Dlaczego auta w USA są tak dużo tańsze niż w UE?

18 Maj 2008, 13:07

Dlaczego auta produkowane dla USA są tak dużo tańsze niż dla UE?
Co sprawia, że są takie różnice cenowe? Czasami są o połowę tańsze.
Czyżby na ameryce mniej taki producent zarabiał? A może na UE zdziera?
Pewnie temat był już przerabiany, ale nie mogłem go znaleźć.
Jeżeli tak, proszę o link, jeżeli nie, proszę o odpowiedż:)

Pozdrawiam
Witek
Pozdrawiam
Witek
Witek70
Nowicjusz

18 Maj 2008, 13:58

Słaby kurs dolara w stosunku do innych walut. Im mniej trzeba zapłacić za dolara tym mniej kosztuje auto w USA.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

18 Maj 2008, 16:58

Oprócz kursu waluty (który jest bardzo znaczącym czynnikiem) słyszałem iż w USA jest zdecydowanie większa konkurencja wśród dealerów samochodów co też wpływa na niższą cenę
kinu
Nowicjusz

18 Maj 2008, 18:06

Ale aż taka różnica?
A jakość wykonania?
Pozdrawiam
Witek
Witek70
Nowicjusz

18 Maj 2008, 20:50

Tak, przez słaby kurs dolara wzrastają różnice w cenie między autem z USA a z Europy. Co do jakości wykonania jest taka sama, ponieważ auta te są tak samo zbudowane w środku jak te z Europy. Różnią sie tylko detalami nie wpływającymi negatywnie na komfort.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

19 Maj 2008, 19:57

Ja bym się jeszcze pokusił o stwierdzenie, że całe życie tłusych amerykańców toczy się właśnie dookoła samochodu, dlatego też ani samochody, ani benzyna nie mogą być u nich drogie bo zaraz się grubasy rozpłaczą ( wystarczy popatrzeć na wywiady ze stanów w sprawie "skandalicznie wysokiej ceny paliw a" 3$/galon :roll: ).
strefa66
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...

30 Wrz 2011, 10:50

a słuchajcie czy w stanach każdego stać na serwisowanie auta u dealer'a? jak to u nich wygląda?
Gordon
Nowicjusz

Auto: Volvo

30 Wrz 2011, 12:46

To zależy, ale w większości mieszkańca USA stać na kupno nowego samochodu, najczęściej produkcji rzecz jasna amerykańskiej, więc stać go również na serwisowanie auta w ASO.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

30 Wrz 2011, 14:08

Ja bym sie dokońce nie zgodził z tym że jakość wykonania jest taka sama . Samochody amerykańskie ( dodge , chrysler, jeep ) są w środku wykonane tandetnie praktycznie same plastiki . A jeżeli chodzi o auta europejskie to nie wiem czy wszystkie ale niektóre ( napewno porshe cayenne ) są gorzej wykonane w środku na USA niż na europe . Prawda jest taka że amerykanie nie przykładają takiej uwagi do wykończenia jak my europejczycy .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998