Dobór oleju przy wymianie - Seat Ibiza III 1.4 TDI

29 Sie 2017, 21:09

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem seata ibizy III 1.4 tdi z 2003 r. Niedlugo bede musial wymienic olej (do tej pory byl castrol 5w40 - tylko tyle jest na przywiesce). Nie wiem czy lepszy bedzie castrol magnatec czy castrol edge . Z tego co wiem "edge" jest przeznaczony do silników wyposażonych w pompowtryskiwacze czyli chyba nie do mojego... Mam wielka prosbe zeby ktos mi doradzil ktory bedzie sensowniejszy - jestem w tym swiezy.

Dzieki
krzkru
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza III
Silnik: 1.4 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Sie 2017, 09:00

krzkru napisał(a):do tej pory byl castrol 5w40 - tylko tyle jest na przywiesce
Zakładamy więc że takim olejem jest obecnie zalany silnik.

Czy zaobserwowałeś jakieś ubytki oleju?
Jaki masz przebieg?
Jaką silnik ma dokładnie moc, jakie oznaczenie?

Samochód masz z 2003 roku silnik ma 75KM, a oznaczenie silnika to AMF? Jak tak to możesz zastanowić się nad olejem Motul 8100 X-clean 5W40, a z Castrola nad EDGE Titanium FST Turbo Diesel 5W-40.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

30 Sie 2017, 09:35

Hej,

Co do ubytków - przejechałem dopiero 6000 km i cały czas w normnie ...

Przebieg 229 000

75 KM, AMF

A ten edge wymieniony przez Ciebie nie jest do nowszych silników / nic nie zaszkodzi?
krzkru
Nowicjusz

30 Sie 2017, 10:01

krzkru napisał(a):Co do ubytków - przejechałem dopiero 6000 km i cały czas w normnie ...
Czyli tu jest ok :ok:

krzkru napisał(a):A ten edge wymieniony przez Ciebie nie jest do nowszych silników / nic nie zaszkodzi?
Do twojego silnika zalecany olej powinien spełniać normę VW 505.01 oznacza to że nie masz też DPF. Śmiało możesz go stosować choć ja bym jednak wybrał wspomnianego Motula lub jeszcze lepszy Motul Specific 505.01 5W40 dalej bym postawił na Valvoline.

Wymiana jak jeździsz po miejscu co 10tyś. km, a jak pół na pół lub więcej trasa to maksymalnie 13-15tyś. km żeby uniknąć w przyszłości kłopotów.
Kacper
Forumowicz VIP

30 Sie 2017, 10:31

Dzieki Wielkie za pomoc!
krzkru
Nowicjusz

30 Sie 2017, 10:37

krzkru napisał(a):Dzieki Wielkie za pomoc!
Nie ma za co :) kup tylko dobry olej skoro silnik nie bierze oleju to dbaj o niego (regularne wymiany oleju i dobre paliwo), a będziesz się cieszył długo bezawaryjną jazdą :ok:

Daj znać jak już ostatecznie wybierzesz olej na co się zdecydowałeś :wink:
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 5 Cabriolet - dostępny w polskich salonach
    Audi RS 5 Cabriolet miało swoją polską premierę na targach Poznań Motor Show 2013. Teraz, ten sportowy i bardzo elegancki model jest dostępny w salonach sprzedaży Audi na terenie całego kraju. Nowe dynamiczne Audi kosztuje ...
    Nowy SEAT Leon zaprojektowany całkowicie od podstaw
    Nowy SEAT Leon to silna i emocjonalna osobowość oraz najpiękniejszy sposób by doświadczyć funkcjonalności płynącej z samochodu. Nowy Leon to zaprojektowany całkowicie od podstaw i pełen nowoczesnej technologii samochód ...

08 Wrz 2017, 08:43

Castrol EDGE nie zaszkodzi, zresztą najważniejsze aby spełniał określone normy jakie zaleca producent, o to nie musisz się obawiać. Polecany jest również Motul 8100 X-clean 5W40, moim zdaniem też dobrze się sprawdzi.
TwojeOleje
Nowicjusz

Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi

09 Wrz 2017, 14:30

Zakupiony Motul 8100 X-clean 5W40. Również juz wymieniony! Mam wrazenie ze samochod dostal lekkiego kopa :)

Mechanik troche byl zdziwiony, ze olej motula a filtr oleju filtrona (niby lejpiej brac bosch lub mann) .. ale to inna bajka :D
krzkru
Nowicjusz

11 Wrz 2017, 08:22

krzkru napisał(a):a filtr oleju filtrona (niby lejpiej brac bosch lub mann)
Jak kolejną wymianę zrobisz na czas to i filtron da radę. Ogólnie nie słyszałem żeby były z nimi jakieś problemy, sam też sporo km zrobiłem na filtrze tej firmy. Ludzie czasem piszą w necie gdzieś zasłyszane opinie nie poparte własnymi doświadczeniami.
Kacper
Forumowicz VIP

12 Wrz 2017, 13:02

Kacper napisał(a):Ludzie czasem piszą w necie gdzieś zasłyszane opinie nie poparte własnymi doświadczeniami.

Dokładnie tak, równiez jeżdzę na filtronie i ani razu nie miałem z nim żadnego problemu. Jak pytam ludzi czemu nie chcą filtrona, to mówią że slyszeli własnie gdzieś ze z nim są zawsze problemy...
zielonek
Aktywny

Auto: P 206