Dodge Durango 5,9 1998r kontrolka check gauges

10 Kwi 2015, 04:32

Witam, potrzebuję informacji przed udaniem się do serwisu. Podczas jazdy wskaźnik temperatury wskazuje okresowo najwyższą temperaturę na skali, wówczas zapala się kontrolka check gauges. Dzieje się tak częściej w jeździe miejskiej - w korkach, gdy zachodzi potrzeba częstego hamowania, rzadziej w trasie, gdy tempo jazdy jest równomierne. Ponadto podczas jazdy da się słyszeć niepokojące dźwięki zbliżone do "skrzypienia" gumy lewej przedniej opony, zwłaszcza przy manewrowaniu i ostrych skrętach.Prawdopodobnie jest to efekt dość mocnego najechania i "podbicia" na bardzo nierównym przejeździe kolejowym, choć miałam wyobrażenie, że to auto powinno sobie przecież z takim "dylematem" gładko poradzić. Tym czasem coś się zadziało, a konsekwencje tego są dla mnie niejasne :( i martwię się bardzo bo to w końcu mój ukochany stary Mruczuś i bardzo nie lubię jak mu coś dolega. Proszę ślicznie konkretnie, rzeczowo i "zrozumiale" mnie oświecić, co się mogło wydarzyć, co trzeba zrobić i jakie mogą być tego standardowe-tj. niewyśrubowane uczciwe koszty. Raczej sprawa pilna, bo mam tylko jego :D
basiulka
Nowicjusz

Auto: Dodge Durango

10 Kwi 2015, 14:20

Prawdopodobnie masz coś nie tak z układem chłodzenia. Posprawdzaj płyn w zbiorniczku, czy chłodnica jest ciepła, czy działą wentylator itd. Następny krok, to sprawdzenie rzeczywistej temp. płynu i wskazań czujnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Kwi 2015, 17:47

Dziękuję, posprawdzam.
basiulka
Nowicjusz

Auto: Dodge Durango
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...