Dobre auto za około 40 tyś.

30 Sty 2017, 11:49

Witam, wiem, ze poniżej jest kilka podobnych tematów, ale jednak nie znalazłem w nich odpowiedzi na moje pytania.
Od pewnego czasu szukam samochodu, skupiam się głównie przy dwóch markach a czterech modelach - Audi A4 B7 i B8 oraz BMW E60 i E90.

Budżet około 40 tyś (35-45) ale wiadomo, lepiej żeby więcej niż mniej zostało w kieszeni.

Rejon - województwo dolnośląskie, ale nie ma problemu podjechać gdzieś dalej po zadbaną i pewną sztukę.

Auto będę użytkował raczej 50/50 miasto/trasa. Rocznik samochodu jest mniej istotny, ale chciałbym raczej coś 2007/2008+ Kasa nie jest mała a jednak to już jakby nie patrzeć dziesięciolatki. Na początku skłaniałem się ku diesel, ale coraz bardziej przekonuję się do benzyny z dwóch powodów. Leciwy ropniak, może już chyba niemile zaskoczyć jakąś awarią, no i drugą sprawą jest użytkowanie samochodu również w mieście, czyli na krótkich dystansach. Gazu nie zamierzam montować, chyba, że polecicie inaczej. W grę wchodzą również przebiegi roczne rzędu około 20 tyś. Przebieg potencjalnego nabytku żeby również nie straszył i spodziewam się czegoś w granicach 250 tyś. Obecnie poruszam się 1.9TDi 130KM i nie ukrywam, że szukam nieco większych wrażeń, więc dobrze jakby w nowym aucie było te przynajmniej 180KM a im więcej tym lepiej. Spalanie, tak, żebym nie siedział cały czas na stacji, w trasie do 7l, w mieście około 9-10. Oczywiście dobrze by było jakby auto było też wyposażone nieco lepiej - kolorowa nawigacja, jakieś bajery. Interesuje mnie wyłączenie sedan/limuzyna/hatchback. Kombi nie wchodzi w grę. Skrzynia tylko manualna.
Prosiłbym o jakieś sugestie, porady odnośnie tego co możecie polecić spełniającego te kryteria, jaki model, z jakim silnikiem.
Rozważałem też opcję kupna samochodu z Niemiec na znanym portalu, tylko że tam znowu dochodzi spora akcyza za silniki powyżej 2l.
Wiser
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2009
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nie mam

30 Sty 2017, 18:20

9-10l "w mieście" (to również względne pojęcie) spala kompakt z silnikiem 1.6/1.8 a nie auto pokroju e60. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z kosztów utrzymania tego auta - tutaj awarie będą rzeczywiście niemiłym zaskoczeniem dla portfela
W B8 nie ma benzyniaków, które można polecić. W b7 jeszcze coś by się znalazło
e90 w sumie ok, dla mnie faworyt z tego co wymieniłeś

Od siebie dorzucę lagunę mk3 2.0T i AR 159 tbi
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sty 2017, 18:44

Z tym spalaniem w mieście to raczej sprawa drugorzędna a podałem takie wartości orientacyjne mniej więcej, żeby wykluczyć proponowanie silników pokroju 5 litrów.
Właśnie również obawiam się nieco o kieszeń w przypadku jakiejś usterki w e60 dlatego jest ono jakby na końcu mojej listy.
Z tego co się orientowałem to w przedziale cenowym i parametrów jakie mnie interesują w B8 na rynku wtórnym jest głównie 2.0 TFSi, a to raczej odradzana jednostka.
Ewentualnie Jeżeli padłoby na B7 to myślałem o 2.7 czy 3.0 diesel. Ale znowu to praktycznie odnowione B6 więc konstrukcja już nieco przestarzała.
Metodą wykluczeń również skłaniałbym się ku e90. Jaką zatem jednostkę napędową polecicie w tym modelu, tak żeby nie niszczyć charakteru samochodu i bez obaw wykonywać manewry wyprzedzania?

Laguna kompletnie mi się nie podoba pod względem wizualnym. AR to ciekawa propozycja, jak się ma jej wykonanie, wyposażenie w stosunku do e90?
Wiser
Początkujący

30 Sty 2017, 19:32

Wiser napisał(a):Metodą wykluczeń również skłaniałbym się ku e90. Jaką zatem jednostkę napędową polecicie w tym modelu, tak żeby nie niszczyć charakteru samochodu i bez obaw wykonywać manewry wyprzedzania?
największą możliwą w przedlifcie, powinieneś trafić jakieś konkretne 325i
Wiser napisał(a):AR to ciekawa propozycja, jak się ma jej wykonanie, wyposażenie w stosunku do e90?
łatwiej trafić na wypas, bo w BMW opcje były słoną dopłatą w salonie, stąd mnóstwo slums edition na rynku (szmaciana tapicerka, korbotronic, kierownica bez sterowania podstawowymi funkcjami radia). Jeśli jednak celujemy w dynamiczne silniki (a więc r6), to tutaj wyposażenie jest zazwyczaj bogate
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

31 Sty 2017, 10:07

A co możecie powiedzieć o tym trzylitrowym silniku diesel? Bo rozumiem, że benzyna jest polecaną jednostką?

Znalazłem coś takiego
1. Modelowo podobno 2008, więc wersja po lifcie rozumiem? Na wyposażeniu kolorowa nawigacja, wiec chyba jedna z bogatszych wersji wyposażenia, przebieg jeśli autentyczny to całkiem fajny. Diesel.

[link do oferty na Allegro wygasł]

2. Rok produkcji 2008, czyli też polift. Wyposażenie ciężko mi ocenić, ale uboższe, chociażby poprzez brak nawigacji, od pozycji 1. Przebieg realny, Książka serwisowa prowadzona do końca. Benzyna

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. Wersja przed liftem, napęd 4x4, Przegbieg malutki. Wyposażenie chyba jak wyżej + skórzane fotele (nie zależy mi kompletnie). Cena najwyższa z proponowanych + opłaty. Ktoś się orientuje jakie są opłaty auta z Lichtensteinu? Książka serwisowa. Diesel

[link do oferty na Allegro wygasł]

4. Wersja przed liftem, Przebieg symboliczny. Oferta chyba prywatna. Wyposażenie z kolorową nawigacją. Diesel

Macie jakieś sugestie, spostrzeżenia, rady donośnie tych konkretnych samochodów?
Wiser
Początkujący

31 Sty 2017, 11:05

Na pewno odpuść dwa pierwsze, bo Ostrów Mazowiecka i Radom to zagłębie handlarzy oraz zaprzyjaźnionych z nimi fotografów.
Ja bym się zainteresował tym ostatnim.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...

31 Sty 2017, 12:36

Dziękuję bardzo za odzew i za zainteresowanie.
Jeszcze mam pytanie, odnośnie kwestii sprowadzenia auta z Niemiec. Jak to obecnie wygląda, czy warto dopłacić te kilka tyś, ale mieć pewność, że auto jest bezwypadkowe i oryginalny przebieg, czy tam też już kombinują jak i nas?
Wiser
Początkujący

31 Sty 2017, 12:44

Jeśli kupujesz od prywatnego sprzedającego albo z salonu to musisz być przygotowany na o wiele większą kwotę, ale za to auto pewne. Można oczywiście taniej od powyższych opcji (w przybytkach typu Hassan, Siergiej, Borys itd), ale w tym przypadku równie dobrze możesz kupić auto w Polsce
mike
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lut 2017, 06:02

Jeśli od prywatnego właściciela to nie dość, że cena wyższa to jeszcze akcyza 18,5% więc w przeliczeniu na złotówki raczej lepiej szukać czegoś u nas.
Jak więc zatem handlarz który sprowadza auto !00% bezwypadkowe, które można sprawdzić czujnikiem lakieru, może na tym zarobić?

Możecie jeszcze rzucić okiem na ten samochód?

Prawdę powiedziawszy nie wiem czy nie będzie mi szkoda kupować diesla jeśli auto będę użytkował 50/50 trasa/miasto, czy po prostu nie wpakuję się w niepotrzebne koszta, związane z ewentualnymi usterkami związanymi i użytkowaniem samochodu?
Ostatnio podbity przez Wiser, 03 Lut 2017, 06:02
Wiser
Początkujący