30 Sty 2017, 11:49
Witam, wiem, ze poniżej jest kilka podobnych tematów, ale jednak nie znalazłem w nich odpowiedzi na moje pytania.
Od pewnego czasu szukam samochodu, skupiam się głównie przy dwóch markach a czterech modelach - Audi A4 B7 i B8 oraz BMW E60 i E90.
Budżet około 40 tyś (35-45) ale wiadomo, lepiej żeby więcej niż mniej zostało w kieszeni.
Rejon - województwo dolnośląskie, ale nie ma problemu podjechać gdzieś dalej po zadbaną i pewną sztukę.
Auto będę użytkował raczej 50/50 miasto/trasa. Rocznik samochodu jest mniej istotny, ale chciałbym raczej coś 2007/2008+ Kasa nie jest mała a jednak to już jakby nie patrzeć dziesięciolatki. Na początku skłaniałem się ku diesel, ale coraz bardziej przekonuję się do benzyny z dwóch powodów. Leciwy ropniak, może już chyba niemile zaskoczyć jakąś awarią, no i drugą sprawą jest użytkowanie samochodu również w mieście, czyli na krótkich dystansach. Gazu nie zamierzam montować, chyba, że polecicie inaczej. W grę wchodzą również przebiegi roczne rzędu około 20 tyś. Przebieg potencjalnego nabytku żeby również nie straszył i spodziewam się czegoś w granicach 250 tyś. Obecnie poruszam się 1.9TDi 130KM i nie ukrywam, że szukam nieco większych wrażeń, więc dobrze jakby w nowym aucie było te przynajmniej 180KM a im więcej tym lepiej. Spalanie, tak, żebym nie siedział cały czas na stacji, w trasie do 7l, w mieście około 9-10. Oczywiście dobrze by było jakby auto było też wyposażone nieco lepiej - kolorowa nawigacja, jakieś bajery. Interesuje mnie wyłączenie sedan/limuzyna/hatchback. Kombi nie wchodzi w grę. Skrzynia tylko manualna.
Prosiłbym o jakieś sugestie, porady odnośnie tego co możecie polecić spełniającego te kryteria, jaki model, z jakim silnikiem.
Rozważałem też opcję kupna samochodu z Niemiec na znanym portalu, tylko że tam znowu dochodzi spora akcyza za silniki powyżej 2l.