Diesel w miescie

26 Lut 2017, 10:27

Fakt wskazowka wody po 3-4min jest na polowie ale nie twierdze ze wtedy silnik jest rozgrzany. Powiedzmy ze ktos ma diesla i dojezdza do pracy 80km codziennie,nast traci ta prace i zaczyna pracowac w miescie i co ma zrobic w tym przypadku sprzedac auto?? smieszne.
marcin523
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 Citd
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

26 Lut 2017, 10:28

2 tyś to może być mało na naprawę byle sprzedać ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
0

26 Lut 2017, 10:38

Niby co ma sie stac z tym samochodem ze naprawy maja przekroczyc 2tys? Wybuchnie? za 700 uzywany dwumas mam znajomego mechanika ktory zrobic za pol ceny. Przeciez nie bede kupowal orginalnych czesci do starego klamota nie wiem na co mozna przeznaczyc ponad 2tys zl stosujac uzywane czesci. Czasami nie rozumiem tych hejtow na diesla, ojciec nim jezdzil kilka lat i nic wiekszego sie przy nim nie dzialo, mowi ze zdecydowanie bardziej oplacil mu sie diesel od benzyny. Teraz wymienil na nowa benzyne bo nowe samochody diesla sa do dupy.
marcin523
Nowicjusz

0

26 Lut 2017, 10:50

za 700 uzywany dwumas

Dramat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
1

26 Lut 2017, 11:02

marcin523 napisał(a):Czasami nie rozumiem tych hejtow na diesla, ojciec nim jezdzil kilka lat i nic wiekszego sie przy nim nie dzialo

Tak, a Ty kupisz takiego zamulonego diesla od takiej osoby i będziesz naprawiał
Ja nie rozumiem dlaczego ludzie patrzą na spalanie tylko, a nie co może się zepsuć. Z drugiej strony, co laik patrzący na spalanie może wiedzieć o osprzęcie silnika.

marcin523 napisał(a):Teraz wymienil na nowa benzyne bo nowe samochody diesla sa do dupy.

dużo nowych benzyniaków tez są do d**y ale zawsze będą lepsze do miasta - FIZYKA

marcin523 napisał(a):Niby co ma sie stac z tym samochodem ze naprawy maja przekroczyc 2tys? Wybuchnie? za 700 uzywany dwumas mam znajomego mechanika ktory zrobic za pol ceny

Sam DPF tyle może kosztować. Regeneracja turbo to połowa z 2tys.
2,0 Mazdy się zacierały. Ewentualnie poczytaj sobie o rozbieganiu silnika albo panewkach jak chcesz wybuchów.
Skąd wiesz ile pojeździ używany dwumas i to przy dieslu z nagłym przyrostem monentu obrotowego eksploatowanym w mieście? 10-20tys. km?

Ja teraz idę w ryzyko kupując używaną dwumasę, za ...200zł (jeszcze nie wiem czy założę, bo się okaże przy wymianie sprzęgła, która lepsza), a Ty mówisz o używce za 700zł.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010
0

26 Lut 2017, 11:08

np. [link do oferty na Olx wygasł]
w aucie 4 lata temu byly wymienione zamki ktore sie zepsuly. kupiono uzywane za cene 500zl z robocizna do dzisiaj dzialaja bez zarzutu. Nowe kosztowaly by kilka tys. Kazdy ma jakies swoje przyzwyczajenia i opine. Prosilem o rady co do uzytkowania diesla w miescie a nie dyskujsje benzyna vs diesel. Czesc osob uwaza ze benzyna druga ze diesel. Duzo osob jezdzilo wylacznie benzyna a o dieslach powtarza opinie innych. Osobiscie wole benzyne ale mam diesla :/

Odp do posta wyzej. Auto dostalem w przencie nie kupilbym diesla do miasta, benzyna jest w takim przypadku stokroc lepsza. To nie jest nowe auto tylko stary kilkunastoletni klamot lecz zadbany :) bez dpf"a.z dpf'em jazda po miescie nie przyszla by mi do glowy i albo bym ten filrt wymontowal albo sprzedal auto.
marcin523
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...
    Audi z napędem hybrydowym - A6, A8 oraz Q5
    Audi wyznacza nowe standardy w technologii hybrydowej. Już w 1989 roku marka udowodniła swoje kompetencje w wykorzystaniu technologii hybrydowej dzięki projektowi technologicznemu - Audi duo. Pierwszy model produkcyjny - ...

26 Lut 2017, 11:16

Przecież CAŁY CZAS staramy Ci się wybić z głowy użytkowanie diesla w mieście! O to pytałeś tak, jak użytkować w mieście? Więc się nie użytkuje... Ale Ty wiesz lepiej, kolejny znawca tematu bo ojciec jeździł kilka lat i się nic nie stało... To go zostaw sobie jeździj i się ciesz z niskiego spalania, ale to co zaoszczędzisz na paliwie nie pokryje kosztów naprawy.
A naprawianie częściami ze złomu i znajomego janusza i opchnięcie tego szrotu dalej to przykład polskiego cebulactwa i właśnie dlatego trzeba uważać na kupno diesla z drugiej ręki, bo może ktoś robi rzeźbę jak Ty...
Nóż się w kieszeni otwiera jak czytam takie wypociny. Czego Ty nie rozumiesz? Że diesel do miasta się nie nadaje? Tylko w Polsce ludzie kupują diesla do miasta, TYLKO! W Niemczech diesel jeździ rocznie 50-60 tyś! I to nie po bulki a ciągle trasy, autostrady itp itd bo ma zarobić na siebie. Potem takie 500 tyś Polak kupuje sprowadzone i jeździ w mieście i po roku ojoj coś się zepsuło, szybko naprawiamy i opychamy dalej.

Rób co chcesz, ale Twoje pytanie brzmi jak "Jak skoczyć z 10 piętra żeby najmniej zabolało", no co najmniej głupie.
galakty
Forumowicz VIP

0

26 Lut 2017, 11:18

i dla mnie kupno takiego dwumasu za 800zł to bezsensowna zabawa skoro nowe niewiele droższe...

marcin523 napisał(a):Duzo osob jezdzilo wylacznie benzyna a o dieslach powtarza opinie innych

jeździłem w ostatnim czasie kilkoma służbowymi skodami z dieslem i wiem jak to się nagrzewa oraz wiem jak niedogrzany silnik się zużywa - tyle mi wystarczy :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
0

26 Lut 2017, 11:30

Oj we firmie poprzedniej jeździłem 4 dieslami... Jak w 1.6 HDI padł wtrysk to rachunek w serwisie oscylował wokół 1500 zł... A to był jeden wtrysk.

No tak, Ty kupisz na OLX za 200 zł i kolega wymieni. Problem w tym, że nie będzie działał bo centrala z Francji musi im wysłać kody czy coś w ten deseń (mieli problem z naprawą u znajomego i w końcu nawet serwis miał problem). :D
galakty
Forumowicz VIP

0

26 Lut 2017, 11:55

Galakty ale ty glupi jestes.. czytaj ze zrozumieniem.. Jak by ci to wytlumaczyc.. Posiadam diesla ktorego dostalem i strasznie rozpaczam ze jest to niesczesny diesel, ktorego przeznaczeniem sa autostrady a ja jestem polakiem cebulakiem, mieszkam w miescie zatem glownie bede tam sie nim poruszac. Rozumiem doskonale ze diesel nie jest do miasta niestety takie auto dostalem za darmo i niestety bede sie nim poruszac w tym nieszczesnyn miescie, lecz chcialbym jak najdluzej nie mam duzej wiedzy na temat diesla dlatego pytam sie w jaki sposob najlepiej go uzytkowac w miescie zeby sie nie zepsul pytalem o webasto nikt nie odpowiedzial. Pare rad udalo mi sie uzyskac reszta to hejt kolegi galakty ktory twierdzi ze diesel nie moze jezdzic po miescie bo wybuchnie. Diesel moze jezdzic oo miescie ale sie to nie oplaca takie jest moje zdanie. Autem bylem w alpach swietnie sie spisalo i ogolnie mega mi sie podoba bo jest troche po tuningu, swietnie wyglada wizualnie i jest w dobryn stanie min. dlatego nie chce sie go pozbyc
marcin523
Nowicjusz

1

26 Lut 2017, 11:56

marcin523 napisał(a):niestety takie auto dostalem za darmo i niestety bede sie nim poruszac w tym nieszczesnyn miescie

Widzisz, sam przyznajesz, że to zły pomysł.
Nie rozumiem co Ci przeszkadza w sprzedaży tego auta i kupnie czegoś innego? Ojciec będzie zły? Zrozumiałbym gdybyś odziedziczył Passata w 1.9 TDI 110 KM, tego byś sobie mógł zatrzymać, ale nie jednego z najgorszych Diesli EVER.
galakty
Forumowicz VIP

0

26 Lut 2017, 12:16

A czy czasami w tym silniku nie ma przesławnych wtryskiwaczy denso i równie sławnego sitka???
Moja rada jest taka
a- sprzedaj puki jeszcze jest w dobrym stanie i kup benzynę.
b-jednak jak zdecydujesz się na jazdę dieslem, to staraj się jeździć płynnie(pozwól, żeby sprzęgło załapało, zanim porządnie depniesz), po rozruchu niech pochodzi chwilę przed jazdą, przy wymianie oleju stosuj płukankę-olej oczywiście taki jaki fabryka daje.
Ostatnio edytowany przez yeti65, 26 Lut 2017, 12:24, edytowano w sumie 1 raz
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
0

26 Lut 2017, 12:19

marcin523 pamiętaj o złotej zasadzie... "fizyki nie oszukasz" więc jeżeli myślisz że oszukałeś bo jeszcze nic nie naprawiałeś to po prostu miałeś szczęście a w przypadku 2,0d mazdy6 to jest mega fart.

Co do temperatury wskaźniki wody to możesz nim równie dobrze zmierzyć np: temperaturę swojego czoła... bo organ używany jest nagrzewany :mrgreen: .
Wskazanie będzie tak prawdziwe jak pokazanie temperatury oleju i trochę mniej prawdziwe od temperatury wody...

Więc jeżeli masz auto za darmo to trzymaj je ale to nic nie ma wspólnego z sytuacją rynkową i wymaganiami technicznymi diesla.

p.s.

Webasto fajna sprawa i pomaga w dogrzaniu silnika tylko uważaj na akumulator.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

26 Lut 2017, 12:24

Pora zamknąć temat, zaczyna się cebulowanie, wyzwiska, i szukanie dziury w całym.

Miłej niedzieli!
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004