Dlaczego Toyota celica bierze olej ?

03 Kwi 2014, 19:54

Mam pytanie. Dlaczego toyotra celica (rok 2000, silnik 1.8 benzyna) spala troche oleju ??? Wiem że ta wada u tego modelu to normalka, ale mam pytanie dlaczego tak jest ? :)
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

04 Kwi 2014, 00:25

Celica i Avensis z silnikiem 1.8 1ZZ-FE miały problemy z popijaniem oleju. Jeżeli jego stan się kontroluje to nie powinno być problemów. Czytając różne fora o Toyotach można się dowiedzieć że silniki zacierały się niektórym podczas szybkiej jazdy np. na autostradach, ale nie kontrolowali oni oleju co było tego główną tego przyczyną. Teorii na spalanie oleju przez te silniki jest sporo, ale główny problem leżał w pierścieniach olejowych i short bloku który został po 2006 roku zmodyfikowany nieznacznie.

Najlepsze jest to że te silniki są naprawdę oszczędne w avensisie T25 potrafi średnio w trasie przy dynamicznej jeździe spalić ok. 6.5l/100km więc jak na takie auto to uważam że wynik naprawdę dobry. (Spalanie z własnych doświadczeń jak miałem okazję jeździć Avensiską)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego stres robi z nas gorszych kierowców?
    Obecna sytuacja jest dla wielu osób źródłem stresu. Wpływa on na naszą zdolność do prowadzenia samochodu. Stres pogarsza naszą koncentrację, a w przypadku osób, które reagują złością na sytuacje ...
    Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...