Do miasta za 20 k

07 Gru 2016, 21:44

Witam, obecnie jeżdżę Vectra c gts z 2004 roku 2.2 direct PB w automacie. Spalanie w mieście to średnio 15 litrów, w trasie 7-8 z tego co mi pokazuje komputer. To spalanie w mieście trochę mnie przeraża, chyba że jeszcze sprawdzę spod dystrybutora, ale wydaje mi się ze to 15 może być realne,bo wskazówka opada w oczach . Zastanawiam się nad sprzedażą na wiosnę, chociaż trochę mi szkoda,bo fajne jest wyposażona: ksenony,full skóra, klima 2 strefy itp.Głownie się poruszam po mieście, ale od czasu do czasu też trasy. Co mi polecacie w zamian ?
Znalazłem w okolicy Priusa, w sumie jestem ciekaw jak tym się jeździ
[link do oferty na Allegro wygasł]
Dasmond
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

08 Gru 2016, 01:33

Po dzwonie z lewej strony
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Gru 2016, 10:59

Prius zaj.... do miasta ale ciężko jest w czym przebierać. To co na ogłoszeniach w tych pieniądzach to szroty po taksówkach cofnięte przebiegiem z 500tyś sprowadzane z Włoch, Francji, Niemiec lub grube kolizje.

Dochodzi do patoli takich jak gdzie autoryzowany serwis/dealer ściąga auta powypadkowe/pokolizyjne, naprawia na oryginalnych częściach i sprzedaje na rynku wtórnym z gwarancją fabryczną/ "Używany gwarantowany." To co dobre nie trafia nawet do ogłoszeń tylko idzie po znajomych/rodzinie.

A walony Prius to proszenie się o kłopoty :P

W tej kasie bym odpuścił.

Podpowiedz nam jakie przebiegi robisz, czego oczekujesz i gabaryt którego szukasz;)
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

08 Gru 2016, 11:15

Myśle ze segment c by mi wystarczył, ale jeżdzę obecnie vectra c. Co do przebiegu to z 10k rocznie być może nawet mniej z 80% po mieście. Mogę zaakceptować średnie spalanie 10l po mieście, ale jeśli mniej tym lepiej :P
Dasmond
Początkujący

08 Gru 2016, 11:30

Do 20tyś bym celował w:

Astra H - silniki Z14XEL Z14XEP. Bardzo mało palą, na łańcuchu. Trwałe. Tanie w naprawach. Do bólu nudne i nie jeździ.
Dacia Logan - No wiadomo:D
Hondzia Civic / Jazz (ten jest mały wielki) / ewentualnie Honda City

Generalnie ciężko o mało palące benzyny w mieście. Niestety z małym spalaniem idzie słaba dynamika. Oczywiście do warunków miejskich jest jak najbardziej OK ale na trasie będzie żłopać no i nie zapewni dobrych warunków do dynamicznej jazdy :P
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

08 Gru 2016, 12:17

No właśnie moja vectra ma 155km w automacie i pali średnio po 15l w mieście :p
Dasmond
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wpływ opon ciężarowych na bezpieczeństwo i biznes
    Wielkość taboru samochodowego wykorzystywanego w transporcie drogowym szacowana jest na ponad 600 tys. pojazdów. Dla każdego z nich jedynym punktem styku z drogą są opony, które odpowiadają za przenoszenie napędu ...
    Silnik 2UR-GSE - Lexus
    Pozostajemy w świecie V-ósemek. Z silników tego typu bardzo chętnie korzysta również Lexus. Japońska marka powszechnie stosuje takie motory w autach sportowych. Flagową jednostką Lexusa jest obecnie wolnossący ...

08 Gru 2016, 12:38

A gdyby była w manualu to spokojnie kilka litrów byś zjechał ;) Te starsze automaty nie potrafią jeździć oszczędnie.
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007