Do +/- 20k. Benzyna tolerująca LPG. Rodzinny i nie drogi w utrzymaniu.

07 Paź 2016, 18:37

Witam.
Zacząłem rozglądać się za nowym samochodem i tak trochę jestem w kropce. Szukam raczej już samochodu w miarę rodzinnego i nie zabijającego kosztami utrzymania.
Czego Szukam :
-Benzyna która bobrze toleruje LPG
-Minimum 110km / Max 2.0L
-Rocznik min 2003
-Bagażnik min 400L (Małe Kombi, Liftback, Hatchback, ew Sedan ale wolał bym raczej 5 drzwiowe)
-Wyposażenie :Klimatyzacja i elektryczne lusterka. Tempomat mile widziany, ale jak nie będzie to też bez tragedii
-Użytkowanie : Ok 10-12k Rocznie. Dojazdy do pracy codziennie 16km ekspresówką, poza tym raczej poruszanie się w mieście, Raz do roku trasa wakacyjna, ok 1000km.
Moje Typy:
-Seat Altea 1.6 MPI ( samochód mi się podoba, aczkolwiek nie przekonuję mnie dynamika silnika, miałem się okazję przejechać i pomiędzy moją arosą która ma 50km a Alteą który ma 102 jakieś przepaści wielkiej nie było)
-Opel Vectra C / Singum przed liftem 1.8 122km ( Tutaj pasuje mi prawie wszystko oprócz tego, że i z tego co wyczytałem na forach i z relacji znajomych fakt ,że ten silnik potrafi wciągnąć 0.5l oleju na 1000km i to nie jest nic dziwnego a jednak teraz w starym samochodzie nie ruszam oleju od wymiany do wymiany i trochę by mi to przeszkadzało)
-Vectra C/ Signum 2.0T - Boję się że koszty utrzymania mogą być podobne jak w Dieslu

No i w sumie to tyle.
Za czym warto się jeszcze rozglądać w tej cenie ?
szymon94x
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2012
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Seat Arosa
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

08 Paź 2016, 15:42

Silnik w seacie jest przedpotopową konstrukcją. Spalanie nieadekwatne do osiągów. Nawet na tym forum często jest polecany wyłącznie z jednego powodu - koncern vw przez dłuuuugi czas nie produkował benzyniaków godnych polecenia (z małymi wyjątkami).
Ople spoko, ciężko może być znaleźć zadbane 2.0T, ale budżet masz dobry także można się rozglądać. 1.8 pancerny, ale dynamiką nie będzie grzeszył - to w końcu niemałe samochody.

Dorzucę, tak standardowo focusa mk2, volvo s40/v50, lagunę 2 fl. Znajdziesz też ładne mondeo mk3 - fajne benzyniaki 2.0/145
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Paź 2016, 23:38

Dzięki za odpowiedź. Co do Focusa i Mondeo to niestety odpadają ze względu na LPG. Laguna mi się nie szczególnie podoba a nad Volvo się w sumie zastanawiałem tylko utrzymanie s40 będzie chyba trochę droższe niż np Opel czy Seat.

A co myślicie i Kii Ceed ? Wiem ,że w temacie napisałem ,że szukam benzyny ale zacząłem się zastanawiać nad dieslem. Chodzi o silnik 1.6 CRDI 115km bez DPF i dwu masy. Miałem okazje jeździć i zbierał się całkiem fajnie i przed wszystkim silnik rozgrzewał się dużo szybciej niż 1.9 CDTI w Vectrze.
szymon94x
Nowicjusz

11 Paź 2016, 07:24

Przy 10-12tys, rocznie szkoda czasu na diesla, bo jak co Ci się wysypie to Ci się naprawa nie zwróci, a same auta są głównie z flot
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

12 Paź 2016, 10:43

Ok. Wstępnie zdecydowałem się na Vectre C liftbacka z 2.0T
Mam jeszcze tylko do was parę pytań
Czy ten silnik też tak wciąga olej jak 1.8 ?
Jaki będzie koszt instalacji LPG do 2.0T ?
O ile wyższe będą koszta utrzymania niż przykładowego 1.8 (pomijam tutaj ew regeneracje turbiny bo to sprawa jasna) ?
szymon94x
Nowicjusz

16 Paź 2016, 13:48

Podbijam :)
szymon94x
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    II edycja programu edukacyjnego dla dzieci "Drogowe ABC"
    Z początkiem marca w przedszkolach w całej Polsce rozpoczęła się II edycja programu edukacyjnego "Drogowe ABC", organizowanego przez firmę Circle K Polska oraz Polski Czerwony Krzyż. Celem inicjatywy, która dotrze ...