Dość mocno kopci kiedy dodaję więcej gazu - Golf IV TDI

29 Gru 2011, 15:11

Witam, otóż mam taki problem posiadam golfa IV który dość mocno kopci kiedy dodaję więcej gazu oraz w trakcie wyprzedzania kiedy silnik jest bardziej obciążony. Dodam ze to silnik 1.9 diesla 110 KM.
Dziękuje za pomoc :)
sylwek7873
Nowicjusz

Auto: Hundai Galloper II 2.5 TDI

29 Gru 2011, 16:43

Jaki kolor ma ten dym? Czarny, niebieskawy czy moze siwo-bialy?
Czarny to wtryskwiacze najszybciej, niebieskawy bierze olej, a siwo-bialy, to uszczelka pod glowica do wymiany, ewentualnie glowica jak pekla.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

29 Gru 2011, 20:18

no właśnie czarny dym, moze być to że np: ze silnik nie był w pełni wykorzystany chodzi ze prowadziła go osoba która jeździła nim tylko do 80 km/h a wiadomo czasem trzeba przegonić silnik :)
sylwek7873
Nowicjusz

29 Gru 2011, 22:54

jak myślicie o tym?
sylwek7873
Nowicjusz

30 Gru 2011, 00:26

No może to być to przegoń go troche i zobacz może jest lekko zamulony ja tak miałem w sprinterze kopcił jak wariat ale raz miałem wyjazd w trase przegoniłem go i od tamtej pory nic nie kopci to musisz zobaczyć sam a jak nie to tak jak kolega tamtem ci wyżej napisał
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

30 Gru 2011, 07:25

Podłącz kompa i nie gdybaj, może być przepływomierz, EGR, czujnik temperatury silnika, czujnik cisnienia w kolektorze ssącym, zawór regulacji turbo, turbina, nieszczelność w układzie dolotowym, zuzyte wtryski, usterka pompy wtryskowej.
Bez podłączenia kompa możesz zerknąć do filtra powietrza, jak zabrudzony mocno to zmień, filtr paliwa zostaw nie ma związku!!!

Każdy diesel bez filtra cząstek stałych przy gwałtownym dodaniu gazu przez chwile lekko kopci na czarno, to norma.
Jeśli filtr pow. o.k. to PODŁĄCZ KOMPA, zanim tego nie zrobisz nic nie wymieniaj bo możesz narazić się na niepotrzebne koszta.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Montaż, konserwacja i obsługa akumulatora
    Przed zamontowaniem akumulatora należy za pomocą ciepłej wody oczyścić klemy (zaciski akumulatorowe) i podstawę mocowania akumulatora. Dopiero po wykonaniu tych czynności można rozpocząć montaż. Należy także pamiętać, iż ...