Dobrze kupić

18 Lis 2007, 17:24

endrju napisał(a):W Polsce niepamiętam gdzie, ale w jakiejś wiosce znależli ropę, lecz okazało się, że jest jej za mało i, że nieopłaca sie jej wydobywać:)
a swoją drogą fajnie by było gdyby ropa w Polsce była:)

.::Pozdrawiam::.
podobno w wielu miejscach jest ale tak jak pisałeś, nie opłaca się wydobywać bo złoża są zbyt małe żeby inwestycja się zwróciła. tak samo sprawa wygląda z gazem...
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Siedlce

18 Lis 2007, 21:11

Nie podobno tylko na pewno są, kilka złoż w okolicach warmińsko-mazurskiego i na południu, ale zasoby są rzeczywiście zbyt małe żeby drążyć w ziemi, ale na bałtyku to co innego, tylko też nic się nie robi, ale dlaczego to nie wiem:/
proszę o pomoc, co sądzicie o fordzie mondeo mkIII? planuję zakup do 25 k rodzinnego kombi, brakuje trochę grosza więc chciałbym ulokować kasę dosyć rozsądnie.
bobe
Początkujący

18 Lis 2007, 21:22

:) Napewno chcesz Forda?? ja polecam Lagunkę:)
ale skoro Ty chcesz Forda to proszę oto moja opinia:

Na te mase samochodu 125KM wymaga jazdy na wysokich obrotach, jednak da sie jezdzic takze w rytmie miejskim. Skrzynia biegów bardzo pprecyzyjna. Układ jezdny jest bardzo dobry, precyzyjnie sie prowadzi i dobrze pokonuje zakrety. Widocznośc słaba, ponieważ jest to duży samochód. Czujniki parkowania dużo mogą zdziałać:). Ilosc miejsca jest ogromna! nawet gdy z przodu osoby po 1,80m wygodnie siedza, z tylu nadal mozna miec przekladac noge na noge nie dotykajac nawet przednich foteli. Kombi ma ponadto przepastny bagaznik. Dobre wyciszenie. Spalanie dośc duże jak na tę klasę samochodów.

Ogólnie jest to dobry samochód:)

Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

18 Lis 2007, 21:51

bronek napisał(a):
endrju napisał(a):W Polsce niepamiętam gdzie, ale w jakiejś wiosce znależli ropę, lecz okazało się, że jest jej za mało i, że nieopłaca sie jej wydobywać:)
a swoją drogą fajnie by było gdyby ropa w Polsce była:)

podobno w wielu miejscach jest ale tak jak pisałeś, nie opłaca się wydobywać bo złoża są zbyt małe żeby inwestycja się zwróciła. tak samo sprawa wygląda z gazem...

No i tutaj ja wam panowie moge dac popis swojej wiedzy - z tym ze pisac mi sie nie chce bo duzo by tego bylo:D

Za gazem wiercenia sa obecnie caly czas - i to spore wiercenia bo Firma z krakowa wierci obecnie w 3 miejscach na poludniu polski, firma z jasla wierci rowniez w wiekszosci na podkarpaciu, jak i na zachodzie - kilkadziesiat km od poznania w strone niemiec - nie daleko granicy. Podobnie firma z piły wierci w srodkowej i polnocnej polsce - takze zloza gazu u nas są w 100% i ciagle wykonuje sie odwierty aby móc wiecej naraz eksploatowac.

Niedawno odkryto zloza - nie male - na granicy z ukraina - i razem z sasiadami aktualnie przygotowywuje sie projekt do ich udostepnienia i wydobycia:)

Teraz na podkarpaciu wlasnie skonczylismy kolejne otwory i maszyny zaczely wiercic kolejne - za 3-4 tygodnie gotowy do eksploatacji bedzie kolejny otwór udostepniajacy pokłady gazu:)

Z ropa jest troche ciezej - ale nie mozna mowic ze jej nie ma - bo jest i ciagle sa w tym kierunku wiercenia:)

Zloz gazu mamy jednak wiecej niz ropy - i tak jak pisalem - sa one w 80% skumulowane na podkarpaciu...
LuckyLuck
Nowicjusz

19 Lis 2007, 15:05

endrju napisał(a)::) Napewno chcesz Forda?? ja polecam Lagunkę:)
ale skoro Ty chcesz Forda to proszę oto moja opinia:

JAkoś do francuzów nie mam przekonania...no chyba że tych z 2004-06
Saimon
Początkujący

20 Lis 2007, 16:05

Również do francuzów nie mam zaufania :( ale Co do Forda to chyba nie mam zarzutów dość dobre samochody :)
Otako
Początkujący

20 Lis 2007, 19:13

Otako napisał(a):Również do francuzów nie mam zaufania :( ale Co do Forda to chyba nie mam zarzutów dość dobre samochody :)
tak? a ja nie raz słyszałem że Ford chu... wort :P :P :P

a tak poważnie. nie wiem jak te nowsze Fordy (pomijając Focusa bo miałem okazję trochę pojeździć) ale pamiętam jeszcze jak wujek miał Scorpio kombi to 2 razy w ciągu 5lat zawieszenie mu z tyłu "usiadło"... a nie woził tym autem nic więcej poza ciotką i bratem, czasem jakieś większe zakupy :P
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Lis 2007, 20:58

Ale w skorpio inne zawieszenie chyba było..ale mogę się mylić...A jak taki duży potrzebny to może van??
Saimon
Początkujący

21 Lis 2007, 16:52

Może i nie za dużo wart... :)
Ale jak bym miał wybierać to nie francuza... :P

A jak już to wole Audi 8) :) :)
Otako
Początkujący

21 Lis 2007, 17:16

Generalnie niemieckie maszyny ale niestety z poprzedniego wieku są nie do zajeżdżenia ;)
Saimon
Początkujący

21 Lis 2007, 21:46

No niby niemieckie to z zasady są super, ale jak czytam fora to również różne opinie. Mam mętlik niemały, również ze względu na niedobór gotówki. Obecnie 406 HDi wpadł mi w oko i jak na francuza ma niezłe notowania wśród użytkowników, zdarzają się wyjątki, jak wszędzie. Nie lubię tylko gołych opinii, typu: "auto do dupy". Jak ktoś ma trochę pojęcia o danym modelu to czy pisze pozytywnie czy nie to daje jakieś uzasadnienie. Dzięki za opinie, czekam na dalsze.
bobe
Początkujący

23 Lis 2007, 20:14

bobe napisał(a):No niby niemieckie to z zasady są super, ale jak czytam fora to również różne opinie. Mam mętlik niemały, również ze względu na niedobór gotówki. Obecnie 406 HDi wpadł mi w oko i jak na francuza ma niezłe notowania wśród użytkowników, zdarzają się wyjątki, jak wszędzie. Nie lubię tylko gołych opinii, typu: "auto do dupy". Jak ktoś ma trochę pojęcia o danym modelu to czy pisze pozytywnie czy nie to daje jakieś uzasadnienie. Dzięki za opinie, czekam na dalsze.
no wiesz, niemieckie "z zasady" sa dobre ale chyba nie wszystkie marki trzymaja dzis ten poziom. chyba z japonczykami w tej kwestii jest lepiej chociaz moim skromnym zdaniem wszystkie auta zeszly na psy ;) no ale jakby byly niezawodne to nikt by nowyh nie kupowal wiec jaki mieli by w tym interes producenci :P
bronek
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Lis 2007, 21:18

Na pewno obecne produkcje nie zaskakują wyjątkową jakością, ale jeździć czymś trzeba. Jak brakuje gotówki i potrzebny jest np. kredyt to wtedy człowiek bardziej się zastanawia nad wyborem auta. Ja od wczoraj jestem posiadaczem puga, zobaczymy jak się będzie sprawować.
bobe
Początkujący

27 Lis 2007, 22:23

Farciarz : ) Gratuluję...A tak w temacie...to generalnie i tak wszystko zależy...bo każdy samochód może się psuć...mniej i bardziej...
Saimon
Początkujący

28 Lis 2007, 14:02

To fakt są te które psują się cały czas i te które psują się raz na jakiś czas i to w większość wymieniamy część eksploatacyjne 8)
Otako
Początkujący