Dodge journey błąd P0777

22 Cze 2020, 21:27

witam posiadam dodge journey 2.0 z 2009 skrzynia mps6 po całkowitej regeneracji miesiąc temu nic się z nią nie dzieja działa bez zarzutu ale łapie błąd P0777 w pozycji N i wyskakuje check odpowiada to jak wyczytałem za zatrzymanie CEWKI B gdzie można szukać przyczyny? jak ktoś miał taki problem prosze o pomoc.. pozdrawiam..
vertevill
Nowicjusz

22 Cze 2020, 21:48

vertevill napisał(a):po całkowitej regeneracji
Sam robiłeś regenerację że pytasz o błąd ? Jak nie to kiedy ktoś to rzeżbił i czy reklamacja tutaj ma zastosowanie ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Cze 2020, 21:54

czytaj kolego ze zrozumieniem ja szukam przyczyny pojawiania się błędu a nie czy gwarancja jest
vertevill
Nowicjusz

22 Cze 2020, 22:01

Choćbym Ci powiedział co jest przyczyną to będziesz sam naprawiał ?
bonifacy
Stały forumowicz

23 Cze 2020, 16:23

myslę że nie wiesz..
vertevill
Nowicjusz

23 Cze 2020, 21:39

To czy wiem czy nie wiem jest teraz mało istotne . Nie odpowiedziałeś na pytanie
bonifacy napisał(a):Sam robiłeś regenerację
I dalsze zapytanie
bonifacy napisał(a): będziesz sam naprawiał ?
Więc czy będziemy partnerami w przeprowadzeniu naprawy w rodzaju- ja rozkręć to i owo , sprawdż to i tamto .Ty że tutaj to dobrze ale tam żle .Więc ja sprawdż gdzie indziej . Brniemy dalej ? czy jedziem do mechaniora
bonifacy
Stały forumowicz

24 Cze 2020, 05:06

sam robilem i sam bede robil
vertevill
Nowicjusz

24 Cze 2020, 05:16

płyta była sprawdzana jest ok nowy kosz sprzęgła wzzystkie uszczelniacze wymienione generalnie cala jest zrobiona od a do z
vertevill
Nowicjusz

24 Cze 2020, 12:00

Tylko w pozycji N pojawia się ten błąd czy przy P również? Pojawia się przy włączeniu na N czy również przy przełączaniu między D na R bez zatrzymania na N?

Błąd dotyczy problemów z ciśnieniem w skrzyni podczas przełączania. Najczęściej problemem jest jeden z solenoidów (elektromagnesów). Kod P0777 jest ustawiany przez PCM w momencie kiedy elektromagnes kontroli ciśnienia "B" utknie w pozycji "Wł". Problemów może być więcej od usterki samego solenoida po okablowanie i usterkę w PCM.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Cze 2020, 12:04

hej.. tylko w momencie gdy włacze N i pozostawie na N na krótką chwile.. powiedz mi jeszcze co trzeba zrobić? trzeba zdejmować skrzynie? a okablowanie to gdzie? bo raczej bym na to obstawiał..
vertevill
Nowicjusz

24 Cze 2020, 12:06

a jeszcze takie pytanie jest to poważny problem czy nie przeszkadza to w niczym
vertevill
Nowicjusz

24 Cze 2020, 12:20

vertevill napisał(a):skrzynia mps6
To jest skrzynia chyba POWERSHIFT MPS6. Rozbierałeś płytkę z elktrozaworami do czyszczenia? Tu na szybko masz przykład

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Przypuszczam, że bez dostania się do nich nic nie zrobisz.

Możesz próbować kilka razy poprzerzucać z D na N i zobaczyć czy coś się poprawi. Jak błąd będzie nadal to możesz omijać to położenie i na nie nie wrzucać. W sumie z N praktycznie nie korzysta się w automacie. Wtedy błąd nie pojawi się i raczej tu nic się nie będzie działo podczas użytkowania skrzyni.

Czy przed regeneracją nie miałeś takiego problemu z błędem?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Cze 2020, 12:46

nie było tego problemu ja to auto kupiłem z zajechaną skrzynia i robiłem wszystko było czyszczone może coś przy czyszczeniu się pozdziało i błąd pierwszy raz złapało po pierwszeym remoncie a z tym błędem to raz jest ok można zostawic na N np na 5min a raz po 5sek wyskakuje robiona była adaptacja ale to już na serwisie bo chciałem mieć pewne.. robilem ją już 2 razy bo mi spaliło olej po 15000 i poleciał uszczelniacz kasetowy wałka i się olej lał i było mnóstwo opiłków w niej tylko nie wiem z kąd.. pewnie pompe mie doczyściłem.. teraz jest zrobiona perfekt
vertevill
Nowicjusz

24 Cze 2020, 12:50

dzięki ROKIKO za pomoc.. z tymi skrzyniami jest gruby kłopot ale ja nie dużo jezdże a autko fajne więc się zdecydowałem na nie.. podkreśle że obczytywałem nawet styl użytkowania i jak będę tego przestrzegał powinienem zrobić około 250tyś na tym sprzęgle :D
vertevill
Nowicjusz

24 Cze 2020, 12:54

a co do skrzyni to MPS6 i była generalka robiona
vertevill
Nowicjusz