Diody przy zamku

29 Mar 2007, 19:49

Witam chciał bym wstawić sobie mrugające diody ktore działały by przy zamkniętych dżwiach. Mam niebieskie diody i chciałem je podpiąć pod diodę od alarmu ale ta na zasilaniu ma tylko około 1,5V a moje diody potrzebują aż 3V gdzie mogę je podpiąć ?? Pozdrawiam
Nikolas
Nowicjusz

30 Mar 2007, 17:21

ale ta na zasilaniu ma tylko około 1,5V

tak tylko ze musi miec podlaczony jakis rezystor ktory z 12V ktore jest w samochodzie zmniejsza napiecie do 1.5V bo jak by byla bez rezystora to by sie sfajczyla. Owszem mozesz te diody podlaczyc do zasilania od tamtych diod tylko ze do kazdej pod "+" musisz przylutowac rezystor to nieduzy wydatek ok 10-20gr
Suzuki Forever :D
Snagi
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz

31 Mar 2007, 13:42

A nie prościej poprostu kupić takie diody na 1,5 V ?? Przecież to też nie jest wydatek ogromny tylko jakieś 60 gr/szt. Tylko pamiętaj że jeśli podłączysz za dużo pod jedno źródło napięcia to spadnię ci napięcie w kabelkach i diodki bedą słabo świecić. Podłącz je równolegle to unikniesz spadku napięcia:)
lasty
Początkujący

Miejscowość: z laptopka :D

31 Mar 2007, 20:40

A nie prościej poprostu kupić takie diody na 1,5 V ??

owszem mozna tylko ze musza byc pod 12V a jesli nie sa ta + pod rezystor i po klopocie
Suzuki Forever :D
Snagi
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz

31 Mar 2007, 21:22

Ale może je podłączyć pod napięcie od diody alarmowej, choć rozbieranie deski rozdzielczej na kawałki to może być problem żeczywiście rezystorek wszystko załatwi
lasty
Początkujący

Miejscowość: z laptopka :D
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Czarny lód na drodze! - niewidzialne zagrożenie
    Choć trwa jeszcze jesień i w ciągu dnia często można cieszyć się słoneczną pogodą, noce bywają już chłodne. Wraz z pojawieniem się pierwszych przymrozków na drogach robi się niebezpiecznie – jezdnia może pokryć ...