Doposażenie auta (Nissan Almera N16) w układ ASR/ESP?

31 Sie 2009, 23:35

Witam,
nie wiem czy piszę to we właściwym dziale, ale wg mnie bardziej pasuje tu, niż w dziale tuning ;-)
Otóż chcę spytać, na razie czysto teoretycznie, czy możliwe jest doposażenie auta w układy ASR/ESP w przypadku, gdy obecnie jest ono wyposażone tylko w ABS, natomiast na tablicy wskaźników ma kontrolkę ESP oraz zaślepkę w miejscu wyłącznika tej funkcji. Dodam jeszcze, że auta sprzedawane na rynkach zagranicznych w pewnych wersjach miały te systemy w standardzie, a u nas oczywiście były oferowane bez... Z góry dziękuję za jakieś info.
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Wrz 2009, 08:39

Możliwość jest ale koszty będą tak duże, że na pewno się nie opłaci.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

01 Wrz 2009, 18:04

Oczywiście spodziewałem się, że jest to na granicy opłacalności lub nawet powyżej tej granicy :wink: , więc bardziej interesowałoby mnie to od strony technicznej: co dołożyć, co wymienić, itp. Może ktoś się wypowie? :mrgreen:
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...
    Bugatti type 57 Sc Atlantic
    Bugatti Type 57 SC Atlantic. Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940. Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem ...