Do 50k do wożenia dzieci ;) - diesel czy benzyna?

28 Sty 2014, 11:55

.jakbym miał wybierać między merivą, a resztą co podałem to wybierałbym pomiędzy reszta bo:
1. ta sama klasa
2. meriva wcale nie większa
3. kupuje nówkę
4. mam gwarancję

Do Twoich propozycji dodalbym jeszcze Hondę Jazz. Jest chyba najbardziej praktyczna i ma fajny silnik
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Sty 2014, 12:03

Też o niej myślałem ale kosztuje ponad 50 tys. i jest jednak mniejsza, bo to auto pomiędzy segmentem B, a małym Vanem. Silnik za to mało pali i fajnie się zbiera, bo miałem do czynienia z nią na jeździe próbnej.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Sty 2014, 23:12

noisy napisał(a):Renault w moich oczach jest po prostu nie godny zaufania i zapracował sobie na to. Największe wpadki to diesle 1.9dCi i zalecanie wymiany oleju co 30tys km !! Problem z panewkami problem z turbinami,
Mówisz o dieslu 1.9 a w linkach dzidy są wersję z silnikiem benzynowym

i wieczny problem z elektroniką.

W Clio II - aucie z czasów Laguny II jakoś nie ma przebojów z elektroniką to dla czego miały by być w Clio IV -w aucie z czasów Laguny III w,której już nie ma problemów z elektroniką
Nie trwałe zawieszenia.

W Clio II wjechanie z prędkością 80 km/h w dziurę sięgającą do bruku zaowocowało jedynie wymianą sworznia i osłony przegubu i guzem na oponie.
Dodatkowo ich nowe silniki posiadają takie wymysły, ze po pewnym przebiegu strach bedzie tym jezdzić żeby się nie rozleciało. Mowa o małych wysilonych turbo doładowanych silnikach.

Clio z linków dzidy mają zwykłego benzyniaka 1.2 75 KM

Z Renaulta godny pochwały jest silnik benzynowy 2.0 16v starej szkoły bardzo trwały świetnie nadający się pod gazowanie. Ale to już przeszłość...

Chyba nie ma miałeś myśli 2.0 M4R w,którym z powodu gazu reguluje się zawory ponoć co 30 tys.km i do regulacji zaworów trzeba wyciągać silnik ? W 2.0 170 KM i 2.0 208 KM nie ma tego problemu.
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008

28 Sty 2014, 23:57

mihau napisał(a): Laguny III w,której już nie ma problemów z elektroniką

Zadanie nr1) :D
Znajdź mechanizm uruchamiania hebla ręcznego i zobacz gdzie on jest a później połącz to z solą i błotem.
Takich nowinek jest znacznie więcej :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Sty 2014, 09:33

mihau jest mi przykro, ze musisz czymś takim jeździć... co do tego silnika 2.0 to chodziło mi dokładnie o ten z literką T gdzie mamy zawory z hydrauliczną regulacją.
To jest jedyny rodzynek który im się udał szkoda, ze reszta daleko w tyle.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Mar 2014, 09:04

witam.
tez jestem przed takim wyborem i dla mnie są dwa auta do wyboru opel zafira II albo mazda 5
wcześniej tez myślałem nad meriva ale to jest powiększona corsa - wiec bagażnik za duży nie będzie. z kolei zafira to powiększona astra a mazda 5 to powiększona premacy ..

mazda 5 przewyższa opla tym ze ma przesuwane tylne drzwi, co jest plusem przy dzieciach
jeżeli dzieci są trochę większe ze same mogą wysiąść to przynajmniej nie poobijają innych aut na parkingu :)

warto skupić się na paru modelach, które wpadły w oko i poczytać na forach firmowych odnośnie danego modelu
rafi1983
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 05 2001
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: skoda octavia
Silnik: 1.4 16 v 75 km
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Turbo 1972
    BMW Turbo to pierwszy samochód koncepcyjny zbudowany przez firmę BMW. Nowoczesny projekt pierwszego na świecie sportowego samochodu promującego bezpieczeństwo – który nie był tylko bazą testową dla nowych ...