Dobrze prezentujące się auto...

04 Gru 2010, 14:32

Witam.

Rocznikowo mam 18 lat, za 2 miesiące stuknie 19. Od marca, kiedy zdałem prawko byłem dumnym posiadaczem Opla Omegi B. Sprzedałem go po kilku miesiącach licząc, że będę jeździł BMW E65 ojca która właśnie kupił... No i się przeliczyłem. Jeśli Betkę dostanę raz w tygodniu, to jest dobrze. Problemów z autem jednak nie mam, gdyż dzielę z mamuśką Rovera 200, jednak znów tęsknię za czymś w 100% swoim...

Nowe auto chcę kupić na przestrzeni wiosny, gdy stopnieją śniegi. Niestety jestem typem, dla którego priorytetem nie jest ekonomia i tanie części, ale prezentacja wozu. Kwota jaką operuję nie należy do najwyższych, ponieważ sięga jedynie 9.000zł. Chciałbym za te pieniądze kupić auto z klasą, nie za stare. Silniki jakie mnie interesują to 1,6 - 2,0 benzyna + LPG, max 2,5 diesel. Poniżej przedstawię kilka swoich typów, wobec których proszę o komentarz. Oczywiście liczę też na inne propozycje.. No to lecim.

1. BMW 5 E39 - najlepiej 520 z gazem, maksymalnie 2,5 diesel. Zdaje sobie sprawę, że to auto mieszczące się w tej cenie dopiero otwiera listę, także można się przejechać...

2. Ford Focus - hatchback, najlepiej 3 drzwiowy.

3. Mitsubishi Eclipse II - podobnie jak przy BMW, wyrwać ten samochód w tych pieniądzach graniczy z cudem.

4. Ford Cougar

5. Audi A3

6. Golf IV

7. Audi A4

Mniej interesują mnie także Alfa Romeo 156, BMW E36 Coupe, Kia Sportage, Land Rover Freelander + przekładka...

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam ;)
caidoZ
Nowicjusz

Miejscowość: Wałbrzych

04 Gru 2010, 14:49

Po PRIMO : Powiedz mi po co szpanować nie swoim autem ? Żadna frajda z tego nie jest że podjedziesz twojego Ojca E65 pod dyskotekę z włączoną na full muzyką (założe się że tak jeździłeś) W moim kręgu znajomych został byś na pewno wyśmiany, choć na pewno jakieś blachary byś wychaczył :smile:

Ja bym Ci polecał Cougar'a o ile znajdziesz w tych pieniądzach jakiegoś złomka, lub może jakąś Honde Civic V-tec ?
Ostatnio edytowany przez MordaS13 04 Gru 2010, 15:04, edytowano w sumie 2 razy
MordaS13

04 Gru 2010, 14:50

Obawiam się, że masz trochę wygórowane wymagania kolego...
Za 9 tys. zł nie kupisz raczej dobrego egzemplarza Audi A3, A4 a tym bardziej Golfa IV. Owszem, najdziesz, ale będą już trochę zajeżdżone :wink:

Na Twoim miejscu poszukałbym Opla Vectry B
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

04 Gru 2010, 14:52

A mazda Xedos ? Piękna, z silnikiem 2.0 V6 miód dla uszu. Sam się zastanawiam nad jej kupnem.

A z wymienionych, to troszkę śmiech, żadnych nie znajdziesz w dobrym stanie w tym przedziale cenowym, Golfa IV to ja za 15 tys zadbanego znaleźć nie mogłem. I faktycznie Vectra B prezentuje się tez nie najgorzej i w eksploatacji też nie przyprawia o ból głowy. Szpan to jeździć samochodem za 30 tys a nie 9 ;)
Ostatnio edytowany przez havoc, 04 Gru 2010, 14:57, edytowano w sumie 1 raz
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Gru 2010, 14:55

havoc napisał(a):A mazda Xedos ? Piękna, z silnikiem 2.0 V6 miód dla uszu. Sam się zastanawiam nad jej kupnem.

Jak woziłem te Xedosy to schodziły w przeciągu góra tygodnia na komisie... szczególnie te 2.0V6. Dobrze że o niej przypomniałeś bo wyleciała mi z głowy całkowicie. W wielu egzemplarzach jest bogate wyposażenie np. skóra, klima itp itd... Co prawda kształt deski rozdzielczej może trochę odstraszyć ale wszystko jest na swoim miejscu. Co jeszcze mogę dodać ... Bardzo żwawe autko :razz:
Ostatnio edytowany przez MordaS13, 04 Gru 2010, 15:03, edytowano w sumie 1 raz
MordaS13

04 Gru 2010, 15:02

Xedos jest swietna propozycja wedlug mnie ;) oryginalne dość auto.

A wymagania zdecydowanie zbyt wygórowane ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczeństwo Volvo S60 w testach zderzeniowych IIHS
    Amerykański instytut bezpieczeństwa IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) przeprowadził nowe testy zderzeń czołowych kluczowych samochodów z segmentu D. W testach wzięło udział m.in. Volvo S60, które ...
    Uważajmy na rowerzystów bo to jeszcze nie koniec sezonu
    Wrzesień zaskoczył w tym roku wysokimi temperaturami i wszystko wskazuje na to, że utrzymają się one do końca miesiąca. To dobra informacja dla rowerzystów, dla których oznacza to dłuższy sezon rowerowy. Kierowcy ...

04 Gru 2010, 15:28

Z tych, które wymieniłeś, w tej cenie, żeby to nie był złom i jakieś wrażenie robiło to E36 coupe jedynie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Gru 2010, 15:39

MordaS13 - typowa polska mentalność, jak ktoś woli jeździć nowym i drogim wozem to już lanser i dziwkarz.. ;)

Po pierwsze - dobrze wiem, że w tych pieniądzach w autach które wymieniłem igły nie znajdę... Ale ja jej zwyczajnie nie szukam. Chcę rok, półtora, góra dwa w miarę bezproblemowo przejeździć. Tym bardziej, że nie jestem typem, który widząc w lusterku jakieś wieśniackie truchło ze spojlerem napie***** do odcięcia byle tylko pokazać swoją wyższość.

Civic niestety odpada, gdyż zwyczajnie mi się nie podoba. Podobnie Vectra B, miałem Omegę która o wiele bardziej mi się podobała, a chyba nikt z nas nie lubi się cofać ;) Co innego Madzia Xedos, na którą nigdy wcześniej nie zwróciłem uwagi. Bez żadnych wieśniackich owiewek prezentuje się bardzo przyzwoicie i na pewno zwrócę na Nią uwagę, dzięki ;)

jiGsaw - do E36 Coupe mam słabość i pewnie znalazłaby się o wiele wyżej na mojej liście, ale właśnie chodzi o to, że to auto jest wytarte przez debili wchodzących w każdy zakręt na "łapie"...

A co powiecie o Focusie? Ostatnio mnie bardzo zainteresował, w tej cenie jest masę ofert, więc pewnie mógłbym kupić nawet w b. dobrym stanie. Oprócz tego czekam także na inne propozycje... Tak jak już powiedziałem, o Xedosie nawet nie słyszałem ;)
caidoZ
Nowicjusz

04 Gru 2010, 15:49

caidoZ napisał(a):MordaS13 - typowa polska mentalność, jak ktoś woli jeździć nowym i drogim wozem to już lanser i dziwkarz.. ;)

Szczerze.. nie rozumiem twojej wypowiedzi. Woli jeździć ale swoim... a nie Ojca. Przychodzi mi tylko jedno na myśl, bez urazy : "ZAWÓD: SYN" :razz:
MordaS13

04 Gru 2010, 16:00

caidoZ napisał(a):MordaS13 - typowa polska mentalność, jak ktoś woli jeździć nowym i drogim wozem to już lanser i dziwkarz.. ;)

Po pierwsze - dobrze wiem, że w tych pieniądzach w autach które wymieniłem igły nie znajdę... Ale ja jej zwyczajnie nie szukam. Chcę rok, półtora, góra dwa w miarę bezproblemowo przejeździć. Tym bardziej, że nie jestem typem, który widząc w lusterku jakieś wieśniackie truchło ze spojlerem napie***** do odcięcia byle tylko pokazać swoją wyższość.

Civic niestety odpada, gdyż zwyczajnie mi się nie podoba. Podobnie Vectra B, miałem Omegę która o wiele bardziej mi się podobała, a chyba nikt z nas nie lubi się cofać ;) Co innego Madzia Xedos, na którą nigdy wcześniej nie zwróciłem uwagi. Bez żadnych wieśniackich owiewek prezentuje się bardzo przyzwoicie i na pewno zwrócę na Nią uwagę, dzięki ;)

jiGsaw - do E36 Coupe mam słabość i pewnie znalazłaby się o wiele wyżej na mojej liście, ale właśnie chodzi o to, że to auto jest wytarte przez debili wchodzących w każdy zakręt na "łapie"...

A co powiecie o Focusie? Ostatnio mnie bardzo zainteresował, w tej cenie jest masę ofert, więc pewnie mógłbym kupić nawet w b. dobrym stanie. Oprócz tego czekam także na inne propozycje... Tak jak już powiedziałem, o Xedosie nawet nie słyszałem ;)

Tylko, że za te pieniądze to wytarte będzie E39, a nie E36...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Gru 2010, 16:02

MordaS13 napisał(a):

Szczerze.. nie rozumiem twojej wypowiedzi. Woli jeździć ale swoim... a nie Ojca. Przychodzi mi tylko jedno na myśl, bez urazy : "ZAWÓD: SYN" :razz:

Gdybym przewidział sytuacje pewnie dalej jeździłbym Omegą. Ojciec 90% kilometrów robi autami firmowymi, nie swoim, więc spodziewałem się, że praktycznie to auto będzie moje, tak jak teraz Rover. Nie wiedziałem, że tatuś będzie tak uczulony na swoje cacko ;)
Także nawet jeśli zaprzeczysz, nie wierze, że wolałbyś jeździć Omegą która ma w dokumentach Twoje imię i nazwisko, niż nowym BMW serii 7, tyle, że teoretycznie należącym do ojca ;]

Koniec Off Topu, chciałbym dostać porady na temat kupna a nie polemizować czy lepsze swoje, ojca czy sąsiada ;)

jiGsaw - moim zdaniem większość E36 jest wytartych przez wieśniaków, dlatego raczej nie zaryzykuję.
caidoZ
Nowicjusz

04 Gru 2010, 16:09

Z Twoim podejściem to pewnie szukałbyś E36 do 3 kafli, a większość z nich jest wytarta przez wieśniaków, faktycznie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Gru 2010, 16:22

jiGsaw napisał(a):Z Twoim podejściem to pewnie szukałbyś E36 do 3 kafli, a większość z nich jest wytarta przez wieśniaków, faktycznie.

Zwróć uwagę, że biorę pod uwagę tylko Coupe. Jaki kierowca eksploatował to auto przez ostatnie kilka lat, kiedy można było je nabyć poniżej 15k ? Bo coś mi się wydaje, że nie spokojny ojciec wożący dzieci do szkoły.
caidoZ
Nowicjusz

04 Gru 2010, 16:48

Tak samo eclipse i cougar :razz: jeżeli chcesz jakięs coupe to sie przygotuj ze bedzie troche wymiłowane bo takimi autami nie jezdza dzadki :razz: coś za coś chcesz auto z pazurem to musisz sie na to zgodzić albo szukać jakiejś igiełki od pasjonata za dwa razy tyle kasy
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

04 Gru 2010, 17:11

nitro napisał(a):Tak samo eclipse i cougar :razz: jeżeli chcesz jakięs coupe to sie przygotuj ze bedzie troche wymiłowane bo takimi autami nie jezdza dzadki :razz: coś za coś chcesz auto z pazurem to musisz sie na to zgodzić albo szukać jakiejś igiełki od pasjonata za dwa razy tyle kasy

Masz racje. Z tą różnicą, że Cougar i Eclipse są o kilka lat młodsze, ładniejsze i mniej jest ich na drogach, co dla mnie jest dużym plusem.
caidoZ
Nowicjusz