Dokręcanie kół

26 Kwi 2022, 20:27

Ostatnio wymieniałem opony u wulkanizatorów. Okazalo się że pokryte aluminium śruby już sie wyrobiły i z trudem je wykrecili zalecili ich wymiane to sie zgodzilem. Na koniec jednak wulkanizator zalecił żebym za kilka dni dokręcił te śruby. I troche tego nie rozumiem. Czemu mam je dokręcać ? No i nawet jeśli to czy to dobry pomysl robić to recznie nie mając klucza dynamometrycznego ?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Kwi 2022, 20:44

Cynerion napisał(a):Czemu mam je dokręcać ?
żeby mieć pewność że są dokręcone.
Cynerion napisał(a):czy to dobry pomysl robić to recznie nie mając klucza dynamometrycznego ?
no pewnie, wkońcu samochody nie są wyposażone w klucz dynanometryczny tylko zwykły. Bierz go do ręki i dokręć najmocniej jak dasz radę za pomogą rąk ( to taki odnośnik odpowiedniej siły docisku). Ew możesz podjechać do jakiegoś warsztatu i poprosić aby ktoś Ci dokręcił niutonem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Diesle to ślepa uliczka motoryzacji w Europie
    Samochody z silnikami wysokoprężnymi nie są sposobem na skuteczną redukcję emisji spalin i gazów cieplarnianych. Z nowego raportu konsultingowej organizacji non-profit Transport & Environment (T&E) z siedzibą ...