Dodatkowe „konie” chip tunning

06 Sie 2020, 20:47

Witam, mam pytanie odnośnie zwiększenia mocy w autach:
Skoda yeti 2.0tdi 110km
Skoda yeti 2.0tdi 140km
Bardziej mi chodzi o opinie, bo tak się zastanawiam jak to wyglada z punktu widzenia poszczególnych elementów, części w aucie( czy skrzynia, sprzęgło i inne rzeczy) mogą szybciej się zużyć? Czy jest coś niepokojącego i czy są jakieś wady takiej modyfikacji?
Wstępnie spytałem jedna firmę to wzrost o ok 60km z silnikiem 110konnym w yeti te auta maja 5 biegowa skrzynie, a trochę mocniejsze (140km) maja już 6biegowa... czy ma to jakieś znaczenie?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

07 Sie 2020, 08:01

Jeżeli fabrycznie na wyższą moc jest przewidziana inna skrzynia to z pewnością ma to znaczenie. Często (zwłaszcza dziś) producenci robią praktycznie jeden silnik z osprzętem tyle że poprzez komputer ustalaja jego moc (tzw mapowanie np). Wychodzi na to że pod względem mechanicznym silnik z samochodu np 2.0 110 km może nie różnić się niczym od np 2.0 150 km.
Tak to wygląda, z tego co się orientuję. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Easydriver
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa / Złotoryja
Prawo jazdy: 22 05 2016
Auto: Ford Maverick, poluję na BMW
Silnik: 2.3 i 150 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

06 Kwi 2021, 15:09

w wiekszosci przypadkw jest wlasnie tak, ze sam silnik i podzespoly sa te same, a jednostki sa dlawione softem, ale czasami sie zdarza, ze jest wiekszy IC, albo tez mocniejsze sprzeglo, inna skrzynia itp. Pozdrawiam
Diablo387
Obserwowany