Do 5tys zl na trasy.

25 Lut 2012, 16:19

Witam,

za ok 2 tygodnie chce kupic auto,
chcialbym sie poradzic kogos kto sie zna na tym.

mam na autko tylko 5 tys zl, i chcialbym kupic autko sprawne i w miare normalne:)
autko mialo by robic ok 4 tys miesiecznie, trasy do niemiec, wiec przydalby sie jakis w miare komfort jazdy.

zastanawialem sie na Daewoo Leganza oczywiscie w gazie, co sadzicie o tym autku, ewentualnie Renault Laguna.

albo inne propozycje.

pozdrawiam wszystkich
daro6388
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2012

25 Lut 2012, 17:43

Leganza ok ale nie w tych pieniądzach,na dobrą legie musisz wydać najmniej 6000-6500zł.
Ja bym celował w MB 124.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Lut 2012, 17:55

Również polecam W124. Może znalazłbyś Jakieś Vento albo Passata B4 - też porządne autka
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

25 Lut 2012, 18:52

dziekuje za odpowiedz,

co do MB to mam uraz, mialem MB 190e i nie bylem zadowolony. opel omega tez odpada.vento jak dla mnie za stare, a co do passata to ciekawa propozycja.

a np renault megane albo laguna?
a daewoo nubira? jest duzy wybor, maja bogate wyposazenie, przyzwoite spalanie, nie wiem jak trakcja w takim aucie.

a np fiaty w diesel?? marea weekend?

sorka za tyle pytan ale lepiej sie poradzic a nie kupic jakies ze tak powiem gowno... :)
i nie zalezy mi na jakiejs kosmicznej mocy itp auto ma jechac od punktu a do punktu b w miare komfortowo i w miare bezpiecznie.
daro6388
Nowicjusz

25 Lut 2012, 23:08

Jak Fiat to tylko JTD,bardzo udana konstrukcja.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Lut 2012, 09:13

ale JTD w tej kwocie to raczej do remontu.,
czytalem ze silniki Daewoo swietnie znosza isntalacje gazowe.
daro6388
Nowicjusz

26 Lut 2012, 09:57

MB w124 za 5k zl to nie jest auto ktyore sie na trasy nadaje, chyba ze bedziesz szukal pol roku to moze cos znajdziesz wymagajacego bardzo minimalnego wkladu.

Od biedy 406 kupisz tez, a nie lepiej poszukac cos mniejszego - Lanosa? Za 5k zl mzona dorwac jakiegos naprawde fajnego z gazem juz.

Megane tez w sumie jako taki komfort jazdy zapewnia, o ile nie bedzie to zlom, a szybciej znajdziesz Megane od 406 czy Laguny, bo jednak budzet masz dosc skromny jak chodzi o te 2 autka.
Ostatnio edytowany przez Czimi, 26 Lut 2012, 10:24, edytowano w sumie 1 raz
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

26 Lut 2012, 10:08

Już tak nie przesadzajacie bo MB 124 jest od groma a 406 w tych pieniądzach bedzie dopiero wymagała wkładu $.

JTD w Fiacie spokojnie kupisz,chodzi mi o Maree.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

26 Lut 2012, 10:30

No jest od groma, ale one sie nie nadaja zeby po 4k km robic miesiecznie nimi... ogladales i sprawdzales kiedys takie MB i ich stan? Znalezc sie znajdzie, ale to naprawde wymaga czasu, kolejna sprawa, one sie srednio pod LPG nadaja, a diesla bez wkladu finansowego znalezc za 5k zl, no prosze cie, chyba ze 2.0d, tylko ze to nie jedzie. :D

Wystarczy podejsc na jakis postoj taksowek i zobaczyc plame oleju jaka jest na ziemi, to jest wlasnie w124 za 5k zl - silnik do remontu predzej czy pozniej.
Ostatnio edytowany przez Czimi, 26 Lut 2012, 10:34, edytowano w sumie 1 raz
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

26 Lut 2012, 10:34

Ja nie oglądałem ale kolega ostatnio oglądał MB 124 Kombi w dieslu (nie pamiętam jaki silnik),rok bodajże 1989,przebieg ponad 300tys.km,koleś chcial za niego 3000zł bo kupił inne a to było mu niepotrzebne.Blacharsko w paru miejscach do poprawek (rdzy praktycznie nie było),silnik o dziwo nawet w dobrym stanie no i OC mu sie kończyło na dniach.
TFSI
Stały forumowicz

26 Lut 2012, 10:43

No wlasnie zastanawialem sie tez nad Fiatem Marea ale weekend. nie sa to paliwozerne auta?
wiadomo robiac 4 tys km i wiecej w miesiac to koszta paliwa musze jakos ograniczyc.

a dodam ze auto to ma mi posluzyc ok pol roku. tym autkiem zarobie na nowsze ale to za pol roku.

budzeet 5k to malo. ale od czegos zaczac trzeba:)

dzieki wielkie za zainteresowanie moim tematem i pomoca. ale im wiecej czytam o autach tym gorzej, o kazdym aucie jest 100 innych opinie, i badz tu madry:)
daro6388
Nowicjusz

26 Lut 2012, 10:47

daro6388 napisał(a):za ok 2 tygodnie chce kupic auto...

malo czasu na szukanie. bardzo malo. sa duze szanse ze nie znajdziesz nic w zalozonych pieniadzach albo majac malo czasu zdecydujesz sie na cos w gorszym stanie.

...autko mialo by robic ok 4 tys miesiecznie, trasy do niemiec, wiec przydalby sie jakis w miare komfort jazdy.

...oczywiscie w gazie...

na pewno chcesz auto w gazie, ktore ma robic trasy? bedziesz mial stacje lpg u niemczurow?
a nawet i u nas tankowanie co 300 km w trasie to jakies nieporozumienie. no chyba ze kupisz oooogrooomny zbiornik do bagaznika ale to chyba nie o to chodzi.
moim zdaniem na trasy to tylko diesel a najlepiej z turbo. masz wtedy duze przeloty na zbiorniku (tankujesz przed granica i jezdzisz na polskim = tanszym paliwie). nie musisz szukac stacji lpg do 300 km. jezdzilem w dlugie trasy za granice i lpg i on wiec wiem co mowie.

w zasadzie nie napisales jakie auto potrzebujesz. bedziesz cos wozil? kombi? jedziesz tylko sam? ile osob? jak dlugie trasy bedziesz robi na raz?

pozdr
viwaldi
viwaldi

26 Lut 2012, 10:50

To bierz Lanosa na gaz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

26 Lut 2012, 10:57

Viwaldi masz racje, zapomnialem napisac istatnych informacji,

wiec tak, chetnie autko kombi, jesli nie kombi to hak bym dokupil zeby przyczepke podpiac, nie mam nic szczegolnego do wozenia , w pracy czasem potrzebuje ale to nie na duze ciezary.

przebieg jednorazowo to 750km np w piatek i drugie tyle w niedziele. i tak dwa razy w miesiacu, plus normalne uzytkowanie jazda na zakupy, czasem jakis wypad na weekend.

z reguły sam jezdze, ale czasem sie zdarzy ze zabiero dwie osoby, ale to rzadko.

co do lpg to znam wszystkie stacje z lpg na mojej trsie, ale pojade np do austrii i klops.. wiec chyba bede obstawal za dieslem.

ogladalem na allegro fiaty marea weekend. czym sie rozni silnik 2.4jtd 130km od 19.td 100km albo 1.9jtd 105km.?

zawsze myslalem ze kupno auta to pikus a tu sie okazuje ze to problem jak nie wiem.

pozdraiwam
daro6388
Nowicjusz

26 Lut 2012, 11:24

daro6388 napisał(a):...przebieg jednorazowo to 750km np w piatek i drugie tyle w niedziele...

mimo ze masz zamiar krotko jezdzic tym autem to szukalbym czegos z klima. tego naprawde nie da sie przecenic. zaraz zrobi sie cieplo i szybko docenisz klime ;)

popatrz na citroena xsare kombi z silnikami 1.9 td. w miare tanie, dosc wygodne, calkiem przyzwoite wykonanie, ocynk. lepszy bylby silnik 2.0 hdi ale raczej nie kupisz w tych pieniadzach. jedyna rzecz na ktora musisz uwazac to zeby nie kupic xsary z zdewastowana tylna belka. jak bedzie w miare ok to przez zakladany okres uzytkowania sam jej nie zajezdzisz.

peugeot 306. tylna belka i cala reszta -> jak w xsarze. to rodzenstwo prawie blizniacze.

duzo bardziej komfortowa jest xantia ale przy kupnie potrzebujesz pomocy kogos kto zna sie na hydro. komfortem jazdy, jakoscia wykonania deklasuje praktycznie wszystko co mozesz kupic za 5 tys. jezdzilem 3 xantiami (1.8 lpg, 1.9td i 2.0 hdi) w dlugie trasy i to jest to :D ale stanowczo odradzam samodzielne kupywanie hydrowozu jezeli nie wiesz o co tam biega.

pozdr
viwaldi

===
edit:

i xsara z klubu citroena
http://www.klub.citroen.triger.com.pl/m ... s_id=16604
viwaldi