Dobre do LPG Hatchback/Sedan 12 tyś

28 Lut 2017, 19:25

Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc przy wyborze auta. Szukam auta w budżecie do 12 tysięcy, najlepiej hatchback, chciałbym kupić benzynę z gazem, lub wrzucić lpg. Nie zależy mi specjalnie na wyposażeniu, żeby były elektryczne szyby i klima manualna to będzie w porządku :ok: . Jeśli chodzi o moc, chciałbym żeby było juz powyżej tych 100 koni, aktualnie jeżdżę Saabem 93 OG w turbo benzynie, nie potrzebuje już tak zrywnego auta, będzie użytkowane głównie w mieście, ale nie chciałbym mieć problemów zeby meczyc się w dłuższych trasach, fajnie jak by było w miare dobrze wyciszone :(
Z aut które narazie brałem pod uwagę: Stilo 3d 1.6 (z fiatowskim 103 km), Golf iv 2.0 115 km, Accord VI 2.0 , Civic VII 1.6 ( prawdę mówiąc jedynie stilo mi się podoba wizualnie z tej ekipy) licze na propozycje :wink:
Ogólnie szukam auta taniego w utrzymaniu z powodu przeprowadzki,bede musiał trochę oszczędzać i nie chcę zostawiać większości wypłaty w użytkowaniu auta.
Pozdrawiam i z góry dzięki :)
LouLou
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Lut 2017, 20:05

Stilo to nie wypał techniczny, daj sobie spokój. Golf IV nudny jak flaki z olejem. Civic to miejska budżetówka nie nadajaca się do wygodnej jazdy na trasy. Accord VI to staroć dobry ale na zloty youngtimerów.
Chcesz auto, bezpieczne, komfortowe, dobrze wyposażone i o w miare świeżym wyglądzie ? szukaj np Vectry C, Hyundai Sonata od 2002r.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

28 Lut 2017, 20:18

Ręce opadają jak czyta się takie głupoty...
Accord to normalne, w pełni użyteczne auto. VC faktycznie powala nowoczesnym wyglądem, no po prostu statek kosmiczny :roll:

Ogl temat aut w okolicach 12k wałkowany mnóstwo razy na forum, wystarczy trochę poczytać starych tematów. Tak czy siak możesz spojrzeć na Peugeota 406, Lagunę I, jak jeździsz po dobrych drogach to a4 b5, Toyota Avensis I, Mazda 626 z końcówki produkcji.
W większości przypadków mieścisz się poniżej założonego budżetu, a więc zostanie kasy na porządny pakiet startowy i niezbędne naprawy (oczywiście nie ma na myśli wymiany połowy auta).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Lut 2017, 20:28

Vectry C nie brałem pod uwagę, jednak faktycznie chyba warto rozważyć, tylko jaki silnik polecacie? I dobrze, gdyby się dogadywał z lpg :)
Avensis też się wydaje w porządku, może nie wygląda , ale opinie z tego co widze ok :ok:
Zerkałem jeszcze na Volvo s40 I z okolic 2002 roku, jednak mało opinii o tym samochodzie :(
LouLou
Nowicjusz

28 Lut 2017, 20:36

W tym budżecie jesteś tak naprawdę skazany na Vectrę 1.8 122 KM (bdb do gazu). s40 też ok, zapomniałem o tym aucie. Omijaj jedynie 1.8 125 KM, bo jego nie można (w opłacalny sposób) zagazować
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Lut 2017, 20:43

W przypadku s40 chodzi o silnik japoński na bezpośrednim wtrysku tak? Bo widzę , że nawet polecane jest 1.8 produkcji volvo tylko te z końca produkcji miały zmienne fazy rozrządu , ale to chyba nie przeszkadza bardzo przy gazie? Ogólnie dzięki , bo już wiem czego będę szukał vectra będzie idealna wymiarowo silnikowo i wyglądowo :D rozważę też to s40 przynajmniej będę miał większe możliwości przy szukaniu ładnego auta :)
LouLou
Nowicjusz

28 Lut 2017, 20:53

Tak, japoński 1.8 miał wtrysk bezpośredni :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika