Dodge Caliber 2007 - problem z odpalaniem i podświetleniem deski

19 Gru 2022, 23:08

Cześć,

Może mi ktoś doradzi. Kompletnie się nie znam na samochodach i całym świecie samochodowym. Ale mam problem z samochodem Dodge Caliber 2007 benzyna +gaz. 2.0 sxt.

Pierwszy problem to odpalanie.
Odpala dopiero po paru sekundach kręcenia. Oczywiście na gazie.
Przy benzynie nie ma tego problemu.
Po czym jak gaszę auto wyjmuje kluczyk ze stacyjki, a auto nadal chodzi przez około 2-4 sekundy. Pomimo tego ze kluczyk jest już wyjęty.

Kolejna sprawa podświetlenie deski rozdzielczej i ogólnie podzespołów, automatycznej skrzyni biegów itp.

Nie podświetla mi wcale skrzyni biegów. W nocy ciężko sprawnie zmienić bieg bez sprawdzania czy może jest na D czy może jednak na N czy L.

Wydaje mi się również ze na desce rozdzielczej nie wyświetlają się wszystkie informacje. Patrzyłam po innych calibrach i mają jakoś więcej informacji przy zegarach. U mnie widać jedynie po prawej stronie przebieg pojazdu i bieg na jakim jest pojazd.
Po lewej stronie od strony zegarów związanych ze wskaźnikami poziomu paliwa oraz temperatury silnika, poniżej jest wyświetlacz na z tego co wiem temperaturę albo info o tym które drzwi są otwarte. U mnie czarny ekran. A na środkowym ekranie pod prędkościomierzem nic się nie wyświetla podczas odpalania, jedynie wyświetla się info o zaciągniętym ręcznym czy inne kontrolki , ale wyświetlacz jakby nie działał. Możecie mi coś doradzić? Czy to może kwestia bezpieczników czy czegoś innego?
Vasue
Obserwowany

• 20 Gru 2022, 11:11

Vasue napisał(a):Pierwszy problem to odpalanie.
    Odpala dopiero po paru sekundach kręcenia. Oczywiście na gazie.
    Przy instalacji gazowej odpalasz silnik na benzynie nawet jak jest ciepły i dopiero po odpaleniu sterownik sprawdza temperaturę i jeżeli jest wyższa niż określona do pracy na LPG wtedy przełącza się na gaz.
    Vasue napisał(a):Przy benzynie nie ma tego problemu.
    Chodzi o to że jak na centralce przestawisz na zasilanie benzyną i tak jeździsz cały czas to z odpalaniem nie ma problemów?
    Vasue napisał(a):Po czym jak gaszę auto wyjmuje kluczyk ze stacyjki, a auto nadal chodzi przez około 2-4 sekundy. Pomimo tego ze kluczyk jest już wyjęty.
    Tak samo jest w przypadku zasilania benzyną jak i przy pracy na LPG?
    Diody na centralce od gazu gasną od razu po wyłączeniu zapłonu czy w momencie kiedy silnik zgaśnie?

Pozostałe problemy które opisałeś również wskazują na jakieś problemy z elektryką.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Gru 2022, 21:30

Jeżeli pojazd jeździ tylko na benzynie nie ma żadnego problemu z odpalaniem. Pali od strzała. Ale jak tylko jest podłączony do tego gaz. Kręci przez dłuższa chwile jakby wypychał gaz z silnika i chciał użyć benzyny.

Załączam filmik jak to wyglada w praktyce.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jeżeli chodzi o podświetlenie podzespołów może jest to wina bezpieczników?
    Czy może po prostu przepalone diody lampki?

Jakieś 2 Msc temu świeciło się wszystko z tego co kojarzę.

Ale ten problem z odpalaniem był już przy zakupie samochodu. Może jakaś lipna instalacja gazowa?
    Vasue
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota SA 1949 rok
      Pierwszy powojenny samochód Toyoty to właśnie niewielki SA. Model istotny, ponieważ przez następne 15 lat Toyota była znana właśnie z tego rodzaju aut. Toyota SA to jeden z pierwszych niewielkich samochodów, ...
      Co nam grozi za używanie telefonu podczas jazdy?
      Polscy policjanci karali w zeszłym roku blisko 250 osób dziennie za korzystanie z telefonu podczas jazdy! Używanie smartfonu, gdy prowadzimy samochód, może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji na drodze. ...