Dobór felg do Passata CC z 2013

18 Kwi 2022, 20:58

Ostatnio próbuję dobrać nowe felgi do mojego samochodu, jest to VW Passat Sedan CC z silnikiem 103kW. Tutaj nie jestem pewien czy jest 4motion, czy nie ale wyjdaje mi się że do doboru felg nie ma tutaj większego znaczenia.

Mam opony 235/40ZR18 i chciałbym się upewnić czy felgi
- Borbet BS5 grey 18" https://www.felgi.pl/felga/borbet/bs5-grey/vw/passat/sedan/cc/2-0-tdi-4motion-103kw/18/p%3d65
- Racer Turismo Black 18'' https://www.felgi.pl/felga/racer/turismo-black/vw/passat/sedan/cc/2-0-tdi-4motion-103kw/18/p%3d65
będą odpowiednie do mojego auta i opon ze względu technicznego?
S0ul3r
Obserwowany

19 Kwi 2022, 09:36

W Passacie CC oryginalnie były felgi:
Średnica felgi - 18"
Szerokość felgi - 8.0"
Rozstaw śrub - 5x112
Odsadzenie - (ET) 44 były też 41

Opony które masz były do wyboru jako opcja wraz z felgami 18". Dla tego rozmiaru 235/40R18 najlepsza by była felga o szerokości 8,5 cala ale może je założyć też minimalnie na 8 cali kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/1/235/40/18/

Porównując felgi które podałeś w linkach mamy różnicę w ET 35 (w linkach) oryginalnie trochę większe 41 kalkulator/et-felgi/1/8/41/0/8/35/0/ to oznacza że felga będzie bardziej wysunięta na zewnątrz (widać pod załączonym linkiem) i w otworze centralnym osadzenia felgi na piaście 72,5 - 73,1mm (w linkach), a oryginalnie 57,1mm. Więc tu nie obejdzie się bez pierścieni centrujących.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Kwi 2022, 10:45

Wielkie dzięki za tak dokłądne wyjaśnienie wszystkich parametrów, teraz jest dla mnie to znacznie bardziej jasne. Jeszcze jakbym mógł dla potwierdzenia się dowiedzieć czy w takim razie te fegli podane poniżej będą odpowiednie do moich opon i auta (bazując na Twoim wyjaśnieniu):

- DEZENT TR (tutaj szerokość 8" ale chyba powinno wejść) black [link do Oponeo wygasł]
- Borbet N crystal silver (podobnie jak poprzednie szerokość 8") [link do Oponeo wygasł]
- ALUTEC ADX.01 Black (szerokość 8.5", ET 48 więc trochę szersza do wew i na zew) [link do Oponeo wygasł]

Jeżeli polecasz jakieś inne felgi to takze chętnie wysłucham opinii
S0ul3r
Obserwowany

19 Kwi 2022, 12:21

Pierwsze dwie mają chyba najbardziej zbliżone parametry do oryginalnych i tu nawet nie potrzeba pierścieni centrujących, one powinny najlepiej pasować.

Ja polecam zawsze wybierać z oryginalnych na jakich samochody wyjeżdżały z salonu lub nowsze które również pasują do tego modelu :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...