Dodatkowa nauka jazdy po 5 latach przerwy - moje pytania

09 Sie 2009, 13:07

Witam
W 2004 roku zdałem egzamin na prawo jazdy, jednak od tamtej pory ani razu nie prowadziłem samochodu.
Wynikało to z braku samochodu (trudna sytuacja materialna itp), na który mogę sobie pozwolić dopiero teraz (2009 rok).
Wiadomo, że po takiej przerwie nie mogę od razu wsiąść do samochodu i ruszyć na drogi...
5 lat to sporo i wiem, że musze skorzystać z pomocy instruktora, jednak mam kilka pytań:
1. Czy ośrodki szkolenia, które przygotowują do zdania egzaminu mogą prowadzić nauke osób które posiadją już prawo jazdy? Jeśli tak to jak to wygląda? Trzeba przejść jeszcze raz kurs teoretyczny czu odrazu można przejść do nauki praktycznej?
2. Czy jeśli w czasie takiej nauki dojdzie do kolizji, wypadku to czy prawo jazdy może zostać mi odebrane? zakładając że to ja spowoduje kolizje, ale prowadze auto z osrodka szkolenia i z instruktorem w środku to jakie mogą być konsekwencje? mandat? punkty karne ? co z ubezpieczeniem?
3. Czy jeśli popełnie jakiś rażący błąd na drodze (np wymuszenie pierwszeństwa, czy niezauważenie znaku STOP) to czy instruktor może zareagować powiadomieniem wydziału komunikacji (czy czegoś podobnego)?

Bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam
tomeck
Nowicjusz

Miejscowość: brak

09 Sie 2009, 15:33

Ad1. Zależy co chcesz jeszcze raz sobie przypomnieć. Generalnie nie musisz przechodzić żadnego dodatkowego szkolenia. Masz uprawnienia i nikomu nic do tego, czy pamiętasz przepisy, czy nie. Masz prawo jazdy bezterminowe, czyli ważne do końca życia.

Jeżeli chcesz przejść przez kurs teoretyczny i praktyczny to możesz zapisać się do szkoły jazdy na całość szkolenia. Szkoła na pewno Cię przyjmie, ale nie będzie wysyłać na żadne egzaminy, bo egzamin już zdałeś.
Możesz pójść do wybranej szkoły jazdy i poprosić o kontakt z instruktorem nauki jazdy, który jeździ samochodem. Wtedy umawiasz się z nim zupełnie prywatnie i on Cię uczy tego czego chcesz i w czym czujesz się niepewnie. Ilość godzin zależy od Ciebie i Twojego portfela. Może być 5 godzin, a może i 200.

Ad2. W przypadku kolizji nauki jazdy odpowiada instruktor niezależnie czy masz prawo jazdy czy nie. To instruktor jest odpowiedzialny za Ciebie.

Ad3. Nie, nie może. Nie ma takiej ścieżki prawnej, aby on mógł wystąpić z wnioskiem o cofnięcie uprawnień.

Twoja postawa jest wręcz wzorowa. Nie czujesz się na siłach, więc chcesz odświeżyć sobie "jak to było". Dla instruktora jesteś najlepszym klientem, bo kasa którą mu zapłacisz będzie wyższa niż kasa którą dostaje od ośrodka szkolenia kierowców za ludzi, którzy są po kursie teoretycznym.
Często w przypadkach takich jak Twoje wystarczy kilka godzin jazdy i się przypomina jak to było. Z jazdą samochodem jest trochę jak z jazdą na rowerze - nie zapomina się tego, kwestia przypomnienia i wprawy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 5.0 V8 2UR-GSE - Lexus
    Silniki samochodów luksusowej japońskiej marki słyną z doskonałej kultury pracy, niezawodności i znakomitych osiągów. Jednak prawdziwą dumą Lexusa jest 2UR-GSE – pięciolitrowy, wolnossący silnik V8, napędzający ...