Do 50k do wożenia dzieci ;) - diesel czy benzyna?

27 Sty 2014, 11:10

Witam,

w związku z "rozrostem" rodziny planujemy zakup samochodu.

W dużej mierze będzie to samochód na potrzeby rodziny - czyli codziennie rozwiezienie dzieci do przedszkola i pojechanie do pracy (warszawa mokotów, czyli 90% czasu w korkach)

"Dłuższe" przebiegi w weekend do dziadków oddalonych o 20km od miejsca zamieszkania.

Auto ma też służyć od wyjazdów wakacyjnych 4 osobową rodziną, więc fajnie gdyby miało pojemny bagażnik.

Budżet na zakup max 50k PLN (im mniej tym lepiej oczywiście ;)) przy zakupie używanego w tej kwocie fajnie by było mieć "backup" na zrobienie samochodu do jazdy po zakupie.

Suma sumarum wychodzi, że rocznie robimy ok 20-22k km, ale znaczna część w korkach, stąd nie jestem przekonany czy diesel czy benzyna?

Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Nie mamy preferencji marki/modelu.

Z góry dzięki!
Lolth
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Sty 2014, 11:53

Tylko i wyłącznie benzyna. Diesel to nie potrzebne koszty związane z samym zakupem i serwisem np filtra cząstek stałych, który potrzebuje długich tras na wypalenie.

Jeśli auto ma być nowe to proponuje coś z segmentu B lub B-Van
Renault Clio w wersji kombi i hatchback
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kia Rio - w tym przypadku można upolować pewniejszy silnik 1,4

Mały Van sprawdzi się w mieście i do wożenia dzieci:
tu proponuję Vengę, ix20 i C3 Picasso, bo można wyrwać z klimą

Z używek to może Mazda 5?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Sty 2014, 12:06

Jak glownie miasto to tak jak kolega - tylko benzyne polecam. Najlepiej jakis silnik, ktory mozna zagazowac, bo przy takim przebiegu instalacja szybko sie zwroci, szczegolnie w korkach gdzie spalanie jest wysokie.

Jesli bardzo chcecie nowy to propozycje powyzej.
Ja bym tez rozwazyl kilkuletnie kompaktowe minivany, takie jak Corolla Verso czy C4 picasso. Troche wieksze auto to troche wyzsze spalanie, ale wygoda tez wyzsza i mozna znalezc auto z dobrym wyposazeniem, co w nowym za 50k moze byc problemem.
Najwazniejsza sprawa to fakt, ze za 4-5 lat taka corolla kupiona za 35 tys. bedzie warta mniej wiecej tyle samo co wiekszosc nowych aut z segmentu B typu venga. Wiec przy odpsrzedazy bedziecie 15k do przodu.

Ale wiadomo, ze uzywane auto to zawsze ryzyko, wiec trezba je dokladnie sprawdzic.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

27 Sty 2014, 12:12

Tylko benzyna. Renault i tym podobny badziew proponuje odpuścić czyli tez Dacia...
Za 50k moze sie trafi nowa Kia Venga moze jakis Chevrolet, ale chyba lepiej poszukać uzywki bardziej komfortowej.
Np. Opel Meriva, Zafira, Toyota Verso, Mazda 5, Ford S-max. Wszystko na wtrysku MPI z opcją założenia gazu. Do takiej jazdy LPG jest opłacalny.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Sty 2014, 12:17

noisy napisał(a):Renault i tym podobny badziew proponuje odpuścić

Mógłbyś proszę rozwinąć temat renault?

Szczerze to bardziej nastawiałem się na zakup właśnie używanego. Gdyby był to samochód nowy to pewnie z dychę więcej mógłbym dorzucić do zakupu. ;) Czy jakieś dodatkowe auta ciekawe pojawiają się wtedy w zakresie cenowym?
Lolth
Nowicjusz

27 Sty 2014, 12:19

tak jak kolega wyżej napisał tylko benzyna,diesel to juz nie ta sama oszczednosc co kiedyś w wrecz przeciwnie wyzsze koszty utrzymania,znajomy ma Forda S-maxa i bardzo go sobie chwali :)
KamilForza
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 14 02 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.6 100 KM
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

27 Sty 2014, 14:19

Renault w moich oczach jest po prostu nie godny zaufania i zapracował sobie na to. Największe wpadki to diesle 1.9dCi i zalecanie wymiany oleju co 30tys km !! Problem z panewkami problem z turbinami, i wieczny problem z elektroniką. Nie trwałe zawieszenia.
Dodatkowo ich nowe silniki posiadają takie wymysły, ze po pewnym przebiegu strach bedzie tym jezdzić żeby się nie rozleciało. Mowa o małych wysilonych turbo doładowanych silnikach.
Ogólnie nowe konstrukcje w celu obniżenia masy i spalania będą posiadały to juz norma wtrysk bezpośredni, turbine zintegrowaną z kolektorem jak padnie to wymienia się całość !! inny super pomysł to nadrukowywanie na alu blok silnika twardszych elementów. Jak się wytrą nie zrobisz szlifu.
Z Renaulta godny pochwały jest silnik benzynowy 2.0 16v starej szkoły bardzo trwały świetnie nadający się pod gazowanie. Ale to już przeszłość...
Całą technologie tej korporacji znajdziemy też w Dacii i Nissanie, ale będą też robić Ruskie Łady :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 14:27

Jednym z aut jakie rozważałem była megane grandtour z wyprzedaży 2013.

Czy do 60k jest sens rozglądać się zatem za nowym kombi? Czy jednak lepiej używkę?
Lolth
Nowicjusz

27 Sty 2014, 15:33

Sam musisz sobie odpowiedziec czy wolisz auto bardziej komfortowe, lepiej wyposazone, ale starsze, czy tez nowe.
Za 60k kompakty nawet na wyprzedazach beda dalekie od topowych wersji, a kupujac 3-latka mozesz wydac nie 60, a 40 tysiecy na auto duzo lepiej wyposazone (albo wydac to samo na auto z wyzszej polki). Jednak z tym wiaze sie zawsze ryzyko, ze trafisz na felerny egzemplarz.

Ja nowego bym nie kupil, chyba ze jakas super okazja na wyprzedazy rocznika, ale kazdy charakteryzuje sie inna awersja do ryzyka.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

27 Sty 2014, 15:46

Rozumiem że chodzi ci o większe samochody.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nieźle wyposażony, sprzedawany jako używany, 2013 rok
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - zagazowana Dacia Duster (nie przesadzał bym z tym Renault)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - może Sedici, albo SX4?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Astra?
wojtek1611
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Opel Corsa

27 Sty 2014, 15:49

noisy napisał(a):Ford S-max
S-Max będzie trochę nie praktyczny do miasta, jest duży. Ja bym rozważył Forda B-max i Merivę. Bardzo praktyczne auta jak się ma dzieci.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 19:31

A jakie używane w tej kwocie byście polecili? tak, żeby mieć backup na zrobienie używany najchętniej do 45k/50k
Lolth
Nowicjusz

28 Sty 2014, 08:41

Propozycje ode mnie
Honda FR-V
[link do oferty na Allegro wygasł]
Opel Meriva
Toyota Verso
Przykładowe linki, aut trzeba szukać w benzynie.
Ewentualnie jeszcze Chevrolet Orlando, Toyota Corolla Verso jak S-Max za duzy to C-Max...
Jeszcze jest Seat Altea, ale tu nie ma żadnych godnych uwagi silników...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Sty 2014, 09:56

A ja polecę ci coś z innej beczki:
Bardzo przestronne, komfortowe i niedocenione auto. Montujesz LPG i śmigasz za taką samą cenę, jak przeciętnym kompaktem w benzynie. Myślę, że dzieciom na pewno też się spodoba. Zresztą to chyba najlepsze tego typu auto w tym przedziale cenowym: XC90 ma beznadziejne automaty, a manuali nie montowali, Subaru Tribeca ma serwis drogi jak ch...a, Grand szeroki jest kiepsko wykończony, a BMW X5 i Mercedes ML bardzo drogie, jak na swój rocznik.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

28 Sty 2014, 10:31

ja jakbym miał wybierać między merivą, a resztą co podałem to wybierałbym pomiędzy reszta bo:
1. ta sama klasa
2. meriva wcale nie większa
3. kupuje nówkę
4. mam gwarancję
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8