Dobór żarówek halogenowych

21 Sty 2018, 18:14

Witam
Chciałbym założyć inne "lepsze" żarówki do Bory. Zastanawiam się nad tymi dwoma
[link do oferty na Allegro wygasł]
lub
[link do oferty na Allegro wygasł]

Nie chcę Osram ani Philips, bo wydaje mi się, że trochę krótko żyją. Chciałbym coś o białej lub bielszej barwie niż standardowe. Proszę o pomoc
damianw123
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volkswagen Bora
Silnik: 1.4 16v 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

22 Sty 2018, 00:02

damianw123 napisał(a):Nie chcę Osram ani Philips, bo wydaje mi się, że trochę krótko żyją.
Wszystkie żarówki które mają + ileś tam procent światła krócej żyją. Ja mam Philipsy drugi rok ale mam też ledy do jazdy dziennej. Wcześniej miałem Osram które faktycznie wytrzymały pół roku. Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad [link do oferty na Allegro wygasł] to żarówki Boscha Gigalight które są całkiem niezłe i z tego co słyszałem długo wytrzymują.
Z tych co podałeś to jedynie na pierwsze można jeszcze by się skusić na pierwsze, o tych drugich nie msłyszałem dobrych opinii.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Sty 2018, 19:35

Kacper napisał(a):Wszystkie żarówki które mają + ileś tam procent światła krócej żyją.

Dokładnie. Im więcej "+" tym krócej świeci. Zresztą producenci deklarują ile jaka żarówka powinna świecić. Wystarczy wejść na stronę danego producenta i poszukać danych technicznych albo kartę produktu. Co ciekawe - każda jedna żarówka ma bardzo podobne parametry - barwa światła 3700K ( wyjątekiem są chyba żarówki Boscha, które mają 4200K ), długość świecenia w godzinach praktycznie to samo ( zalezy to od wspomnianego "+" ). Natomiast jasność świecenia, każda jedna, nawet ta najzwyklejsza ma 1550 lm ( to już regulują przepisy ). I tu zachodzi pytanie - skoro zwykła żarówka ma 1550 lm i ta +150% więcej światła też ma 1550 lm, to gdzie to "więcej światła"? Bo to, jak jasno świeci żarówka, określa właśnie ten parametr - 1550 lm. Ja jedyną różnicę jaką zauważyłem w tych wszystkich żarówkach, to taką, że może ulec zmianie barwa światła - zwykłe żarówki mają barwę prawie żółtawą ( około 2800K ), te wyżyłowane troszkę jasniejszą. Jedynie żarówki mające 4000K - 4500K mają białą barwę światła, bo biała barwa zaczyna się właśnie od 4000K. Nie mylić z barwą dzienną, bo ta zaczyna się od około 3300K. A tej z kolei nie mylić z barwą białą zimną, bo ta zaczyna się od 6000K.
Zastanowić się więc należy, czy kupując żarówki warto sugerować się tymi plusami, czy lepiej Kandelami....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...