Do 20tys. dla młodego kierowcy

11 Cze 2020, 21:34

Witam. Mam 24 lata i trafiłem na to forum bo planuję zakup już 7 auta w moim życiu. Poprzednio jeździłem m.in. Golfem, Corollą a ostatnio A6 z silnikiem 1.8t i do niego będę porównywał planowany zakup. Do tej pory problemem był dużo mniejszy budżet i jeździłem autami które średnio mnie cieszyły, były to „dziadkowozy”, stad częste zmiany. Tym razem chciałbym tego uniknąć i liczę na porady jakich aut szukać. Na czym mi zależy:
- przewiduję 15tys. na auto i 5tys. na wkład, no chyba ze trafi się „laleczka”
- koszty utrzymania porównywalne do A6 C5 1.8T
- rocznik 2003+
- chciałbym żeby samochód w jakimś sensie był fajny, tak żebym nie planował zaraz zmiany. Mam np. jakiś sentyment do Mercedesów, ale chciałbym trochę poszerzyć zakres poszukiwań.
- najchętniej LPG lub cena umożliwiająca montaż, ale względnie tez diesel jakby miało być coś dobrego
- województwo lubelskie lub 100km od Lublina

Na ten moment moją uwagę zwróciły:
- [link do oferty na Olx wygasł]
- [link do oferty na Olx wygasł] (miałem okazje przejechać się innym i trochę dynamika zawiodła)
- [link do oferty na Olx wygasł] (dziwna cena)
Ponadto myślałem o e46, e60, e90, serii 1 (podoba mi się bmw, choć mniej opinia o nim, no i czy wystarczający budżet?), Alfie 159, Saabie 9-3. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się zabrać za poszukiwania.
Co powiecie o tym wszystkim?
natural96
Obserwowany

13 Cze 2020, 13:36

To jak, podpowie ktoś coś?
Aktualnie tez przeglądam sporo e46 bo zawsze mi się podobały, co powiecie?
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
natural96
Obserwowany

14 Cze 2020, 12:13

E90, E60, serię 1 w tym budżecie sobie odpuść. E46 będzie ok, ale szukałbym czegoś mocniejszego - 2.0 nie będzie tanie w utrzymaniu, a osiągi mizerne. 2.2 jest ok, ale najlepiej poszukać 2.5-2.8.
Z Mercedesa do 15 tysięcy skupiłbym się na w203 w wersji coupe.
Spoza tych marek zerknij jeszcze na: Saaba 9-3, Volvo S60.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Cze 2020, 12:42

Ossy napisał(a):2.0 nie będzie tanie w utrzymaniu, a osiągi mizerne
a cóż tam tak drogiego w utrzymaniu? po czym dorzucasz że 2.2 jest ok a na sam koniec 2.5 2.8 które miały by być tańsze w utrzymaniu niby? Ty w ogóle rozróżniasz te silniki czy tak na pałe tłuczesz? 2.0 to jest najbezpieczniejsza wersja i ze wszystkich r6 najtańsza w utrzymaniu i do tego najmniej dojechana. Wcale nie takie mizerne te osiągi dla młodziaka, spokojnie da się użytkować bez marudzenia że nie ma czym wyprzedzać. Przynajmniej nie będzie kusiło do głupich dryftów bo nie ma czym :mrgreen:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Cze 2020, 13:41

Kao napisał(a):2.0 to jest najbezpieczniejsza wersja i ze wszystkich r6 najtańsza w utrzymaniu i do tego najmniej dojechana.

Zgadzam się co do 2.0R6, ale kolega wkleja polifty z 2.0 R4, a te mają swoje bolączki:
http://motobenzyna.pl/silniki/2306-siln ... i-n46.html

Po przesiadce z 1.8T to nie wiem czy osiągi r4 będą zadowalające (R6 będzie lepsze). No i takiego przedlifta z 2.0R6 kupi się do 10 tysięcy, za 15 można pokusić się o coś lepszego.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Cze 2020, 15:08