Dla studentki (Opel Tigra? Czy coś innego?)

22 Cze 2014, 21:19

No w wersji angielskiej czemu nie :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Cze 2014, 21:24

A angliki można chyba rejestrować
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2010

22 Cze 2014, 22:12

BK1928 napisał(a):A angliki można chyba rejestrować
Debilny pomysł którego nie zrozumiem nigdy. Tyle mówi się o poprawie bezpieczeństwa na polskich drogach a tu nagle rejestrowanie anglików.. :x
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Cze 2014, 06:05

Miało być to wprowadzone ale jeszcze nie weszło.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2014, 06:45

@Kon146
Zarówno do nubiry jak i do mazdy mam kawałek drogi, jednak pod względem technicznym samochód ma sprawdzić mi Mama (mieszka w miarę blisko) z którymś zaznajomionym mechanikiem.

Mam też pytanie, czy jest gdzieś jakiś "tutorial" (tylko dobry) w którym jest opisane wszystko co można samemu sprawdzić w samochodach? Myślę o tym żeby w Wawie też pooglądać samochody, ale nie chcę do każdego ściągać mechanika żeby mi powiedział czy to coś w ogóle będzie jeździć :unsure:

Edit:
O właśnie, przypomniałam sobie. Bo tam piszecie że "ruda bierze nadkola" etc, to że chodzi o rdzę to się domyśliłam, ale czy jak do samochodu już ta rdza się dobiera, to coś da się z tym zrobić czy samochodzik jest już spisany na straty?
Irea
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 02 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

23 Cze 2014, 08:10

Jeżeli są nadkola i progi to okej, wstawić nowe i śmigać dalej ale w Mazdzie mogą już gnic podluznice, podloga..
Koniu
Forumowicz VIP

23 Cze 2014, 08:44

Mogą, ale nie muszą?

Rozumiem że jeżeli podłużnice i podłoga, są okej to wymiana nadkól i progów powinna załatwić sprawę na rok czy dwa? Od razu chciałabym zapytać jaki to byłby ewentualny koszt (tak na oko w przybliżeniu).

Czy tą podłużnicę i podłogę da się jakoś na miejscu sprawdzić, czy jednak trzeba takie rzeczy w warsztacie sprawdzać?

Co do tej Nubiry to nadal uważam, że jest jednak trochę za duża... Niby wydaje mi się okej i po części chciałam wiekszy samochód ale chyba nie aż tak większy :/ . Poza tym boję się że jednak (jak na początkującego kierowcę, bo jednak po roku posiadania prawka mistrzem kierownicy nie jestem) nie będę potrafiła nim zaparkować w miejscach gdzie jest trochę ciaśniej - a jak wiadomo w Warszawie ciężko z miejscem do parkowania.
Irea
Nowicjusz

23 Cze 2014, 20:29

Dokładnie moga ale nie muszą. Ja podłoge często sprawdzam poprzez schylenie sie pod auto,koledzy na początku sie ze mnie śmiali co ja robie a teraz prawie każdy tak robi :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2014, 20:43

No yariska byłaby świetna opcją ale 8 tys trzeba mieć :)
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM

23 Cze 2014, 21:32

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Znalazłam samochodzik, z pomocą przyszedł mój mechanik, który ma znajomego, który sprzedaje toyotę corollę (98rocznik, 180tys przejechane, sprowadzoną z Francji 9 lat temu i daje sobie za nią rękę uciąć że wszystko jest dobrze zrobione). Dziś ją oglądałam widać ze bardzo zadbana, garażowana nie widać nigdzie rdzy, co prawda poobijana lekko, "bo kobieta nią jeździła", ale i tak prezentuje się naprawdę dobrze ;)
Irea
Nowicjusz

23 Cze 2014, 21:42

Jak się podoba i mechanik zaufany to nic tylko brać .
Samochody bardzo wytrzymałe , powiadają że " nie do zajechania " :D
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

23 Cze 2014, 22:05

Pewnie ze warto, bierz i się nie zastanawiaj. Potem tylko zdjęciami się pochwal.
Koniu
Forumowicz VIP

23 Cze 2014, 22:40

Okej pochwalę się :) ta corolla co prawda nie jest na gaz tylko diesel, ale jak sobie policzyłam to tak źle nie będzie mnie wychodzić na trasie wawa-krk :) pali ponoć 5/6L i "w ogóle nie bierze oleju". Najfajniejsze jest to że jest biała i pasuje mi do obudowy telefonu :lol:

Jeszcze kilka słówek do Barol odnośnie schylania się pod samochód: wyobraź sobie jakbym wyglądała schylając się pod tamtą mazdę w szpilkach i krótkiej spódnicy... (cóż takie rozwiązania sprawdzania samochodów nie są wszystkim pisane).
Irea
Nowicjusz

24 Cze 2014, 06:08

Wiem wiem napisałem tylko mój przykład :wink:
Barol
Awatar użytkownika

24 Cze 2014, 18:38

Irea napisał(a)::) pali ponoć 5/6L i "w ogóle nie bierze oleju".

Pewnie masz silnik starszej generacji więc nie martw się braniem oleju. Przy tym dieslu buda się rozpadnie a silnik dalej będzie jechać :D
Żeby Ci wyszło 5l musisz nie przekraczać około 120km/h dlatego że corollka diesel ma krótko zestopniowaną skrzynkę tak bardziej pod miasto... dokładną ekonomiczną prędkość musisz sama wychwycić... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe