Do 12tys gaz lub SDI

04 Mar 2013, 20:27

PhantomASA1 jesteś dla mnie pozytywnym zaskoczeniem :ok:
Przekonałeś mnie :D

Masz rację czuje się oszołomem przy Twoich drogowych wyczynach na czas mercem w115

PhantomASA1 napisał(a):Dla mnie jesteś bez urazy zakompleksionym Oszołomem,do mnie np.należy rekord szybkości przejazdu z N.Sącza do Krakowa(wśród moich znajomych) Mercedesem W115 55KM,nikt jeszcze tak szybko tej trasy nie pokonał,żadnym autem!Wcale się tym nie chwalę,bo nie ma czym,nie ma przecież dwóch identycznych warunków na drodze. Jechali ze mną znajomi z mojej miejscowości,pokazałem im co znaczy doświadczenie a nie moc silnika,ani razu nie zaryzykowałem!Byli zdumieni ,że taka stara lampucera tak ciągnie

Hmm coś w tym jest...nie potrafię tego zdefiniować ale czuję to :yes:
Chyba na tym skończę idę do swojej skody 1,2hpi to może poczuje to pieszczenie pleców niczym V8 i teraz wiem że zadarłem z wyjadaką czyli rozrabiaką drogową :evil:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Mar 2013, 20:33

Mi w fabi kombi 1.9 SDI wychodziło spalanie około 4.5 litra. Jeśli miał bym wybierać pomiędzy gazem lub SDI, wybrał bym Diesla.
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

04 Mar 2013, 21:47

Szybki,dobrze ,że się nie pogniewałeś,sory za tego Oszołoma,ale to, w tonie żartobliwym :) :wink: Ja autami jeżdżę jak krową zaprzężoną do pługa,widziałem już leżącego człowieka bez głowy(spłynęła na ziemię) i to w takim miejscu,że nikt nie mógł szybko jechać,przejście dla pieszych,pieszy wtargnął na pasy a ktoś w tym czasie b.mocno wystartował,gdyby to trafiło na mojego muła,facetowi nic by się nie stało,najwyżej potłuczenie,masz słabsze auto ,nie ma pokusy,miałem już rączkę dziecka opartą o przednią maskę,zdążyłem wyhamować, bo moja W115-tka rozpędzała się do setki przez przynajmniej calutki dzień,ale jak już się rozbujała,to szła jak Tornado.Dlatego dość nerwowo reaguję,gdy ktoś pisze ,moc,moc ,moc,szukaj mocnego auta.Musicie wiedzieć,że np.taka turbina skraca żywotność silnika przynajmniej o 30 %,poza tym wszystko szybciej się kończy,skrzynia,przeguby itd.itp.Oczywiście,szybkie,mocne auto to Poezja,gdy prujesz kawał drogi,do tego autostradą,wtedy cieszy,ale takie jazdy chuś-chuś bo już trzeba hamować,to przynajmniej nie dla mnie.Skoda Fabia 1.9 SDI pali 4.5 litra? Ale przy jakiej jeździe?Jeśli do 90-100 km/h,to Tomcio 123 sprawdź opory toczenia,potem wyczyść kanały dolotowe dobrym wyciorem,usuń mazidło,które nazbierało się przez tyle lat,potem wymień olej w skrzyni biegów na lepszy(np.75W80),filtr powietrza,potem napisz czy nie pali mniej.Jeśli ktoś szuka solidnego auta,ładnego,bezawaryjnego,taniego w eksploatacji,nie do zajeżdżenia,nie lubi przesiadywać u mechaników,to taka SKODA z silnikiem 1.9 SDI rzuca wszystko na kolana.Prestiż? :D Teraz cool prestiżowe jest posiadanie helikoptera,takie czasy! :yes:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Mar 2013, 03:10

A co byście powiedzieli, bo trafiła mi się możliwość zakupu z dobrych i pewnych rąk takiego auta jak Skoda Octavia 1.9 TDI 90KM. Rocznik 2001, przebieg 170tys, niebity/ niemalowany, z klimą, elektryką. Cena 13 500. ?? Serwisowany w serwisie Skody, do zrobienia rozrząd w najbliższym czasie (jaki może być koszt?) oraz trzeba będzie kupić opony zimowe (jaki koszt?)
stapol90
Nowicjusz

Auto: nie mam

05 Mar 2013, 07:16

Jeśli masz pewność że w dobrym stanie to bierz. Rozrząd zawsze na starcie musisz wymienić a z zimówkami przecież można poczekać do przyszłej zimy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Mar 2013, 09:20

Jak pewne auto to brac. Nie ma co się na zapas przejmować turbiną. U mnie oryginalna w 1.7 DTI isuzu zrobiła 250tys i teściu nadal ta furkę ujeżdża.
Jak się dba tak sie ma. Przebieg 170tys to tyle co nic dla diesla.
Koszt rozrządu mozna sprawdzic w każdym sklepie motoryzacyjnym lub na allegro komplet nowych zimówek to od 800zl w góre za nówki, ale tu nie radził bym kupować tandety bo szybko zjedziesz bieżnik nie mówiąc juz o bezpieczeństwie.
Urwij to 500zl z ceny pomarudź ze rozrząd, oponki itd... :) ale imho warto bardziej niz SDI czy Fabia. Octavia to wygodniejsze autko. Będzie pani zadowolona.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Webasto dla samochodów elektrycznych
    Firma Webasto, znana z systemów ogrzewania i klimatyzacji stosowanych w większych samochodach i autobusach, a także szyberdachów i składanych dachów dla kabrioletów, rusza na podbój nowego ...

05 Mar 2013, 09:32

13,5 to już ostateczna cena. Dzięki za odpowiedzi :) wiem, że te silniki są nie do zajechania... a części zamienne nie drogie
stapol90
Nowicjusz

05 Mar 2013, 09:58

Tyle pali 4.5 to najniższy wynik jaki uzyskałem. PhantomASA1 auto jest serwisowane w aso i wszystko śmiga jak w zegarku. Uważam że 4.5 to bardzo dobry wynik. Możliwe że można zejść ze spalaniem poniżej 4 litrów, ale wtedy taka jazda była by męcząca.
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

05 Mar 2013, 10:22

Stapol 90,sprawdź dobrze kondycję turbiny w tej Octavii,generalnie jej trwałość przy tym silniku to ok.190 tyś km,koszt porządnej regeneracji to ok.1400 zł.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Mar 2013, 11:35

PhantomASA1,
Auto przy włączonym silniku w miejscu pracuje idealnie, trzyma stałe obroty ok. 900. Odgłos czyściutki. Wycieków brak. W jaki sposób można to jeszcze ocenić?

poza tym ten silnik to podobno starszy typ diesla, gdzie tak łatwi pompa czy tam turbina nie siada
stapol90
Nowicjusz

05 Mar 2013, 12:06

Tam masz turbinę ze stałą geometrią i jej potencjalna regeneracja wyniesie poniżej 1000zł.
http://www.turbodynamica.pl/?gclid=CMvE ... 3godk2cANA
[link do oferty na Allegro wygasł]
http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl/si ... patek.html
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

06 Mar 2013, 10:49

A lepszy byłby Seat Ibiza III 1.9 SDI 2003-04r, czy ta Octavia 2001?
stapol90
Nowicjusz

06 Mar 2013, 11:01

Jeśli Octavia jest w takim stanie jak piszesz,i z takim przebiegiem,to bierz Octavię.Musisz wiedzieć o tym samochodzie jedno,na rynku jest mnóstwo wyeksploatowanych egzemplarzy z cofniętymi przebiegami,i to sporo cofniętymi !Ja na Octavię nie mogę powiedzieć złego słowa,ale jak z każdym autem jest,obyś tylko nie trafił na kaszlaka wyjeżdżonego.Seat?Nic od Skody gorszy nie jest,jednakowo notowany,ale po mojemu,paskudne auto,podobnie jak ta starsza Cordoba.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Mar 2013, 11:41

DObra już nie smęcę :) tłumaczę to tym, że to moje pierwsze auto i chcę żeby było najlepsze, norma :) Dzięki Phantom za odpowiedzi!
stapol90
Nowicjusz

06 Mar 2013, 15:02

Teraz do tych,którzy lubują się w mocnych autach.Oczywiście,że kiedyś przysolę sobie auto,które będzie tylko na okazyjne wyjazdy,a 250km/h to będzie dla tego auta jazda normalna ,tylko że, to będzie drugie auto moje,a służyć będzie na wypady dalsze,o sporcie nie myślę,bo mnie to nie interesuje,Jeśli chodzi o regenerację turbiny ,podałem maksymalny koszt jakiego należy się spodziewać,minimum to 800 zł,no ale tak,wymontowanie,zamontowanie,koszty wysyłki,regulacje silnika,itd.itp.Oczywiście,że Octavia jest lepszym autem od Fabii,jeśli jest w należytym stanie,pewnie ,że Octavia z turbodoładowaniem jest lepszym autem od Fabii czy to z turbo,czy z silnikiem SDI,pod warunkiem,że nie jest wyjeżdżonym szrociwem.Silnik SDI jest bardzo ciężko zajeździć,ogólnie samochód bez turbiny,natomiast auto z turbiną z tamtych lat rzadko bywa w przyzwoitym stanie.Jeśli ktoś wyżej stawia VW-gena nad Skodę,to musi się zastanowić nad swoją kondycją logicznego myślenia,podobnie jest z Dacią,które Niemcy czy Francuzi wręcz uwielbiają,gdyż są na takim poziomie(obywatele)iż nie mają kompleksów,wolą jeździć czymś tańszym, a tak samo dobrym ,a czasami lepszym.Pisałem już kiedyś,że w pewnym okresie Skoda jakościowo przegoniła VW-gena,bo Czesi to naród wyjątkowo solidnych ludzi,nie lubią lecieć sobie w kulki,i robić ludzi w CH.Wyobraźcie sobie,podjeżdżam pod sklep,kupuję bułki Nissanem 350 Z,lub Subaru Impreza,lub podjeżdzam pod kosciół Subaru Imprezą,co niedziela,a mam 1 kilometr do tego przybytku,szanujący się Nissan czy Subaru zasadziło by mi takiego kopa,że nie musiałbym do nich wsiadać,a znalazłbym się w domu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP