Dokuczliwy problem radia (PHONE)

22 Kwi 2019, 17:20

Witam wszystkich.
Mam problem otóż odkąd kupiłem samochód Forda Fiesta 1.3 Mk6 jest problem z radiem wyświetla się komunikat PHONE i nie da się nic zrobić.
Dodam że nie było wcześniej zestawu głośnomówiącego. Żaden elektryk u mnie w mieście nie wie o co chodzi jeden mówi że to wina bluetooth a w radiu nie ma nawet. Ktoś coś wie i może pomóc?
Mayana
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

23 Kwi 2019, 07:47

Mayana napisał(a):jest problem z radiem wyświetla się komunikat PHONE i nie da się nic zrobić.
To dosyć częsty problem w radiach montowanych w Fordach. Niestety nic tu nie da resetowanie, odłączanie radia od zasilania. Jest ono po prostu zawieszone i potrzebna jest ingerencja bezpośrednio w elektronikę.
Sprawdź czy na wejściu na styku PHONE nie jest podane napięcie bo tak jest w przypadku zestawu głośnomówiącego, wtedy podawane jest napicie i radio przełącza się w ten tryb. Jeżeli nie ma podłączonego napięcia to może być zwarcie w złączu lub gdzieś dalej w elementach elektroniki radia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Kwi 2019, 09:23

Właśnie odkryłem problem, chodzi o to że w wryczce tej zdjęcie niżej: Dokuczliwy problem radia (PHONE) że wtyki a dokladniej w czarnej kostce wtyk 1 i 2 od góry od lewej steony nie jest chyba złączony jak wkładam tam gwóźdź to nagle radio działa i jak wyciągnę go to po pewnym czasie znowu PHONE i nie wiem co dokladnie musze zrobić czy wyciągnąć je i złączyć czy co.
Mayana
Nowicjusz

23 Kwi 2019, 10:12

Mayana napisał(a):wtyki a dokladniej w czarnej kostce wtyk 1 i 2 od góry od lewej steony nie jest chyba złączony jak wkładam tam gwóźdź to nagle radio działa
Piny w górnej wtyczce czarnej 1 i 2 to są od głośników. Może zaznacz na obrazku dokładnie o które chodzi lub podaj ich numery.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tu masz opis kostek i pinów.
Złącze górne 16-pin:
1. Głośnik TYŁ prawy (+)
2. Głośnik PRZÓD prawy (+)
3. Głośnik PRZÓD lewy (+)
4. Głośnik TYŁ lewy (+)
5. Głośnik TYŁ prawy (-)
6. Głośnik PRZÓD prawy (-)
7. Głośnik PRZÓD lewy (-)
8. Głośnik TYŁ lewy (-)
9. MS CAN (+)
10. MS CAN (-)
11. Kod radia (-)
12. Masa (-)
13. GEM - sterowanie alarmem
14. Podświetlenie
15. Stałe zasilanie akumulatora (+)
16. Zasilanie po stacyjce (+)

Złącze białe na dole po lewej (zmieniarka CD i telefon):
1. Line In (+) (Bluetooth)
2. Opcja, wolne (+)
3. Zmieniarka CD (+) lewy
4. Zmieniarka CD (+) prawy
5. Wyciszenie radia dla telefonu
6. Sterowanie z kierownicy (+)
7. Line In (-) (Bluetooth)
8. Sterowanie z kierownicy (-)
9. Zmieniarka CD (-) lewy
10. zmieniarka CD (-) prawy
11. Nawigacja
12. AVC - automatyczna głośność

Złącze czarne na dole po prawej (AUX i subwoofer):
1. RSE lewy (+)
2. RSE prawy (+)
3. Mono 2 (+)
4. Głośnik niskotonowy (+)
5. AUX lewy
6. AUX (-)
7. RSE lewy (-)
8. RSE prawy (-)
9. Mono 2 (-)
10. Głośnik niskotonowy (-)
11. AUX prawy
12. Mikrofon

Opisy pinów powinny się zgadzać ale warto zajrzeć jeszcze do instrukcji od radia i sprawdzić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Kwi 2019, 11:29

Dokuczliwy problem radia (PHONE) Przepraszam pomyliłem zdjecia i totalnie nie to napisałem co mialem. A wiec na trzeba te dwa styki zrobić aby byly te dwa styki polaczone ze soba czyms metalowym i gra bez problemu zdjecie nizej:
Mayana
Nowicjusz