Dobrze wyciszony samochód za ok 15, max 20 tyś zł

10 Kwi 2009, 11:33

Witam.

Chcę kupić dobrze wyciszony samochód za około 15 tysięcy złotych. Mogę wydać do 20 tysięcy, choć wolałbym mniej :)
No i mam dylemat, ponieważ lubię bardzo dobrze wyciszone pojazdy, problem w tym że nie wiem jak dobrze wyciszone są konkretne modele.

Samochód ma być nie za duży, ani nie za mały, silnik benzyna 1,6-2,0 lub disel max 2.0. Rocznik od 2000 w górę. Prócz dobrego wyciszenia ma też nie wylatywać z zakrętów.

Jeździłem Volvo S80 (99r) i jak dla mnie jest to ideał wyciszenia. Na co dzień śmigam Nissanem Almerą I (96-2000, nie moja) ale jej wyciszenie jest dla mnie na bardzo niskim poziomie. Za to dobrze sie prowadzi i trzyma drogi

Moje typy:
- Honda Accord VI (model 98-2002)
- Toyota Avensis (model 98-2002)
- Skoda Octavia I
- Seat Toledo II (99-2004)
- Peugeot 307
- Ford Focus I 5d

Z tańszych:
- Opel Astra II 5d Hatback
- Honda Civic VI 5d (96-2000)
- Peugeot 206

Które z nich najbardziej polecacie? Może jakieś inne propozycje

Słyszałem że Civic VI jest słabo wyciszony, podobnie jak Almera. Interesuje mnie natomiast wyciszenie Astry II, czy jest dużo lepsze niż w Astrze I?
Osoby które jeździły ww. samochodami, mają porównanie pomiędzy kilkoma autami, proszę o pomoc.

Z pewnych względów oraz osobistych upodobań odpadają takie marki jak:
- Fiat, AlfaRomeo, Lancia, Citroen, Ranault
- Wolkswagen, BMW, Mercedes, Rover
Ostatnio edytowany przez Zbyszekk, 27 Paź 2009, 18:20, edytowano w sumie 1 raz
Zbyszekk
Nowicjusz

10 Kwi 2009, 15:01

najlepiej wyciszonymi autami są vw passat b5 i audi a4 b5
piotrauto
Stały forumowicz

10 Kwi 2009, 18:19

Ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć o Astrze II 1,7 dti (diesel) dla mnie jest ok, nie jest głośna pomimo że to diesel. Z samochodów które jeszcze wymieniłeś ciekawą propozycją jest seat toledo z niezawodnym 1,9 TDI tylko, żeby dostać zadbany egzemplarz z 2000 r. to trzeba na pewno ponad 20 tys., sam kiedyś zastanawiałem się nad nim. Jeździłem torchę leonem również 1,9 TDI dla mnie było też spoko. Na temat silników benzynowych się nie wypowiadam, bo powszechnie wiadomo że ciszej pracują. Powinieneś się zastanowić co jest ważniejsze, cicha praca i spalanie na poziomie 8-9l/100 km czy 5-6 l/100 km i kilka decybeli więcej :P
Paweł_83
Nowicjusz

10 Kwi 2009, 20:11

kolego ja od kilku dni jezdze octavia I 2000R 1.9TDI,i moge powiedziec ze do 120-130km/h jest cicho powyzej robi sie troszke głośnawo(ale nie ma tragedii),ale jesli wiecej jezdzisz po miescie niz po autostradach i nie przekraczasz tych predkosci to jak najbardziej polecam octavie.Jak przedmowca wspominal diesel bedzie jednak troszke bardziej głosny ale i bardziej oszczedny,choc jesli chodzi o octavie to jest dobrze wyciszona w srodku.Jesli chodzi o ceny aut to i toledo i octa maja te same silniki ale na seata w dieslu musisz szykowac od 20tys w gore,skode natomiast dostaniesz za 17-18 na pelnym wypasie oprocz skory+wiekszy kufer niz w seacie a w srodku tyle samo miejsca.Polecam skode
zzbych1
Nowicjusz

Miejscowość: włocławek

27 Paź 2009, 15:40

Temat odświeżę- BMW jak w opisie. przy 220 km/h nic nie słychać praktycznie. Podwójne szyby robią swoje.
Ostatnio edytowany przez BenWade, 27 Paź 2009, 22:25, edytowano w sumie 1 raz
BenWade
Nowicjusz

Miejscowość: Błędów

07 Lut 2014, 19:50

Auta japońskie niestety mają problem z wygłuszeniem. Powyżej pewnej granicy świst jest wkurzający. Niestety, kto kocha japońce to albo to przecierpi albo zainwestuje w dodatkowe wygłuszenie ;)
miętus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 05 05 1997
Auto: Audi A4 B7
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2017 / relacja
    Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...
    Hyundai Elantra - europejska premiera nowego modelu
    Podczas tragów motoryzacyjnych Motor Show 2016 w Poznaniu Hyundai zaprezentował całkowicie nowy model Hyundai Elantra. Była to pierwsza we współczesnej historii targów europejska premiera modelu, co sprawiło, ...

07 Lut 2014, 19:57

Brawo za odkop :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna