Dobre a tanie świece zapłonowe.

15 Maj 2011, 07:16

Ostatnio(wczoraj) postanowiłem przyglądnąć się świecom zapłonowym w Renówce siostry,trawiła mnie ciekawość, jakiej produkcji tam świece są,że za kadencji bytności tego auta w naszej rodzinie ,nikt ich nie wymieniał a auto przejechało u nas z 80 tyś km,bez problemów ze świecami.Wykręciłem jedną i szczęka mi opadła,nasza Iskra Super jedno elektrodowa :shock: To nic,elektrody bez oznak zużycia,bez potrzeby zmniejszenia odstępu :shock: Nie spotkałem się z czymś takim jeszcze,wkręciłem z powrotem :grin: Cudze chwalicie?! Tak by wyglądało. :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Maj 2011, 10:42

Od lat stosuję Iskry i nigdy nie miałem do nich żadnych zastrzeżeń. Nie wiem, po co ludzie kombinują z Bosch-ami i innymi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2011, 11:26

Zastanawiałem się ostatnio czy kupić świece żarowe BOSCH-a czy BERU,wybrałem już Producenta,chyba z 3x tańszego i równie solidnego,te świece Iskry wywróciły całkowicie do góry nogami moje podejście do tego Producenta,nie spodziewałem się takiej trwałości :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

15 Maj 2011, 12:04

Mój ojciec kiedyś kupił iskry i od tamtej pory nie szuka innych.

Natomiast ja wczoraj kupiłem 1 elektrodowe NGK za 50zł, a za przewody do świec z rdzeniem ferrytowym marki bosch dałem 60zł. Wydaje mi się, że to normalna cena. Następnym razem jak będę wymieniał świece to chyba skuszę się na iskrę, bo naprawde dużo ludzi je chwali
Lukasz90
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów

15 Maj 2011, 16:42

Zaskoczyła mnie solidność elektrody,grubość tej górnej,dlatego nie zmienia odstępu,wszystkie cztery były w bardzo dobrym wizualnie stanie,przebić jeszcze nie mają,silnik chodzi jak zegarek.

[ Dodano: 15 Maj 2011, 17:44 ]
Lukasz ,mam nadzieję,że te twoje przewody BOSCH-a nie pochodzą z Chin?! Coś bardzo tanio :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

15 Maj 2011, 17:44

Chyba nie. Będę widział je jutro, ale mówiłem, że chińskie mnie nie interesują.
A jak te świece są made in japan to źle?
Lukasz90
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Śpiący policjant - bezpieczne spowalniacze
    Jak skutecznie uspokoić ruch drogowy? Sprawdzoną i popularną metodą jest montaż progów prędkościowych na drogach. To rozwiązanie ma wiele zalet – wymusza na kierowcach ograniczenie prędkości, powoduje mniejsze ...

15 Maj 2011, 19:14

Świece NGK są dobrymi świecami na pewno lepsze od boscha.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

15 Maj 2011, 19:20

Lukasz90 napisał(a):A jak te świece są made in japan to źle?

Dobrze. Ja też używam NGK i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć. Kupuję u znajomego po 8 zeta za sztukę więc tragedii raczej nie ma :wink:

[ Dodano: 15 Maj 2011, 20:23 ]
PrezesArtek napisał(a):na pewno lepsze od boscha.

Popieram. Przewody też mają niezłe. Tylko drogie. :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

15 Maj 2011, 19:39

Lukasz90 napisał(a):Chyba nie. Będę widział je jutro, ale mówiłem, że chińskie mnie nie interesują.
A jak te świece są made in japan to źle?
-----Pytam dlatego,że gdy kupowałem amorki sprzedawca przestrzegł mnie przed chińskimi KAYABA-mi,dostępnymi na Allegro,wyróżniała je niska cena.Naturalnie z tego co wiem ,to niska cena jeszcze niczego nie przesądza,gdyż na zachodzie oryginalne części markowe mogą być tańsze nawet o 30% niż u nas,ale w naszych sklepach raczej ciężko kupić tanio coś markowego i oryginalnego,na Allegro zresztą też :!: Co do jakości świec NGK,nie mam zastrzeżeń do trwałości,niestety,co ok.15 tyś km musiałem regulować odstęp elektrod(górna się oddalała),na tym polu Iskra wydaje się lepsza ,chociaż faktem jest ,że w Renówce LPG nie ma.

[ Dodano: 15 Maj 2011, 20:40 ]
Ach,jeszcze wiem o chińskich podróbach BOSCH-a.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Maj 2011, 18:30

przewody są boscha made in uk, więc zakup chyba się udał :) dałem za nie 64zł.
Lukasz90
Początkujący

17 Maj 2011, 04:41

No to dobrze ,że nie United Ch. :grin: Rzeczywiście tanio :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP