Dodge Neon - problemy ze skrzynią

22 Cze 2008, 23:47

witam serdecznie,

posiadam dodge'a neona 2.0 z 95' i mam w nim problem ze skrzynią biegów a w tym modelu jest automatyczna. problem wygląda następująco. gdy samochód jest zimny i póki się nie rozgrzeje to jeździ normalnie a gdy już jest ciepły to dziwnie nim szarpie i przy małej prędkości gaśnie. dodam że ten problem występuje tylko w pozycji D, 1, 2. gdy jest P lub N samóchód chodzi normalnie a jak wrzuce D to już gaśnie. R też działa normalnie.

czy ma ktoś jakąś sugestie co może być problemem??
wasiesto

• 09 Mar 2009, 13:31

Witam,

Mam identyczny problem ze swoim Neonem, również jest to wersja z automatyczną skrzynią biegów. Do tej pory wymieniłem potencjalnie wadliwe elementy, które mogły być przyczyną przerywania i gaśnięcia silnika po osiągnięci temperatury roboczej. Wymieniono: czujnik położenia wału korbowego, świece, przewody wysokiego napięcia, katalizator, sonda lambda, wiązka elektryczna silnika, komputer. Problem nie został rozwiązany pomimo zniknięcia niektórych kodów błędów.

Czy ktoś z użytkowników Neona miał podobne problemy i udało się je rozwiązać? Pozdrawiam
    dominx
    Nowicjusz

17 Mar 2009, 13:17

moze to byc problem zbyt niskiego poziomu oleju w skrzyni. Mialem tak w aerostarze.
    Siuta
    Nowicjusz

Miejscowość: Krakow

17 Mar 2009, 16:36

Poziom oleju jest prawidłowy, kontrola i wymiana oleju + filtra robione regularnie. Opisany problem raczej nie pochodzi od mechaniki skrzyni biegów...
    dominx
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Wyprzedzanie na czas
      Wyprzedzanie, szczególnie, gdy jest związane ze zmianą pasa ruchu na pas o przeciwnym kierunku, jest niebezpiecznym manewrem. Jeśli dodamy do tego pośpiech i zimowe warunki pogodowe, to otrzymamy okoliczności, które ...