Dodge Durango 2013r 3.6 hałas przy większej prędkości.

02 Lut 2025, 14:56

Witam. Mam pytanko odnośnie nadmiernego hałasu przy dużej prędkości tj powyżej 120km/h. Może ktoś już miał taki problem i udało się znaleźć rozwiązanie. Jeżeli chodzi o szczegóły… kiedy wjadę na autostradę i rozpędzę się do prędkości o której wspomniałem wyżej „coś” zaczyna strasznie wibrować i to na tyle że nie da się normalnie podróżować. Hałas brzmi jakby coś luźnego znajdowało się pod maską i od wiatru wpadało w wibracje. Sprawdziłem już chyba wszutko jednak problemu wciąż nie rozwiązałem. Może miał ktoś coś podobnego w swoim aucie. Pozdrawiam.
Fryderyk
Nowicjusz

• 02 Lut 2025, 18:28

Sprawdzałeś osłony pod silnikiem i podwoziem? Zerknij też na wygłuszenie maski.

Ogólnie to spore auto i przy większych prędkościach cicho nie będzie bo tu współczynnik Cx robi swoje. Jedak warto posprawdzać wszystkie osłony itd. coś co może wpadać w wibracje przy większym pędzie wiatru.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lut 2025, 18:46

No właśnie sprawdziłem wygłuszenie maski, to był mój pierwszy typ. Osłony pod silnikiem nie mam więc to również odpada. Rozumiem że to spore auto i nie będzie mega cicho jednak to jest ewidentnie jakaś usterka bo naprawdę jest głośno w środku. Nie da się tak podróżować. To jest dźwięk jakbym jechał z jakąś dużą flagą zamontowaną do auta…
    Fryderyk
    Nowicjusz

02 Lut 2025, 18:48

Hałas dochodzi jakby z podszybia…
    Fryderyk
    Nowicjusz

02 Lut 2025, 18:52

Fryderyk napisał(a):Hałas dochodzi jakby z podszybia…
    Wycieraczki masz oryginalne? Coś było robione z podszybiem? Szybę przednią masz oryginalną czy była wymieniana?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lut 2025, 18:56

Szyba oryginalna. Wycieraczki też już odrzuciłem bo przy włączonych nic się nie zmienia. Podszybie było wyciągane wczoraj bo wymieniałem świece. Także było montowane drugi raz i nic się nie zmieniło. Tak myślę teraz może to jest przez to że nie mam właśnie osłony pod silnikiem?? Pęd powietrza może gdzieś tam się „kręci” i przez to ten hałas…
    To mnie najbardziej nerwi że nie wiadomo gdzie szukać.
    Fryderyk
    Nowicjusz