Dodge Challenger 3,6 V6 2012r.- problem z odpaleniem

22 Lip 2020, 21:08

Witam
Mam problem z rozruchem samochodu. Bez żadnych objawów wcześniej, nagle samochod sie zbuntował i po zgaszeniu silnika, nie chce odpalić.
Po nacisnieciu startu rozrusznik czasami odezwie sie lecz zbyt krótko aby odpalic, a czasami słychać dziwny dźwięk (coś na zasadzie gwizdu). Czy to mozliwe aby od tak poprostu rozrusznik padl? Czy szukac innej przyczyny?
Równiez tez pomyslalem ze to tak jakby wina immobilizera ( tak jakby odcinał zapłon) Czy ktoś podzieli sie doswiadczenie w tych samochodach? :o
Obywatel28
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Wawer
Prawo jazdy: 20 08 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Dodge Challenger / Toyota Aven
Silnik: 3.6 305kM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lip 2020, 10:30

Obywatel28 napisał(a):Po nacisnieciu startu rozrusznik czasami odezwie sie lecz zbyt krótko aby odpalic, a czasami słychać dziwny dźwięk (coś na zasadzie gwizdu). Czy to mozliwe aby od tak poprostu rozrusznik padl? Czy szukac innej przyczyny?
Możliwe że już był słaby. Czasem z dnia na dzień tak potrafi odmówić posłuszeństwa. Może być tak że się zaciera i raz wystartuje jak jest zimny ale już przy drugiej próbie nie zakręci. Przyczyną może być też bendiks który nie wysuwa zębatki i rozrusznik kręci na luzie dlatego taki gwizd bo nie ma obciążenia.
Obywatel28 napisał(a):Równiez tez pomyslalem ze to tak jakby wina immobilizera ( tak jakby odcinał zapłon)
No tak ale jak by to było to to rozrusznik kręciłby normalnie za każdym razem lub nie załączałby się w ogóle w zależności jak działa ten immo u ciebie. Tu jednak raz kręci a raz nie więc raczej to nie to.

Zobacz na początek czy kable podłączone do rozrusznika nie są luźne na zaciskach i czy nie są brudne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lip 2020, 11:30

Znajomy mi równiez powiedział ze wina moze lezec po stronie rozrusznika.
Pamietam jak w Toyocie miałem problem z rozrusznikiem, i sprawca był bendiks ( który faktycznie jak był zimny to zazębiał i samochód odpalał , a gdy był rozgrzany to miał problemy)
Dziwie sie troszke ze tak od razu mógłby wysiąść.
Niebawem mam umówioną wizyte z mechanikiem wiec zobacze co mi powie moze zerknie czy wszystkie kable itp sa na swoim miejscu. Pozdrawiam.
Obywatel28
Nowicjusz

24 Lip 2020, 07:48

Niestety nie przyczynie się do pomocy, ale napiszę coś od siebie: zarąbista furka. Mógłbyś napisać coś więcej o specyfikacji silnika? Moc, nm, moment, jaki napęd, zakładam że auto nie wie co to turbosprezarka itp. Jeżeli pytania banalne, wybacz nie jestem motoznawca a jedynie zielonkawym pasjonatem.
Easydriver
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa / Złotoryja
Prawo jazdy: 22 05 2016
Auto: Ford Maverick, poluję na BMW
Silnik: 2.3 i 150 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

24 Lip 2020, 20:49

A więc jesli chodzi o samochód to usterka została zdiagnozowana. Winą był rozrusznik który zepsuł sie.
Hmm co moge powiedzieć o autku??
Powiem tak: to jest pierwsze moje autko amerykańskie i jest cudne. Nie jakis mercedes, audi czy passat . Na drodze wielki zachwyt ( kazdy sie obraca aby obejrzeć go) zdjecia na kazdym parkingu. Dodge 3,6 daje rade moze to nie hemi 5,7 ale 305 km mi wystarczy na początek .
Mam w planach przerobić jedynie wydech aby bulgotał.
A tak to zaczynam dopiero przygode z nim, wiec co kolwiek wiecej bede mogł sie wypowiedziec innym razem. :D :D
Obywatel28
Nowicjusz

24 Lip 2020, 21:03

Żle postawiłeś pytanie,powinno brzmiec,dlaczego rozrusznik nie kręci?nic nie wynikało z opisu,że silnik ma trudności z odpaleniem,miał,bo rozrusznik nie krecił,na pych auto by zapaliło,jeśli skrzynia manualna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...

25 Lip 2020, 10:48

Wiem zle to sformułowałem, równiez wynikło to z braku doswiadczenia jeasli chodzi o forum. Pozdrawiam
Obywatel28
Nowicjusz