Diesel\gaz z segmentu C 11-12tys

16 Lip 2018, 16:16

Proszę o pomoc w znalezieniu auta wartego uwagi i eliminacji szrotu widocznego gołym okiem, moje wymagania:
- Diesel 100km+ z segmentu C (docelowo miasto+małe trasy 50/60km 3-4x/tyg, lubię diesle)
- Niskie spalanie
- Jak najmniejsza awaryjność i tanie części/naprawy
- Chodliwy (łatwy do odsprzedaży za rok-dwa)
- Z okolic woj. Kujawsko-Pomorskiego +50km (dodatkowo Warszawa/Płock/Poznań/Gniezno/Łódź)
- Możliwie jak najnowocześniejsza konstrukcja

Spodobały mi się poniższe sztuki:
Leon II [link do oferty na Olx wygasł]
Leon II [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Astra H [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A3 8P [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co sądzicie o ww. autach?

Z zakupem mogę się wstrzymać max. 2-3msc jeśli nie ma obecnie nic ciekawego w tej cenie.
Ostatnio edytowany przez stoma, 16 Lip 2018, 18:44, edytowano w sumie 1 raz
stoma
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1989
Auto: VW Polo
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lip 2018, 16:33

Wrzuciłeś same szroty i perełki.

Po pierwsze nie ma szans na Leona II w tej cenie. Bo leony I z 1.9 potrafią kosztować 15 tyś zł.
Po drugie to samo tyczy się audi A3. Tylko pierwsza generacja w tej cenie.
Po trzecie o dobra astre H za 12 tyś w dieslu będzie bardzo ciężko.

Moim zdaniem żadne z tych ogłoszeń nie warte uwagi.

Miej świadomość że kilkunastoletnie diesle mogą być zajechane i wymagać drogich napraw, więc do jazdy miejskiej lepiej pomyśleć o PB lub LPG.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

16 Lip 2018, 16:59

Co do LPG - kupić z LPG czy założyć swój?
1. Jeśli kupić z LPG to jest prawdopodobieństwo że kupie z zajechanym już silnikiem, który przerobił 100-150tys na LPG i jest do remontu. Więc ryzyko jak i z dieslami.
2. Jeśli założę swoje to mi się nie zwróci - jak wspomniałem auto idzie do odsprzedaży za rok z hakiem. A nawet gdyby wyszło na 0 to auta z LPG ciężko się sprzedaje (więc musiałbym jeszcze go odsprzedać po "promocyjnej cenie").

Gdybym planował kupić auto na 3-5lat to na pewno brałbym PB i założył LPG, ale niestety auto kupuje na ok. rok.
Przez ten rok nakręce pare km (codzienne miasto, mini trasy kilka razy w tyg i kilka większych wycieczek po 1-2tys km) także czyste PB odpada. Zatem ostatecznie i tak pozostaje mi zagranie w rosyjską ruletkę, bo kupno PB i założenie LPG odpada. A że wolę ogólnie silniki wysokoprężne (ich pracę), to zdecydowałem że zagram tą kartą.
stoma
Nowicjusz

16 Lip 2018, 17:14

stoma napisał(a): Jeśli kupić z LPG to jest prawdopodobieństwo że kupie z zajechanym już silnikiem, który przerobił 100-150tys na LPG i jest do remontu. Więc ryzyko jak i z dieslami.

- 100 kkm na LPG to żaden przebieg
- Prawidłowo serwisowana instalacja nie niszczy silnika
- Nawet jak kupisz zajechanego strucla, to remont głowicy wyjdzie taniej niż ogarnięcie diesla

PS. Jak kupujesz auto na rok to szukaj czystej benzyny i nawet nie myśl o LPG czy ON... Jak w ciągu roku chcesz zaoszczędzić na ewentualną wymianę dwumasy, EGR, regenerację wtrysków, turbo itp? Ja wiem, że możesz tego nie robić, ale jak się zepsuje to co?
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

16 Lip 2018, 17:27

Podchodząc w ten sposób do tematu to kupując auto, które już ma lpg, jeździsz taniej niż dieslem, a i ryzyko jakieś grubszej wtopy mniejsze i mniej kosztowne niż przy starym dieslu. Sprzedać też nie powinno być trudno.

Ale jeśli ma być diesel to najlepiej przy tym budżecie i kupnie auta na rok to chyba 1.9 TDI 90/110 km.
Faber
Aktywny

16 Lip 2018, 18:40

galakty napisał(a):- 100 kkm na LPG to żaden przebieg
- Prawidłowo serwisowana instalacja nie niszczy silnika
- Nawet jak kupisz zajechanego strucla, to remont głowicy wyjdzie taniej niż ogarnięcie diesla

PS. Jak kupujesz auto na rok to szukaj czystej benzyny i nawet nie myśl o LPG czy ON... Jak w ciągu roku chcesz zaoszczędzić na ewentualną wymianę dwumasy, EGR, regenerację wtrysków, turbo itp? Ja wiem, że możesz tego nie robić, ale jak się zepsuje to co?

Dzis czytalem dla potwierdzenia (z wielu zrodel m in Auto-Swiat) ze LPG zawsze niszczy silnik (chociazby z powodu spalania w wyzszej temp.).

Tak jak wspomnialem - nie mam wyjscia i musze zagrac w ruletke w mojej sytuacji (auto na rok). Ale nie zakladam tez najgorszego scenariusza ze wszystko sie zepsuje po tygodniu (aby zminimalizowac ryzyko szukam sztuk z fakturami np. z wymiany dwumasy z ostatnich 30-40tys km). Jesli tylko jedna z drozszych czesci bedzie do wymiany to i tak nie ma tragedii.

Czystego PB nie biore pod uwage (roznice cen silnikow on\pb przy 10latkach sie zlewaja, nie ma juz tej przejrzystej roznicy w cenie).

Czyli jednoznacznie polecacie\radzicie kupno auta z zalozonym juz LPG? I nie ma problemu z odsprzedaniem 10-15latka z LPG po dwoch wlascicielach?
W zyciu bym nie pomyslal. Prosze o jakies propozycje aut z lpg w takim razie (nie wiem nawet jak szukac auta z gazem, na co patrzec w szczegolnosci itd). Diesle rowniez caly czas biore pod uwage.

*A co do uzytkowania to w sumarycznej ilosci km bedzie zdecydowanie wieksza ilosc zrobionych na trasie (np w tyg 150-200km na krajowkach i 50km w miescie, tyle co do marketu na zakupy).
stoma
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus zrobił crossovera UX 250h z… czekolady
    Czy samochód może być słodki? Ależ oczywiście. I do tego wcale nie musi być filigranowym hatchbackiem. Wystarczy, że zostanie zrobiony z czekolady. Właśnie taki jest wyjątkowy UX 250h, którego Lexus stworzył ...

16 Lip 2018, 18:56

stoma napisał(a):z wielu zrodel m in Auto-Swiat

Nie obraź się ale takie coś to nie źródło... Zresztą zrobisz jak zechcesz, skoro jesteś zmuszony.
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

16 Lip 2018, 19:23

Jak diesel w tym budżecie, to raczej jakaś w miarę prosta jednostka, np. 1.6 hdi w wersji 90KM (307, c4, focus II), lub wspomniany wcześniej tdi.
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Rok produkcji: 2008

16 Lip 2018, 20:06

galakty napisał(a):
stoma napisał(a):z wielu zrodel m in Auto-Swiat

Nie obraź się ale takie coś to nie źródło... Zresztą zrobisz jak zechcesz, skoro jesteś zmuszony.

Znajomość silników nie jest wiedzą apriori, a wykształcenia mechanicznego przekazanego od profesjonalistów nie mam, więc czemu miałbym się obrazić. Wiedzę z tych źródeł traktuję jedynie jako punkt wyjściowy (żeby nikt nie powiedział "poszukaj sam" - szukałem i znalazłem takie informacje).

W takim razie proszę o propozycje aut zarówno LPG (już założone) jak i diesle.
W jakich autach/silnikach powinienem szukać LPG w moim przedziale cenowym?
stoma
Nowicjusz

17 Lip 2018, 12:38

[link do oferty na Olx wygasł]
Da radę powiedzieć coś na pierwszy rzut oka na temat tego egzemplarza?
stoma
Nowicjusz

17 Lip 2018, 13:33

Najpierw mówisz o aucie, które będzie łatwe w odsprzedaży za rok, a teraz wrzucasz Cabrio? :mrgreen:
Faktycznie, one schodzą na pniu :D
Jak dla mnie wielokolorowy, malowany z każdej strony. A jeśli był bity np mocno to przy kabrioletach cała konstrukcja mocno na tym traci od razu.
Faber
Aktywny

17 Lip 2018, 13:50

Jak to powiadają "każda potwora znajdzie swojego amatora" hehe.
Przeglądam godzinami ogłoszenia i nic ciekawego nie znalazłem koło mnie i zniosło mnie na cabrio.

A któryś z poniższych Focusów wart zainteresowania dla wprawnego oka?
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
stoma
Nowicjusz

17 Lip 2018, 19:52

2, 6, 7 wydają się spoko
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Lip 2018, 05:16

mike napisał(a):2, 6, 7 wydają się spoko

Dzieki za inf, jutro po robocie polece ktorys sprawdzic.
Jeszcze taką znalazłem obok 6tki, warto nadrobić 50km do niej ?
[link do oferty na Olx wygasł]

A jest szansa znalezc cos przyzwoitego polifitowego z 08r w tej cenie, czy raczej odpuscic?
stoma
Nowicjusz

18 Lip 2018, 08:40

Ładny :ok:

stoma napisał(a):A jest szansa znalezc cos przyzwoitego polifitowego z 08r w tej cenie, czy raczej odpuscic?

musisz dołożyć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012