Dodge Caravan - silnik, awarie, koszta

16 Cze 2018, 08:43

Hej! Zastanawiam się nad kupnem Dodge'a Grand Caravana, silnik 3.3, rocznik 2008.
Czy ktoś się może wypowiedzieć, jak z kosztami w tym samochodzie? Jakieś typowe awarie? Czegoś się spodziewać? Jak z cenami części ewentualnie?
gbywalec
Początkujący

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6, 115KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Cze 2018, 19:24

Wybór bardzo dobry :ok: z tego co ja wiem typowe usterki dla nich to problemy elektroniczne głównie z centralnym zamkiem i otwieraniem bocznych drzwi. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na skrzynię biegów a raczej jego sterownik, trzeba bardzo pilnować serwisu skrzyni i poziomu oleju bo to czuły punkt a regeneracja jest dość droga. Kumaci zakładali chłodniczkę oleju skrzyni pod podwoziem. Części nie są zbyt drogie jak mogłoby się wydawać, jedna z droższych rzeczy eksploatacyjnych to łożysko koła przedniego bo trzeba zapłacić ok 700 zł.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Cze 2018, 10:40

Dzięki, Kao!
Trochę sie boję, jak bedzie z manewrowaniem takim kolosem. Głownie jeżdzę po mieście, a krakowskie uliczki do szerokich nie należą :) póki co jeździłem berlingo, ale caravan ponad 70cm dłuższy jeszcze i szerszy... Ale myśle, że to kwestia przyzwyczajenia i nabrania wprawy.
gbywalec
Początkujący

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6, 115KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Cze 2018, 11:01

gbywalec napisał(a):Ale myśle, że to kwestia przyzwyczajenia i nabrania wprawy.
dokładnie, skręt nie jest najgorszy także manewruje się w miarę spoko chodz wiadomo im większy gabaryt tym trudniej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wideorejestratory i agresja na drodze
    Wideorejestratory stały się popularne nie bez przyczyny. Bo chociaż zwykle służą rejestrowaniu zdarzeń drogowych, to mogą okazać się przydatne także w innych, kłopotliwych sytuacjach. Słyszeliście o takim zjawisku jak "road ...