REKLAMA
Cześć,
poszukuję samochodu dla siebie do poruszania się po mieście. Głównie krótkie dystanse 7-10 km. Rocznie przewiduje ok. 10 tys. km. Budżet to 15 tys. aczkolwiek chcę zmieścić się w tej kwocie z doinwestowaniem samochodu na start. Samochód ma mi posłużyć 1-1,5 roku.
Będę głównie podróżował samemu, stąd preferencja na auta 3 drzwiowe (bardziej mi się podobają). Co do mocy i wyposażenia nie mam specjalnie preferencji.
Z aut które do tej pory oglądałem najlepsze wrażenie zrobiły na mnie:
[link do Gratka wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Krótkie podsumowanie po oględzinach:
Seat - silnik suchy, do zrobienia rozrząd (~1000zl). W środku zadbany, lekkie obrysowane z tyły od strony kierowcy, urwany zaczep błotnika (odgina się na ok 1 cm, zachaczony słupek na parkingu), wymieniana przednia szyba, parujące reflektory. Prawdopodobnie wcześniejszy właściciel miał stłuczkę parkingową - wymieniony prawy reflektor, lakierowany prawy błotnik. Poza tym świetnie się prowadzi, skrzynia pracuje bardzo dobrze. Sprowadzony z niemiec, pierwszy właściciel w Polsce. Dodatkowo w samochodzie wymieniana była pompa wspomagania.
Citroen - Silnik lekko mokry, widać wycieki przy uszczelce przy głowicy, silikon dokoła uszczelki(!). Rozrząd zrobiony przy +-80 tys. km. Skrzynia ok. Znacznie nowocześniejsze wnętrze, bogatsze wyposażenie w porównaniu do Seata (tempomat, kierownica wielofunkcyjna, komputer pokładowy, boczne poduszki, alufelgi). Ciekawsza bryła samochodu (tył zaprojektowany pod coupe) Wymieniona przednia szyba, źle spasowany prawy przedni błotnik (nie wygląda na nic poważnego, ale i tak bym sprawdził). Kupiony w Polsce, 3 właściciel.
Oba samochody wyglądają dobrze. Podwozie raczej nie klejone, podłużnice proste. Przed zakupem zabrałbym jeszcze samochód na szczegółowe sprawdzenie.
Co myślicie o tych opcjach? Seat wydaje mi się pewniejszą opcją pod względem technicznym, natomiast w Citroenie czuć nowocześniejszy środek i o wiele ciekawszy design (coupe!). A może powinienem rozglądać się dalej?
Dziękuje za pomoc w wyborze!
Edit: preferowałbym kupić coś w okolicach trójmiastach, ze względu na ograniczoną możliwość poruszania się po Polsce.