Dobre blachy - jaka marka?

21 Kwi 2013, 14:17

Mam pytanie, jeśli chodzi o blachy i rdze. Która marka samochodów ma najlepsze blachy? Stoję przed zakupem samochodu, a rdzy mam już dosyć, więc chciałbym coś czego rdza się nie czepia. Czy Honda np. Civic jest wytrzymała na rdze? Czy kupując samochód z przebiegiem 200tyś z 2003r. pojeżdżę z 8/9 lat? Jaka firma jest najsolidniejsza pod względem blach, bezawaryjności?
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

21 Kwi 2013, 14:45

mati113 napisał(a): Czy kupując samochód z przebiegiem 200tyś z 2003r. pojeżdżę z 8/9 lat?

Dość idiotyczne pytanie.
Wiele czynników ma na to wpływ. Zadzwoń w nocy do wróżbity Macieja to ci wywróży.
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

21 Kwi 2013, 15:35

Chyba ktoś tu nie zrozumiał ironi :) Chodzi o to czy samochód z przebiegiem 200tyś sobie odpuścić czy przy Hondzie można brać, a nie o to czy przez 9 lat auto mi nie stanie.
mati113
Początkujący

21 Kwi 2013, 15:46

Wszystko zależy od stanu,czasami te auta co mają więcej przejechane są w lepszym stanie niż te co mają mniej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Kwi 2013, 16:07

A biorąc pod uwagę Honde Civic VII z 2005 a powiedzmy Toyote Yaris, w co lepiej się kierować pod względem awaryjności i blachy?
mati113
Początkujący

22 Kwi 2013, 18:01

Przez długi czas szukałem Hondy Civic z 2004/2005 generacja VII, hatchback.
Oczywiście trzeba mieć świadomość, że silnik 1.6 benzynowy Hondy w tym aucie ma problem z łożyskami skrzyni biegów, a dokładniej wałka sprzęgłowego. Ale często wymienia się kilka łożysk nie tylko te dwa najbardziej problematyczne. I mimo, że to niezły silnik, tak jednak wada jest.

Civica z silnikiem diesla z tej generacji nie brać choćby nie wiem co, Jest to silnik Isuzu z osprzętem Opla. Mój wujaszek już umoczył na takim zakupie mimo moich ostrzeżeń.

W ogóle zasada jest taka, jak się kupuję Hondę to ma mieć silnik Hondy.

Obecnie jest dość trudno znaleźć Civica VII, a przynajmniej Hatchback z silnikiem 1.6.

najwięcej jest obecnie diesli 1.7 i 1.4 benzynowych.

A co do Twoich rozterek.

To czy auto stanie czy nie zależy od tak wielu czynników, że nie ma sensu taka analiza.
Można jedynie wziąć pod uwagę problemy o których wiadomo, które podpadają pod wadę konstrukcyjną jakaś kosztowna nietrwała jednostka napędowa, zawieszenie itp.

Nie wiesz jak było serwisowane, nie wiesz czy nie ma wad ukrytych o których ci nie powiedziano itd. itp. Do tego dochodzą awarie losowe, jakieś pierdoły.

Co do Hondy to dla mnie gdy szukałem jakiegoś egzemplarza rażące było to, że mimo ewidentnej wady konstrukcyjnej te auta dwa lata temu chodziły nawet po 27 tyś zł. Teraz już widzę 17-20. Ale czasami można spotkać cenę na poziomie nawet 24 tyś. Ja uważam, że to idiotyzm tyle dać za sam fakt, że to Honda zważywszy na niedoskonałości.

Co do zabezpieczeń antykorozyjnych to Honda nie grzeszy tutaj jakością. Ogólnie japońskie marki mają z tym dość duże problemy. Mazda jest tutaj chyba w czołówce tandeciarstwa jeśli chodzi o blachę.

Renault wydaje mi się że ma przyzwoite zabezpieczenia, ale w renówkach, nie wiem czy wszystkich, błotniki przednie przykładowo nie są z metalu.
Fiat też ma niezłe zabezpieczenia antykorozyjne. Powiedziałbym nawet, że więcej niż dobre.

Ja gdy dopadnę auto dla siebie i tak zamierzam zrobić zabezpieczenie antykorozyjne dodatkowe gdyż u nas po prostu z racji klimatu i soli na drogach auta dostają nieźle w kość.
A jeszcze gdy mamy pecha i trafimy na topielca to już jeden gigantyczny problem.

Natomiast oglądając wiele Mazd 3 i 6 ale z nastawieniem na 3 i widząc stan blachy raczej sobie tą markę odpuszczę bo to jest niedorzeczne by taką tandetę robić jeśli chodzi o blachę.

Obecnie współczesne auta zjada tzw. ekologia. Czyli ekologiczna powłoka lakiernicza, którą łatwo zarysować paznokciem. Ale mimo tego ja osobiście szukam auta w okolicach 2007-2009 roku.
Ostatnio edytowany przez QwertyD 22 Kwi 2013, 21:34, edytowano w sumie 2 razy
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM
    Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...

22 Kwi 2013, 21:26

Domyślam się, że jeśli Honda gnije to z Toyotą będzie podobnie.
Mam +/- 10tyś i chciałbym coś małego właśnie na wzór Hondy Civic, Toyoty Yaris, Fiata Pandy/punto - chociaż słyszałem, że z fiatami też cieniutko.
mati113
Początkujący