Dodge Grand Caravan czy Chrysler Grand Voyager który lepszy?

17 Sie 2016, 12:22

Witam
Chce kupic duzy van dla rodzinki ktora robi dluuuugie trasy, musi byc wygodny i mega pojemny. Mam dwa typy: dodge grand caravan 3,6LVVT oraz chrysler grand voyager 3,8. Co do silnikow znalazlem tylko opis 3,6LVVT ktory na papierze robi wrazenie. Gdzie moglbym zrobic jakis wiarygodny test tych obu aut?
dawidzip
Nowicjusz

Auto: renaut scenic I
Silnik: 1.9 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Sie 2016, 12:41

Który rok chcesz kupić i ile masz kasy przeznaczone na auto?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

17 Sie 2016, 14:22

Roczniki od 2011 w górę a najlepiej 2014
Budżet to 80 000
dawidzip
Nowicjusz

17 Sie 2016, 15:14

dawidzip napisał(a):Roczniki od 2011 w górę a najlepiej 2014
Budżet to 80 000

Tu masz do wyboru Lancia Voyager, Dodge Grand Caravan i Chrysler Grand Voyager to są tak naprawdę trzy takie same auta tyle, że pod innymi markami. Najtańszy z nich wszystkich jest Dodge. Ja jak bym miał wybierać to stawiałbym na pewno Chryslera.

Bardzo często są to auta sprowadzane ze Stanów po szkodzie częściowej lub całkowitej i wtedy cena jest sporo niższa niż auta takiego samego które jeździło od początku w Europie. Trzeba zatem uważać na okazje.

Samochód sam w sobie jest bardzo wygodny i dobrze się prowadzi pod warunkiem że przyzwyczaimy się do tak dużego auta i jego wagi. Minusem może być napęd na przód bo przy takiej mocy, wadze auta i mokrej nawierzchni łatwo stracić przyczepność podczas przyspieszania lub mocniejszego wciśnięcia gazu przy niższych prędkościach.

Biorąc pod uwagę twój budżet szukałbym raczej samochodów z około 2012 roku.

W przypadku silnika benzynowego możesz wziąć pod uwagę instalację LPG jeżeli planujesz sporo jeździć to jej koszt zwróci się w miarę szybko.

Co do konkurencji nie wiem czy patrzyłeś, ale masz jeszcze takie VANy jak Honda Odyssey i Toyota Sienna.
ArteK
Forum Samochodowe

17 Sie 2016, 15:16

Zainteresuj się jeszcze Lancią Voyager:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] model bliźniaczy to Chrysler grand voyager.

Ew.
Honda Odyssey ze sprawdzoną jednostką 3.5 VTEC
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

17 Sie 2016, 15:28

dawidzip napisał(a):dodge grand caravan 3,6LVVT oraz chrysler grand voyager 3,8
Tu jeszcze małe info silnik 3.8 i 3.3 był w starszych wersjach do 2008 roku jak dobrze pamiętam. Więc tu w Chryslerze będziesz miał też 3.6 V6 o mocy 283 KM.
ArteK
Forum Samochodowe

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepsza taksówka na świecie? Hybryda!
    Był czas, gdy w Polsce, Niemczech i wielu innych krajach Europy na ulicach dominowały taksówki z silnikami Diesla, a jednym z najczęściej wybieranych samochodów był Mercedes W124. Dziś taksówkarze na ...

17 Sie 2016, 16:29

Dziękuję za soczysty opis. Nie chcę europejskiego auta, tym razem chce Amerykanka z amerykańskim benzynowym silnikiem i oczywiście lpg jak najbardziej wchodzi w grę. Powiedz dlaczego Chrysler a nie Dodge? Chodzi o silnik czy mniejsza awaryjność? Ponieważ wygoda, pojemność ładunkowa oraz wyposażenie jest na tym samym poziomie. Chcę kupić auto na kilka dobrych lat, mam małe dzieci i jak już pisałem robię dalekie trasy dlatego taki wybór.
Takze jak już pisałem pod względem mechanicznym który z tych dwóch jest zdecydowanie lepszy a ten drugi za to dlaczego gorszy.
Dziękuję za fachową pomoc
dawidzip
Nowicjusz

17 Sie 2016, 16:32

Takze pod względem mechanicznym to są takie same. Czyli jeżeli Dodge jest tańszy to dlaczego Chrysler jest lepszy?
dawidzip
Nowicjusz

17 Sie 2016, 19:40

To jest to samo, tylko Dodge to uboższy krewny. Coś jak Audi a1 i Skoda Fabia
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

17 Sie 2016, 23:10

mike napisał(a):To jest to samo, tylko Dodge to uboższy krewny. Coś jak Audi a1 i Skoda Fabia
Dokładnie miałem to napisać, akurat w tym przypadku tak jest. Dodge zazwyczaj dużo słabiej wyposażony.

Jeździłeś już?

Musisz się nastawić na spalanie w mieście do 15-18 litrów Pb na setkę. W trasie z jedną osobą na pokładzie i na tempomacie przy 140km/h wychodzi średnio 13,2 l/100km jak dobrze pamiętam. Mówię oczywiście o silniku 3,6.
Przy LPG dolicz 18-20% bo tak to mniej więcej wychodzi w tych samochodach.
ArteK
Forum Samochodowe

18 Sie 2016, 08:38

Jeszcze nie miałem okazji jeździć lecz z takim spalaniem jak napisałeś liczę się w 100%. Swoje spalić musi, silnik duży i gabaryt też niczego sobie ważne by auto było chociaż w miarę dynamiczne i nie męczyło się przy zaladunku. Dziękuję wszystkim już wiem czym się wzorować , wybieram Chryslera zabjego lepsza jakość i wyposażenie.
Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze dziękuję za pomoc :)
dawidzip
Nowicjusz

18 Sie 2016, 09:20

Zatem pojedź gdzieś do komisu i przejedź się.

Kupując zwróć uwagę na elektrykę (czy wszytko działa) i automatyczną skrzynię czy miała wykonywany serwis olejowy. Tu zawsze możesz podjechać do warsztatu z automatami na diagnozę, koszt niewielki ale może oszczędzić późniejszych problemów.
Jak sam chcesz sprawdzić jak pracuje skrzynia rozgrzana to powinieneś zrobić około 15km wtedy olej w skrzyni można uznać za w pełni rozgrzany i skrzynia powinna wtedy płynnie zmieniać biegi w górę i w dół bez szarpnięć.
ArteK
Forum Samochodowe

18 Sie 2016, 14:17

Polecam Hondę Odyssey. Miałem 06r 3.5 i-vtec. Rewelacja samochód.
Wybrałem ją z racji świetnego silnika i dobrego automatu. Osiągi lepsze od Voyagerów. Jednak Voyager to również auto godne uwagi i jak trafisz na dobry stan to warto. Auta z USA obowiązkowo carfax należy wykupić.
Moją Ody sam ściągałem ze stanów, w Polsce były same rozbitki.
Z instalacją LPG Honda jak i Chrysler współpracują bez problemowo.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

18 Wrz 2016, 11:22

Ciut odkopię temat.

Ojciec ma takiego Chryslera i jeździ się bardzo fajnie. Jednak tylko 4 osoby jadą komfortowo. Trzeci rząd jest bardzo niewygodny. Tylko małym dzieciom ta kanapa nie przeszkadza. Jednak dla 4 osób fajny wybór bo mamy mega bagażnik.
Dodatkowo warto bo fotele chowają się w podłogę. Pojedziesz kiedyś na zakupy, będzie jakaś promocja, kupuje i ładujesz. Kiedyś tak kanapę i tv kupiłem będą daleko od domu.

Z drugiej strony jakiś czas temu na parkingu zaczepił nas starszy Pan posiadający poprzednią wersję. Zastanawiał się właśnie nad nowszym i pytał czy może fotele wypróbować. Strasznie narzekał na drugi rząd, trzeci to już w ogóle.
Ja z kolei wypróbowałem fotele w starszej wersji i rzeczywiście były wygodniejsze :/.

Weź jeszcze pod uwagę słabe testy zderzeniowe Grand Voyagera.
jellyOut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 1984
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

19 Wrz 2016, 14:50

jellyOut napisał(a):a z kolei wypróbowałem fotele w starszej wersji i rzeczywiście były wygodniejsze
Najwygodniejsze są fotele kapitańskie te które nie chowały się w podłogę. Mogło wtedy komfortowo podróżować sześć osób (w trzecim rzędzie też jest wygodnie na takich fotelach).

jellyOut napisał(a):Weź jeszcze pod uwagę słabe testy zderzeniowe Grand Voyagera.
Najgorzej wypada test zderzenia czołowego dla kierowcy.

Tu możecie obejrzeć testy:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna