Do którego momentu obowiązuje znak ustąp pierszeństwa

01 Lut 2012, 11:44

Witam!

Powiedzcie mi, bo nie kojarzę. Mamy sytuację taką:
1. Wjeżdżamy na drogę z pierwszeństwem pasem do włączania się, który jednocześnie jest pasem do zjeżdżania z tej drogi dla następnego zjazdu. Używam też tego pasa jeżeli właśnie nie chcę wjechać na drogę z pierwszeństwem, tylko wjechać wjazdem na ten pas i po 100m nim zjechać na następny pas (Główna droga to długa estakada, wjazdy / zjazdy służą też do przejeżdżania nad torami). Przy wjeździe mam znak "ustąp pierwszeństwa" jednak tylko pionowy, bez poziomej linii warunkowego zatrzymania. Do jakiego momentu jestem "ustępującym" tym, którzy chcą z tej estakady (czyli drogi z pierwszeństwem) zjechać tym samym zjazdem co ja (czyli ja nie zmieniam pasa, oni muszą zjechać na skrajny prawy, który im się pojawia).
[link do trojmiasto.pl wygasł]
Na mapie znak ustąp miały te dwa czerwone auta jadące za sobą na południe.
2. Teraz druga opcja:
Niebieski bus (lewy pas) wjeżdżając na tą ulicę ma znak ustąp pierwszeństwa.
Biały Bus (prawy pas), ma znak "droga z pierwszeństwem.
Do którego momentu niebieski musi białemu ustąpić, jeżeli biały chce zmienić pas na lewy (czyli ten, którym cały czas jedzie niebieski)?

[link do trojmiasto.pl wygasł]
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

02 Lut 2012, 07:06

Każda zmiana pasa to ,,ustąp'' ..
Ten co chce zmienić pas na prawy do zjazdu musi ustąpić tym co już na nim są .. Tobie też ..

W drugim przypadku lekki młyn jest, ale wjeżdżając równolegle (tylko taka sytuacja rodzi problem) byłbym za tym by przy włączonym kierunkowskazie u białego odbyło się to jak najszybciej .. Po przejechaniu 30-50 m już nikt nie pamięta o tamtych znakach .. wtedy obowiązują zasady ,,normalne''
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

02 Lut 2012, 09:10

silvo44 napisał(a):Każda zmiana pasa to ,,ustąp'' ..
Ten co chce zmienić pas na prawy do zjazdu musi ustąpić tym co już na nim są .. Tobie też ..

Tylko, że ja mam znak "ustąp" nie zmieniając pasa ruchu, czyli ten co zmienia (jadący do tej pory główną i zjeżdżający na zjazd) ma pierwszeństwo, tylko do jakiego momentu?
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

02 Lut 2012, 10:17

On ma pierwszeństwo jadąc główną drogą, w momencie jak zmienia pas, musi ustąpić Tobie pierwszeństwa, bo jedziesz już tym pasem, albo przynajmniej powinien wykonać manewr tak, żeby nie spowodować zagrożenia na drodze (czyli nie powinien wyprzedzić Ciebie i nagle zjechać i hamować Ci przed maską). A w praktyce to już różnie wygląda. Ja w takich sytuacjach włączam kierunek (że chcę zjechać na pas do skrętu) i hamuję tak, żeby auto wyjeżdżające z takiego pasa było przede mną (bo w sumi to i tak muszę wyhamować zanim skręcę). Ale to tylko moja opinia 8)
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

04 Lut 2012, 07:36

smarekxy napisał(a):Ja w takich sytuacjach włączam kierunek (że chcę zjechać na pas do skrętu) i hamuję tak, żeby auto wyjeżdżające z takiego pasa było przede mną

A też dlatego, by ten włączający mógł swobodnie wykorzystać ten odcinek jako ,,rozbiegówkę'' do włączenia się do ruchu ... Gdyby się wjechało mu przed maskę - tragedia !!!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Wavecamper zaprezentuje się na Poznań Motor Show
    Producent pokaże swoje modele w ramach salonu caravaningowego, który w tym roku zlokalizowany będzie w pawilonach nr 1 i nr 2. Wavecamper to legitymujący się wieloletnim doświadczeniem producent kamperów na ...