Discovery 300tdi opony

30 Sty 2011, 20:23

Witam. Słuchajcie....potrzebuje znowu rady....jako początkujący....mam zrobiony w disco lift 2cale, wjechały opony BF Goodrich 235/85/16 i jest OK....dalej, auto zostało podniesione o 4cm(bodylift).....wiem, ze niektórzy to negują(ale wychodzę z założenia, że to indywidualna sprawa).....Moje pytanie brzmi....Czy nie obciążę zbytnio układu napędowego jeżeli pozwolę sobie na oponki np: 255/85/16, lub 265/75/16? Nie używam auta mega ekstremalnie...raczej typowe taplanie, przeprawy, typowo błotne, podmokłe tereny pokonywane ze znajomymi w weekandy...wiem, że stali forumowiczowie sporo wiedzą, więc proszę o opinie, rady itp.... dzięki i nich glajda będzie z Wami!!! Pozdrawiam!
fla_disco
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

30 Sty 2011, 21:24

Pomiędzy 235/85R16 (czyli ok. 32x9.0 w calach) a 265/75R16 (32x10.5) jest 1.5" różnicy w szerokości i to raczej nie powinno narobić jeszcze szkód w układzie napędowym raczej duża zmiana średnicy ale z tego co widzę to średnica podobna zmieni się tylko szerokość. Choć Disco najmocniejszych mostów to nie ma,myślę że kupowanie specjalnie drugiego kompletu dla 1.5" szerokości trochę mija się z celem, no chyba że opony dojechane i wtedy przy okazji w szerokość pójdziesz, a jak długo jeździsz na obecnych kołach?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sty 2011, 08:13

Około pół roku, kupiłem je używane, dojechane w sumie nie są, ale też dlatego możnaby je sprzedać i inwestycja w nowe nie pociągnęła by tak po kieszeni....stąd moje pytanie....bo i tak kupie i tak....ale chciałem wiedzieć czy jak pójdę w nieco większy rozmiar nie "przegnę pały".....
fla_disco
Nowicjusz

31 Sty 2011, 11:59

przegniesz :mrgreen: 235/85R16 to maksymalny, bezpieczny rozmiar.
większe koła znacznie zwiększą spalanie, pogorszą właściwości na czarnym, znacznie skrócą żywotność dyfrów. o zmniejszeniu promienia skrętu czy zużyciu łożysk i końcówek nie wspominając :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

31 Sty 2011, 16:04

Karson napisał(a): o zmniejszeniu promienia skrętu

:?:
Jogi4x4
Stały forumowicz

31 Sty 2011, 18:57

szerszy kapeć -> mniejszy skręt chyba że odsadzisz felge i dodatkowo dźwigniesz auto co dodatkowo odbije się na mostach
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa – dzieła mistrzów
    Samochody z wyczynowej linii F Lexusa odznaczają się nie tylko wysokimi osiągami i bardzo dobrymi własnościami jezdnymi – podobnie jak wszystkie modele japońskiej marki premium słyną z niezawodności i doskonałej jakości ...

31 Sty 2011, 20:50

i łożyskach piast
przy 235/85 i standardowych felgach promień nie poraża, a skręcić się bardziej nie da bo opona trze o wahacz. przy większych kołach jest jeszcze gorzej.. a odsadzisz felgę to.. pocieszny już napisał :wink:
Ostatnio edytowany przez Karson, 01 Lut 2011, 08:52, edytowano w sumie 1 raz
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2011, 23:11

To z odsadzeniem to wiem, z dystansami też oczywista oczywistość, ale jak założę szerszą oponę to promień skrętu się zmniejszy? Dlaczego? A dlaczego promień się nie zwiększy?
Jogi4x4
Stały forumowicz

01 Lut 2011, 08:49

chyba się nie zrozumieliśmy :mrgreen:
wsadzasz większy kapeć gorzej ze skręcaniem :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Lut 2011, 08:56

rzuć okiem pod auto - masz od ramy do mostu wahacze. jak założysz duże koła, to przy pełnym skręcie trą o wahacze właśnie. a żeby nie tarły to skręcasz ograniczniki zmniejszając promień skrętu (czyli skręt kół) :mrgreen: im większe koło, tym bardziej skręcasz ogranicznik lub.. zakładasz dystans (felgę z odsadzeniem) :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lut 2011, 10:09

...a powiedzcie mi co myślicie o dystansach?....widziałem kilka ofert na allegro itp....zostałbym przy rozmiarze jaki mam....(tak jak pisał Karson, lepiej nie przeginać), ale założyłbym dystanse...(zależy mi żeby auto było bardziej stabilne), jeździmy turystycznie dość sporo po zalewach itp....czasami mało nie przewróciłem auta, jadąc dość szybko po podmokłych terenach...
fla_disco
Nowicjusz

01 Lut 2011, 14:34

przecież napisaliśmy - większe odsadzenie = krótsza żywotność łożysk past
a żeby nie przewrócić auta w warunkach, o których piszesz - zwolnij :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lut 2011, 14:59

pocieszny napisał(a):chyba się nie zrozumieliśmy :mrgreen:
wsadzasz większy kapeć gorzej ze skręcaniem :wink:

no tak też myślałem ale wypowiedź @Karson'a mnie zaciekawiła "o zmniejszeniu promienia skrętu" skoro większy kapeć to promień się zwiększa bo robisz większe kółko przy zawracaniu :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

01 Lut 2011, 15:13

moje zmniejszasz miało charakter odwrotny :mrgreen: zmniejszasz czyli zwiększasz :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lut 2011, 16:14

i nikt nam nie wmówi że białe to białe :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP