Do 11 tys. ekonomiczne, niedrogie części, na pare lat jazdy?

08 Cze 2008, 17:22

witam. Zapewne wiecie lepiej ode mnie więc proszę o poradę. Jakie autko kupić? Nad czym się zastanowić? Oto dane:
- mój pierwszy samochód
- na 3 osobową rodzinę,
- do 11 tys. zł
- ekonomiczny, niedrogie części,
- żeby dawał prognozę na jazdę ponad 5 lat bez większych problemów :)
Proszę o opinie i porady.
vatel
Nowicjusz

09 Cze 2008, 11:31

Cześć może będę ci mógł pomóc :)

Ja na twoim miejscu rozglądał bym się za kombi, najlepiej za audi, jest naprawdę niezawodne, dobrze się prowadzi no i gdyby rodzinka ci się powiększyła masz jeszcze sporo miejsca :P
A co najważniejsze jest mnóstwo tanich części.
MarcinZaor
Nowicjusz

09 Cze 2008, 16:31

zdecydowanie odradzam taki wybór, za takie pieniądze kupisz audi 80 b4, czyli samochód 15-letni, z przebiegiem 300-400 tys, oczywiście stan licznika będzie mniejszy, ale to akurat w polsce norma. a takim starym samochodem to najczęściej będizesz jeździł do mechanika. lepiej kup jakiś najmłodszy samochód, a nie pchaj się w takie bagno, bo to skarbonka bez dna, a i tak nawet jak dołożysz drugie tyle to nie jest powiedziane, że będziesz jeździł pewnym samochodem (znam to z autopsji i mogę podac wiele przykładów). Taki samochód to po prostu szrot. Celuj w jakieś punto, za te pieniądze można kupić już Punto II z 2004 roku, a to nie jest stare auto.
goodghost
Nowicjusz

Miejscowość: Krakow

09 Cze 2008, 20:17

Fiaty też gnębią denerwujące awarie. Ich zaletą jest to, że części są tanie jak barszcz.
Kolega ma VW Passata kombi z ok. 1996 roku w LPG. Ekonomicznie nie jest to problem, bo gaz tani, a przy normalnej jeździe tego gazu aż tak dużo nie idzie. I jest baaaaardzo dużo miejsca.

Niestety ale za tą cene to znajdziesz albo mniejsze auto, ale bez renomy, albo solidny samochód, ale powyżej 10 lat i ze sporym przebiegiem.
Tak czy siak od mechanika nie uciekniesz - nie za te pieniądze.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Cze 2008, 10:31

Panowie a co myślicie o Hondzie Civic i Golfie cena to około 14 tys.
Proszę o radę.
digital121
Nowicjusz

19 Cze 2008, 13:29

Za 14 tysięcy na pewno znajdziesz bogaty, dobry model i jednego i drugiego samochodu. Obydwóch nie nękają awarię, małe, zwinne. Tylko teraz, którego byś chciał? Golf - oklepany, jeździ tego tyle, że masakra. Jest tego plus - dużo części, które na pewno są tanie. CIVIC'a jeździ coraz więcej, więc części także tanieją. Prawdę mówiąc niczym szczególnym się te autka nie różnią.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

20 Cze 2008, 12:33

A w tej cenie co jeszcze dobrego można kupić??
digital121
Nowicjusz

20 Cze 2008, 16:23

W tej cenie do polecenia jest seat ibiza II - za 11 tysięcy znajdziesz zadbanego diesela lub benzyniaka z klimą z końca produkcji
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

22 Cze 2008, 20:34

mialem okazje miec volvo s40 i zdecydowanie polecam
auto wygodne, i niezawodne no i najważniejsze ze tanie w zakupie
silnik 1,8 daje sobie rade az za dobrze
do setki mniej niz 11s a spalanie 7-9l
volvo s/v40 jest porównywalne z a4 a nawet lepsze
lukasz54
Początkujący

22 Cze 2008, 23:14

a Nissan Almera 97r 1,4? W sumie sporo tańszy a podobno całkiem niezłe auta...
digital121
Nowicjusz

22 Cze 2008, 23:26

może Daewoo Lanos 1.5 16V lub 8V najlepiej z LPG, tam są oplowskie silniki także części będą tanie, a samochód takżę nie jest awaryjny, można go kupić do 9 000
Mors

23 Cze 2008, 17:44

Proponuje odwiedzic allegro lub inną stronę z ogłoszeniami np otomoto.
Tam wpisac cenę rodzaj silnika skrzyni itp i gotowe.
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

12 Cze 2009, 10:46

Proponuje Audi 100 C4 2.5 TDI, w kombi duży i oszczędny. No i audi. Takiego dieselka nie zajeździsz.. myślę że w 10 l ropy sie wyrobisz ze spalaniem. No i to ma moc.. powiedzmy to:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pozdrawiam
Lewy pas, pełen gaz, i płynę.. ;D
00Sikora00
Nowicjusz

Miejscowość: Ełk

12 Cze 2009, 19:54

gratuluję refleksu.

Po co odgrzewasz kotleta sprzed roku??
Joter
Aktywny