Dla kobiety ok 35k zł seg. B-C

27 Sty 2020, 13:25

Cześć,
Szukam auta dla żony w budżecie ok 35 000zl(max 40 000,ale to nieprzekraczalna granica). Auto będzie jeździło 80% miasto, 20% trasa(odległości do 40km na raz), celuję w segment B, ewentualnie C, niezaleznie od segmentu 5d hatchback. Samochód jest do pojeżdżenia na przynajmniej 5 lat. Przebiegi roczne rzędu 10 000km max.

Wymagań jest sporo: min 2017r, poniżej 100 000km, benzyna(ewentualnie + LPG fabryczne), polski salon, bezwypadek, 1wł., przyśpieszenie poniżej 12s do 100, z wyposażenia klimatyzacja automatyczna, kolorowy ekran.

Zdaję sobie sprawę, że będą to głównie auta poleasingowe i najciężej będzie spełnić dwa ostatnie wymagania dot wyposażenia.
Chodzi mi wiele modeli po głowie, ale nie chciałbym niczego sugerować, ani narzucać :). Żonę interesuje głównie kwestia wizualna, ja myślę bardziej o bezawaryjności i ciężko mi znaleźć coś pomiędzy, albo spełniającego Oba kryteria ;)
Pomóżcie :idea:
N1uteK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 07 2006
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo v50 DrivE
Silnik: 1.6d 109KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Sty 2020, 15:55

Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

27 Sty 2020, 16:05

Przy takich założeniach raczej celowałbym w auta segmentu B i tu np. Hyundai i20, Peugeot 208, Toyota Yaris, Renault Clio IV, Skoda Rapid (silnik TSi 1.4 raczej problemowy).
Ciekawym rozwiązaniem może być Dacia Sandero Stepway [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ja myślę że żonie podobały by się auta Hyundai i20 i Yariska tu najlepiej z silnikiem 1.3 100KM jak by ci się udało znaleźć. Oba te samochody ogólnie są polecane i wyglądają bardzo fajnie (to oczywiście kwestia gustu ale wiem że się podoba :))
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Sty 2020, 23:00

Cichy77 napisał(a):Ja myślę że żonie podobały by się auta Hyundai i20 i Yariska tu najlepiej z silnikiem 1.3 100KM jak by ci się udało znaleźć. Oba te samochody ogólnie są polecane i wyglądają bardzo fajnie (to oczywiście kwestia gustu ale wiem że się podoba )

Ogólnie wszystkie z aut, które wymieniłeś są w orbicie moich zainteresowań, te dwa są w czołówce :). I20 ciężko znaleźć z inną klimą niż manualna. Z yarisem jest łatwiej, patrzę wersję po lifcie z 2017 i biorę jeszcze pod uwagę silnik 1.5, ponoć to zmodernizowane 1.3, jedyną wadą chyba tak naprawdę jest cena, bo ciężko znaleźć coś fajnego poniżej 40k ;)

Namawiałem jeszcze żonę na fabię z 1.2 tsi 110KM, ale ciężko mi ją namówić, bo mówi, że fabia od 20 lat wygląda tak samo i coś w tym jest ;). Silnik chyba już jest poprawiony i nie stwarza problemów, choć ojciec ma pierwszą wersję (105KM) i poza tym, że musiał zmienić rozrząd przy 60k km, bo zaczynał dzwonić nic się nie działo.

Cichy77 napisał(a):Ciekawym rozwiązaniem może być Dacia Sandero Stepway [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... ab6a40e94d

Mam jednak pewne opory co do Dacii, bardziej celowałem jeśli już w Clio, choć widziałem słabe oceny jeśli chodzi o usterki elektroniki i trochę mnie to odstrasza, plus najpopularniejszy silnik 1.2 ma bardzo słabe osiągi...
N1uteK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 07 2006
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo v50 DrivE
Silnik: 1.6d 109KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010