Diesel? przy jakim przebiegu warto?

14 Lut 2013, 19:35

Witam, myślę nad kupnem auta do 30tys. autko ma być w miarę nowoczesne i ładne (młody kierowca :)

Rozważam Leona 1.9 TDI 105KM.

Tylko nie wiem czy mi się to opłaca...czy lepsza jakaś oszczędna benzyna, niemam doświadczenia z dieslami.

Robię rocznie ok 15 000 tys ale z tendencją w górę.

LPG odpada bo to dodatkowy koszt.

Jeśli będzie mało paliło to bedę więcej jeździł :) bilet MPK się już mniej opłaca :D

Na codzień 40KM do pracy, trasa podmiejska, czasem z wjazdem na miasto.

Wiem że koszty napraw są duże (dwumasa i sprzęgło 2.500zł, regeneracja turbo 1000zł, wtryski regeneracja z 1000zł) - liczę że wysztko nie padnie naraz...
infor7
Nowicjusz

14 Lut 2013, 19:52

Jak tak sie boisz o koszta to kup wolnossącego SDI :) hehe

Ogólnie 300tys przebiegu na dieslu starszego typu wrażenia nie robi. Ja miałem kiedyś 1.7 isuzu 75KM jednomas, stała turbinka. Wszystko od nowości tylko pilnowałem wymiany olejów i w pore rozrządu a tak sie jeździło az do 250tys i poszedł do ludzi.

1.9TDI w mocniejszej wersji ma dwumas ale jest opcja ze mozna go zastapic kołem jednomasowym. Jak obawiasz się o koszta to wez SDI lub TDI 90KM.

Diesle maja tez ten minus ze są głośne i bardzo długo nagrzewają się w zime.
Benzyna tu ma przewagę.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lut 2013, 19:59

SDI odpada gdyż.... trzeba mieć w życiu trochę radości hehe

Co do nagrzewania uważasz ,że w 20KM w jedną stronę się nie nagrzeje?

Obecnie mam nowego hyundaia 1.2 benzyna i po 10KM dopiero się ciepło robi w zimie... ale to raczej jego wada bo jeździłem też nową Pandą i ona po 3 KM dmuchała na gorąco :)
infor7
Nowicjusz

15 Lut 2013, 21:44

U mnie po 2-3km w dieslu leci ciepłe powietrze(dodatkowo mam do wymiany termostat)
PS: KM to konie mechaniczne, a km to kilometry(jestem na to uczulony :D)
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lut 2013, 20:45

u mnie na seacie 1,9 TDi dziś stukneło 360k na 1 silniku bez wymiany turbiny :D tylko że musiałem wymieniać skrzynie
Badysław
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...