Diesel (najchętniej kombi) w automacie. Do 40.000zł...

30 Lis 2010, 12:29

Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałbym się ze wszystkimi przywitać... Tak więc SIEMKA WSZYSTKIM ! :)
Zagościłem u was ponieważ od jakiegoś czasu myślę nad zmianą swojego lekko wysłużonego już Focusa na coś nowszego :)

Moje wymagania:
Cena: do 40tys, jeśli będzie coś sensownego za 30 to dlaczego nie :P
Silnik: pojemność obojętna, koniecznie diesel !
Skrzynia: automat, gdyż z racji problemów z nogą nie mogę sobie pozwalać na ciągłe machanie pedałem sprzęgła...

Autko ma być duże, z pojemnym bagażnikiem (jestem duszą majsterkowicza, pojemność jest dość istotna choćby przy remontach)...
Co do wieku, jest on mi obojętny, ale preferowałbym autka do 10lat, przebieg jaki jestem w stanie zaakceptować to 220-230kkm... Ma być jak najmniej awaryjne, no i dobrze by było gdyby ceny części nie powalały na kolana...

Najchętniej kupiłbym Audi A4 B7 (2.0TDI) bądź VW Passata B6 (2.0TDI) jednak opinie o tych silnikach (i nie tylko) samochodach mnie szokują... Straszne niewypały...
A, i jeszcze bardzo ważną kwestią jest też wytrzymałość blachy. Chciałbym aby samochód nie był podatny na rdzę, tak jak mój obecny focus... Wiem, że w tym segmencie nienagannie spisuje się AUDI oraz BMW ( tutaj dodam, że podoba mi się E46 z silnikiem 3.0D).

Myślę, że napisałem o wszystkim. Teraz proszę was - specjalistów o porady, gdyż chciałbym kupić samochód na dłużej...
byczy
Nowicjusz

Miejscowość: J-w

30 Lis 2010, 12:54

Ja bym polecał takiego Meśka :
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Na E60 Ci nie starczy.. To samo tyczy się A6 C6 w dieslu. Myślę że po dokładnym przewertowaniu alledrogo znalazł byś jakiegoś ciekawego MB dla ciebie.
Ostatnio edytowany przez MordaS13 30 Lis 2010, 13:07, edytowano w sumie 2 razy
MordaS13

30 Lis 2010, 13:01

Ja bym na takie trupki za 60-70% normalnej ceny nie zwracał uwagi.
To jest skomplikowany samochód, ma łącznie 2kilometry kabli pod karoserią + rozwiązania w stylu układu SBC w hamulcach.
Prawie niemożliwe jest by przywrócić takie auto do sprawności i względnej bezawaryjności po wypadku.
A te na pewno mają poważne przygody skoro tyle kosztują.
Koszt w Niemczech bardzo zbliżony + dużo wyższa akcyza bo nie ma diesla do 2 litrów pojemności.
Także skoro nie masz szans na e60 i A6 C6 w tej cenie to na W211 tym bardziej no chyba, że chcesz się do marki zrazić.
Rozejrzyj się za W203 CDI za 40tys. zł można dostać dobry egzemplarz z 2002-2003r a samochód tańszy i prostszy w serwisowaniu niż W211.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2010, 13:02

Volvo V70 D5 ;)
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

30 Lis 2010, 13:06

Rozejrzyj się za Volvo V70 lub XC70.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Samochody warte swojej ceny
Ostatnio edytowany przez pinio124, 30 Lis 2010, 13:08, edytowano w sumie 1 raz
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

30 Lis 2010, 13:07

Porozglądaj się jeszcze za Avensis, Accordem

P.S Jeżeli by o mnie osobiście chodziło to brałbym takiego Saab-a
Wiem że za chwilę mnie wszyscy zlinczują ale to naprawdę dobre auto, może nie jest aż takie tanie w utrzymaniu jak zacznie się coś sypać... Ale odwdzięczyć się za dobre użytkowanie potrafi.
MordaS13

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zadbaj o szyby i czyste światła
    Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...

30 Lis 2010, 14:59

Volvo i Saab'y mają drogie części, poza tym nie podobają mi się wizualnie (cóż są gusta i guściki) ...

Merc W203 niegłupi, nad Avensisem myślałem(ale jak tu z awaryjnością?) a Accord'a (który bardzo mi przypadł do gustu) nie dostanę w automacie ;/ mimo wszystko chciałbym mieć jeszcze jakieś kilka modeli z których mógłbym coś wybrać. Co powiecie na A4 B6 lub E46 w jakimś niezłym wypasie ?? Z pewnością to będzie duży przeskok z focusa. Sam już nie wiem, strasznie ciężko jest znaleźć jakiś sensowny diesel za taką cenę - albo coś znacznie tańszego albo droższego... A 60-70k na auto trochę mi szkoda wydać.
Żonka ma A3 TDI (131PS) i jeździ się tym super, autko konkretnie przyśpiesza i nieźle się prowadzi, jednak ja przyzwyczaiłem się do przestrzeni i jeździ mi się w nim niewygodnie...

[ Dodano: 2 Grudzień 2010, 11:55 ]
Koledzy, a co powiecie na BMW X5 (3.0D w automacie) ??
Myślicie, że znalezienie dobrego (nie wymagającego dołożenia 10k na wejście) egzemplarzu do 50k jest możliwe ?
byczy
Nowicjusz

Miejscowość: J-w