[10 000zł] Do wszystkiego, dla młodego...

02 Lut 2012, 23:57

Witam
Przeciągam cały czas kupno samochodu aby zebrać większą sumę.
Obecnie mam do przeznaczenia max 10 000zł.
Prawko od ponad roku, dziennie robię ok. 20km czasami więcej.
Do tej pory jeździłem praktycznie codziennie passatem b5, focusem I (nie moje auta).
Poszukuję auta głównie do dojazdów do pracy i na uczelnie. Rzadziej jakieś wypady poza miasto.
Typ auta to wszystkie poza kombi gdyż mi taka paka nie jest obecnie potrzebna.
Spalanie na średnim lub niższym poziomie. Niech nie wyjdzie więcej niż 50zł za 100km.
A więc na moje oko to spalanie max 8 litrów. Oczywiście najlepiej niech będzie zagazowane i pali jeszcze mniej :)
Co do osiągów to mi nie zależy ale byłoby naprawdę super gdyby wyprzedzanie tira nie graniczyło ze śmiercią.
Kolejna sprawa to aby części nie były kolosalnie drogie. Zakładam, że z dostępnością obecnie nie ma problemu. Im tańsze tym lepiej.
Co do awaryjności to chyba przy tak leciwych autach raczej nie mam na to wpływu i po prostu zależy jak bardzo poprzedni właściciele interesowali się stanem auta.
Teraz pora na 'bryłę'. Niech to nie będzie panda, lanos, tico, matiz. Poszukuję czegoś bardziej 'świeższego'.
Moje typy są bardzo zróżnicowane. Saab 900 (tyko LPG), Peugeot 406 (coupe > sedan), Megane (podobnie), Laguna, A3 (trup?), Civic, Accord 5, Lybra ( ! ).

Dzięki za jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Kuba
Stąpaj i daj stąpać innym.
udarr
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

03 Lut 2012, 08:52

Lybra, to prawie fiat, nie droga w serwisie, saab 900 trozke stary popatrz 9-3 pierwszej generacji, dorzucę fiata bravo i dodam że peugeot 406 to świetne auto, szwagier miał 406 w dieslu na blacie 650k km i hulał aż miło, aw firmie miałem 406 tylko w benzynie paliła z 8/100km a przebiegu miała niecałe 500k i jeszcze ładnie latała.
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

03 Lut 2012, 18:29

Właśnie dlatego chyba moim faworytem jest Lybra.
Wygląd to kwestia osobista, z zewnątrz wygląda na pewno lepiej niż kilka innych, młodszych aut.
Mnie się podoba no i środek dla mnie ma rewelacyjny.

406 bardziej mi w coupe się podoba, w końcu nie byle kto projektował nadwozie.
Sedan jest taki bez polotu. Po lifcie troszkę lepiej.

Na przyzwoitego 9-3 chyba nie mam wystarczająco funduszy jeśli jeszcze szukać z gazem chociaż tutaj już diesele robili. W sumie to chyba jest w całości Vectra. Więc tanie części ?

A co z Megane ? Wczoraj też trafiłem na Lagune ale już II, wiele negatywnych opinii chyba nie wzieło się z kapelusza ?
udarr
Nowicjusz

03 Lut 2012, 20:37

Laguny nie użytkowałem więc sie nie wypowiem, 406 po lifcie znajdziesz bez problemu, a do saaba częsci tanie, tak jak mówisz jest to vectra "C" silnik diesla na bezobsługowym łańcuszku, części są nawet tańsze niż do VAG i ten wygląd jak dla mnie jest piękny.
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

03 Lut 2012, 22:06

udarr, z Twoich typów wybrałbym Lybrę, ewentualnie 406. Sam za jakieś pół roku zamierzam zmienić autko i już wiem, że będzie to Lybra. Jeśli chodzi o silniki to często polecane jest 2.0 w benzynie, choć nie wiem czy w Twoim przypadku to będzie dobre rozwiązanie, bo tutaj trzeba się liczyć ze spalaniem. W końcu 150KM musi swoje spalić ;) Silnika 1.8 nie polecam, dość częste problemy z wariatorem i trzeba pilnować poziom oleju, ale jak trafi się zadbany egzemplarz to można i ten silnik rozważyć. I jest jeszcze 1.6 choć jak dla mnie trochę słaby silnik jak na takie autko, ale może by Ci wystarczył. Są jeszcze dieselki, 1.9 JTD albo 2.4 JTD. Oba zbierają raczej pozytywne opinie. Choć wiadomo, różnie to bywa, zaraz jakiś fan VW mnie zjedzie, ale nieważne.
Tak jak napisałeś, Tobie się podoba, to najważniejsze, mi również przypadł od razu do gustu, jest po prostu inny ;) No i wnętrze jak dla mnie wyśmienicie wykonane, czesto bardzo bogato wyposażone. Sam będę myślał między 2.0 w benz a 2.4 JTD :) Jak dla mnie godne autko do przemyślenia :)
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Lut 2012, 21:32

Tak jak koledzy pisali 406 znajdziesz bez problemu. Na forum miłośników 406 nawet może kupejkę wyrwiersz. Zorewintuj się.

Dobrym wyjściem jest sedan z 2.0 16V i gazik do tego. Wielu kumpli tak jeździ i chwalą sobie komfort i ekonomikę.

gdzieś w moich postach cytowałem link do fajnego opisu 406 z tym motorem.
Pzdr from ŁDZ,
Basiu
ArcherPAF
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: P 107 RC
Silnik: 1.0 +
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

04 Lut 2012, 21:33

Pzdr from ŁDZ,
Basiu
ArcherPAF
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: P 107 RC
Silnik: 1.0 +
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

04 Lut 2012, 23:09

Dzięki za link.
W sumie to ten fiat odpada.
No i przewija się tam 406.
A także Rover, który mnie zainteresował.
Bo przy moim budżecie można wyrwać już nie 400 a 45.

Jakieś opinie na temat Roverów ? Słyszałem, że rover = civic.
Montowali tam v-tec ?
udarr
Nowicjusz

04 Lut 2012, 23:24

rozrząd na łańcuchu, spalanie 5/100, zrywne auto , nie będziesz zalowal
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III