Dobor opon - nowe czy uzywane?

14 Lip 2014, 14:21

Witam, zamierzam kupic nowe felgi a wiec i opony i tu pojawia sie pytanie jakie dobrac opony. W ostatnim czasie przegladalem allegro i zastanawia mnie czy lepiej kupic nowe opony np nexan ktore mozna dostac za ok. 1000zl czy uzywane np continentala z bieznikiem ok 7mm i cenie ok. 800zl. Rozmiar jaki mnie intetesuje to 18 cali 225/40. Jakie lepiej kupic zeby nie buczaly zbyt mocno. Na co zwracac uwage? Od czego w ogole zalezy ze jedne opony bucza mniej a inne bardziej?
Z gory dziekuje za pomoc
Pogol
Nowicjusz

Auto: Meganey

17 Lip 2014, 23:10

Hejka,

A jaki masz dokłądnie samochód i jaką wersję silnikową i rocznik? Do tego napisz coś więcej na temat po czym jeździsz i ile? Opony trzeba wybierać pod siebie. I nie nexan tylko Nexen :D
Używki to ryzykowna sprawa bo nie wiesz w jakim stanie jest karkas i mieszanka gumowa. Na oko nie ma szans oceny tego :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

21 Lip 2014, 08:27

też maiłem dylemat, zdecydowałem się na nowe i nie żałuję, w końcu chodzi o nasze bezpieczeństwo
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

21 Lip 2014, 13:48

chodzi mi tylko o to czy firma nexen* iich opony są zdatne do jazdy, a jeśli chodzi o używki to można kupić za ok. 800zl 7mm i z roczika 2010 -2012 continentala lub innych znanych firm a nexen nowe za ok. 1000zl i tu jest najwiekszy dylemat czy warto wydac te 200zl wiecej czy kupic uzywki pewnej firmy.
A poza tym od czego zalezy to, czy opony buczą czy nie, kumpel ostatnio kupil opony 235/35R19 i strasznie bucza podczas wiekszych pretkosci mimo, że ma jej w a6 gdzie jest dobrze wygłuszone autko
Pogol
Nowicjusz

21 Lip 2014, 14:56

Pogol napisał(a):chodzi mi tylko o to czy firma nexen* iich opony są zdatne do jazdy, a jeśli chodzi o używki to można kupić za ok. 800zl 7mm i z roczika 2010 -2012 continentala lub innych znanych firm a nexen nowe za ok. 1000zl i tu jest najwiekszy dylemat czy warto wydac te 200zl wiecej czy kupic uzywki pewnej firmy.
A poza tym od czego zalezy to, czy opony buczą czy nie, kumpel ostatnio kupil opony 235/35R19 i strasznie bucza podczas wiekszych pretkosci mimo, że ma jej w a6 gdzie jest dobrze wygłuszone autko

Głębokość bieżnika to tylko jeden z nastu parametrów na które trzeba zwracać uwagę. Równie dobrze możesz stwierdzić że kupisz używane auto na podstawie stwierdzenia czy pali czy nie pali.

Sądząc po zadawanych pytaniach to się na tym nie znasz więc nie interesuj się używkami, szukaj wysprzedaży w necie bo często takie firmy jak oponeo mają dobre promocje cenowe.
Ewentualnie śledź na allegro aukcje z leżakami czyli nowymi oponami z zapasów magazynowych albo kół zapasowych. Jeżeli nie jest za stara taka opona czyli ma datę produkcji 3-4lata wstecz to na spokojnie spełni swoje zadanie. Oczywiście mogą być trochę starsze opony ale zakładam że jakiś czas auto pozostanie u Ciebie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Lip 2014, 14:40

Nie tylko Nexeny są w tej cenie, jest jeszcze sporo marek podobnych. Nexen to średnia półka - nie jest zła. Ale nie patrzmy na markę tylko na model. O jaki Ci chodzi konkretnie i jaki masz rozmiar? :)
slickrz
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
    Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...

23 Lip 2014, 18:03

Znać może i się nie znam, ale tak czy tak raczej bez założenia opony na felge nie da się wychwycić jej wszystkich wad.

Wiem wiem, że jest wiecej firm oferujących tańsze ogumienie lecz ta akurat mi utkwiła w głowię stąd pytam.
Czym w ogólę opony tych tańszych firm ustępują oponą firm przodujących w tej branży ?
Opony jakie chce kupić to 225/40R18 i nie chciałbym wydawać na opony więcej jak 1000zł, a zarazem chciałbym kupić opony które nie buczą tak strasznie.
W ogóle może mi ktoś odpowiedzieć od czego zależy to czy opony buczą mniej lub bardziej, pomijając szerokość opon i ich wielkość bo to to wiem, ale spotkałem się z oponami założonymi do jednego auta na te same felgi i ten sam rozmiar, a jedne buczały, że zagłuszały radio w samochodzie, od czego to zależy?
Pogol
Nowicjusz

28 Lip 2014, 08:25

Rozumiem,że kwota 1 tyś zł jest już na cały komplet opon,a w tym budżecie możesz znaleźć coś ciekawego,akurat tym się zajmujemy więc chętnie pomożemy,plus jeżeli będziesz chciał to także komplet felg bo to też ważny szczegół.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Wrz 2014, 13:45

Z własnego doświadczenia wiem, że tak naprawdę nie ma to aż tak wielkiego znaczenia. Tzn ma:P ale zależy czy chcesz trochę zaoszczędzić, czy masz nieograniczony budżet. U mnie wygląda to tak, że od jakiegoś czasu wiem że będę kupował nowy samochód a stary oddam siostrze (nie opłaca mi się go sprzedawać) i zdecydowałem, że nie będę w niego za dużo inwestował....Opon na wymianę szukałem przez net i trafiłem na warsztat na Nowodworskiej (białołęka) podskoczyłem do nich i byłem pozytywnie zaskoczony, bo spodziewałem się mocno eksploatowanych opon a trafiały się i całkiem niezużyte zestawy. Także to kwestia tego gdzie trafisz w poszukiwaniu nowych gum do samochodu.
misiek79
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Ford Mondeo

10 Wrz 2014, 18:16

Zawsze można zadbać o bezpieczeństwo siostry, ale także pieszych i inncyh aut ;) Lepiej kupić lepsze opony no ale cóż...
slickrz
Aktywny

17 Wrz 2014, 10:14

Właśnie tak kończy się oszczędzanie,na kolizjach czy wypadkach zimą- moim zdaniem nie warto bo na dobra sprawę ile zaoszczędzisz/ Może 200zł,a np inwestując w dobre nowe opony Nokian zyskasz zdecydowanie większe bezpieczeństwo na drodze.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel

14 Paź 2014, 11:36

Jeśli komuś zależy nam tym aby kupić nie drogo a mieć pewność, że ma dobre opony ostatnio coraz większą popularnością cieszą się opony pochodzące z Azji. Sam jestem użytkownikiem zimowych opon marki Falken i naprawdę nie mogę narzekać. Parametry dot. bezpieczeństwa maja naprawdę dobre. W dodatku s a ciche i mogę powiedzieć, że na tych oponach po prostu poprawił mi się komfort jazdy tym samochodem.
maniak333
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2000
Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.8 100 KM
Rok produkcji: 2013

14 Paź 2014, 12:48

Ja również używam opon azjatyckiego producenta marka Aeolus i nie mogę narzekać. Mam zarówno opony zimowe jak i letnie z tej marki. Powiem Wam szczerze uważam, że to jest trochę jak z telefonami boimy się często mniej znanych marek jak Alcatel czy MyPhone, a wszystko tak naprawdę zjeżdża z tej samej taśmy w chinach. Z oponami jest podobnie dlatego trzeba porównywać parametry Aeolusy miały je dobre i w mojej ocenie w praktyce jest tak samo. Polecam dla tych co nie lubią przepłacać za markę.

Pozdrawiam,
Robert.
Robert1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.2
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

15 Paź 2014, 22:41

Jejku ile jeszcze napiszesz postów na temat tych Aeolusów czy jak je tak zwał większość sklepów ich nawet nie sprzedaje to budżetowa marka i specjalizują się bardziej w oponach ciężarowych i do ciągników itp.
slickrz
Aktywny

22 Paź 2014, 08:49

Kolego,Nexen robi dobre opony,nie ma nad czym się zastanawiać,na rynku amerykańskim i australijskim bardzo sobie chwalą te opony,sam chce kupić wielosezonówki i także zastanawiał się nad Nexenem.
alfa145boxer
Aktywny

Miejscowość: POZNAŃ