Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Marconi napisał(a):Wcześniej co lałeś za olej?
Kacper napisał(a):Jaki masz przebieg?
W twoim samochodzie silnik ma oznaczenie B5254T2 i możesz szukać patrząc na to oznaczenie. Zerknij jeszcze do instrukcji obsługi ale z tego co wiem to producent zaleca oleje do tego silnika 0W30. Ja bym stawiał na np. Motul 8100 Eco-nergy 0W-30. Oczywiście jak miałeś wcześniej pełny syntetyk.
Tu masz trochę info na forum o oleju do tego silnika oleje/auto/22189-volvo-s60r-2-5t-20v-awd-2521cc-220kw
przebieg zbytnio nie ma znaczenia, zawsze powinno sie lać olej zalecany przez producenta. Jezeli do twojego Volvo zalecany jest 0w30 to taki ma byc. Ja bym wybierał miedzy valvoline, liqui moly, motul.Kacper napisał(a):Jaki masz przebieg?
Zgadza sięKao napisał(a):przebieg zbytnio nie ma znaczenia, zawsze powinno sie lać olej zalecany przez producenta
Kacper napisał(a):czy jakieś ubytki oleju zaobserwowałeś i jakim olejem masz obecnie zalany silnik?
Czyli zmień na pełny syntetyk zalecany przez producenta tak jak napisał [email widoczny po zalogowaniu] Następnie obserwuj przez pewien czas stan oleju.volviak33 napisał(a):Nie, ubytków żadnych nie ma, a olej, to nawet nie wiem...
No to mamy małą rozbieżność w informacjach. Proponuję zatem aby autor zajrzał do instrukcji i podał nam informację o zalecanych parametrach oleju.PhantomASA1 napisał(a):Wedle mojej orientacji VOLVO zaleca oleje 10W30 klasy SJ/A3
Ja znalazłemvolviak33 napisał(a):Natomiast szukałem informacji w internecie i najczęściej znajdowałem informacje, że zalecany jest 5W40
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]