Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe

02 Sty 2022, 12:45

Poszukuje włącznika/ pomysłu na zabepieczenie auta przed niepowołanymi rękami. Auto ma wyłączony immobiliser i nie ma możliwości powrotu.
Do głowy mi wpadł pomysł aby umieścić jakiś włącznik na kablu od zasilania komputera który idzie ze skrzynki bezp. przez stacyjkę do komputera, z tym że włącznik musiałby być ''jednozadaniowy'' który dezaktywowałby się po wyłączeniu zapłonu, krótkomówiąc za kazdym razem po włączeniu zapłonu trzeba by było go nacisnąć aby poszło dalej napięcie na sterownik. Nie wiem jak nazwać taki włącznik aby go wyszukać. Chyba że macie inny pomysł z tym że to vw t4 po swapie nie ma szans na autoalarmy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sty 2022, 17:40

Tu chyba najlepiej kupić sobie taki moduł i podłączyć. Zrobisz to samemu edlug schematu i załączonej instrukcji.

Działanie i obsługa wygląda tak: "Aby uruchomić silnik należy przekręcić kluczyk w pozycję "zapłon", a następnie nacisnąć ukryty sensor (microswitch). W tym momencie następuje rozbrojenie blokady i można uruchomić silnik. Po skończonej jeździe wyłączamy zapłon, silnik gaśnie, a blokada po ok 30s uzbraja się."
Tu link [link do oferty na Allegro wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Sty 2022, 17:56

O właśnie, takiego czegoś szukałem ale nie mogłem tego namierzyć.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Sty 2022, 11:51

Zamiast ukrytego sensora, można wykorzystać któryś z przycisków w aucie np. od ogrzewania szyby. Kiedyś tak miałem w Espero :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Sty 2022, 12:12

To ciekawe rozwiązanie. W sumie można by dołożyć jakiś oryginalny przycisk w wolnym miejscu i tak go podłączyć :mrgreen:

Tylko teraz tak się zastanawiam że ten przycisk działa inaczej bo go wciskasz i ona automatycznie odskakuje czyli nie jest wciśnięty cały czas.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Sty 2022, 12:23

MotoAlbercik napisał(a):Zamiast ukrytego sensora, można wykorzystać któryś z przycisków w aucie np. od ogrzewania szyby.
tez o tym myślałem ale tez trzeba mieć na uwadze pamięć aby za każdym razem włączać wyłączać, ja jeżdżę w tyg tyloma autami że raczej bym nie pamiętał
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Sty 2022, 12:27

U mnie właśnie wystarczyło podać tylko impuls do tego sterownika. Dodatkowym "zabezpieczeniem" było to, że stacyjka musiała być włączona do poziomu kontrolek. Przy wyłączonej stacyjce wciskanie tego włącznika od ogrzewania szyby nic nie dawało, bo wtedy przycisk był nieaktywny.
Tylko teraz tak sobie myślę, że pomysł z przyciskiem np. od szyby, nie będzie dobry w każdym aucie. Bo jak auto ma tzw tryb oszczędzania energii ( tak jak np. Peugeot ), to wtedy żeby uruchomić jakiś odbiornik po postoju ponad pół godziny, trzeba odpalić auto, bo w przeciwnym razie te odbiorniki nie mają prądu. Samo włączenie stacyjki nic nie daje. Więc przed montażem, warto się upewnić.
Kao napisał(a):tez o tym myślałem ale tez trzeba mieć na uwadze pamięć aby za każdym razem włączać wyłączać, ja jeżdżę w tyg tyloma autami że raczej bym nie pamiętał

No tu musiałoby to być podłączone pod taki przycisk, który się wciska i on odskakuje. Bo jak masz wszystkie przyciski takie, że wciskasz i zostają, to wtedy nie ma to sensu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Sty 2022, 12:30

Nie ma tu takich to vw t4 :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Sty 2022, 12:34

No to pozostanie ci tylko ten ukryty :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Sty 2022, 14:02

Tak, wydaje mi się to najrozsądniejsze wyjście.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Lut 2022, 07:23

Zamontowałem taki moduł z miktostycznikiem jak polecił @Rokiko, 5 minut roboty i super działa, zostało tylko schować włącznik w jakieś mądre miejsce.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika