Dobór felgi do Peugeot 307

28 Kwi 2016, 06:37

Witam,
słabo znam się na samochodach więc potrzebuję pomocy. Muszę szybko nabyć felgę do mojego samochodu (Peugeot 307 Hatchback benzyna 1.4 55kW Rok produkcji 2002). Rozmiar opon jakie są w samochodzie to 195/65 R16. Sprawdzałem oznaczenia na feldze koła zapasowego i znalazłem tam takie oto oznaczenia (ET27 X353, 263B 06, 0382A). Szukając w internecie znalazłem np [link do oferty na Allegro wygasł] czy ta felga jest dla mnie odpowiednia? Niby te ET się zgadza ale jest ona R15 a ja mam opony R16? Czy może to nie ma znaczenia a może nawet moje felgi są r15 tylko o tym nie wiem które oznaczenie o tym mówi?

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Giks
Obserwowany

Auto: Peugeot 307

08 Maj 2016, 11:46

6,5Jx16 Rozstaw śrub: 4x108 Otwór na piastę: 65mm Osadzenie: ET 31
Takie felgi powinieneś mieć, choć pod ten silnik fabryka przewiduje felgi 15 cali o szerokości 6 cali z ET27. Czyli dokładnie takie jak masz na zapasie.
Oczywiście opony 16 cali nie założysz na felge 15 cali, to logiczne. Dlatego jeśli tylko jedną felge szukasz to musisz sprawdzić jej parametry i dokupić taką samą. Powinny być podane na jej wewnętrznej części. Interesuje cie ET i szerokość felgi (choć tą można zmierzyć). Rozstaw śrub będzie taki jak na fabrycznych czyli 4x108, inaczej felgi nie założysz na piastę. Podobnie średnica otworu centrującego, choć jeśli będzie większa to można stosować pierścienie centrujące.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

14 Maj 2016, 12:28

To racja,rozstaw śrub powinien być identyczny aby nałożyć felgę na piaste,to normalna sprawa. W sklepach internetowych często możesz to obliczy za pomocą odpowiedniego kalkulatora,jeżeli w tym przypadku ET się zgadza,to felga będzie pasować.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
    Stany Zjednoczone są największym rynkiem SUV-ów na świecie. Auta te, odznaczające się wszechstronnym zastosowaniem, bardzo dobrze pasują do amerykańskiego stylu życia. Podczas North American International Auto Show ...