Dość mocny sedan do 35-40 tysięcy, benzyna

01 Sie 2018, 22:24

Cześć :)

W przyszłym roku na wiosnę będę zmieniał obecne auto na coś nieco świeższego.

Użytkowanie:
- przebieg 10-12 tysięcy rocznie.
- 50/50 miasto w następującym trybie: codziennie do pracy 6-7km w jedną stronę cały miesiąc, co daje około 280km i raz na jakiś czas weekend trasa 300km. Czasem dalszy wypad 500km+ w jedną stronę. Czyli czasowo głównie po mieście, kilometrowo pół na pół.
- Auta zmieniam zwykle co 2-3 lata.

Potrzeby:
- W miarę dynamiczny, przesiadam się z 170KM w niedużym sedanie, chciałbym, by kolejne auto było mocniejsze.
- Rodzinny, mam 6 miesięczną córę, a w przyszłym roku być może kolejne będzie już w drodze...
- ... ale też niezbyt wielkie. Jednak potrafię parę tygodni jeździć wyłącznie po mieście, to ma być kompromis.
- Skrzynia dowolna ze wskazaniem na automat.
- Sensowna cena utrzymania. Na spalaniu mi aż tak bardzo nie zależy, bo przebiegi mam stosunkowo niewielkie. Ale mam na myśli serwis i usterkowość.

Moje typy:
- Lexus IS 250. Bardzo mi się podoba. Jednak obawiam się, że jego bagażnik okaże się za mały. 380 litrów to jest niewiele, chociaż z drugiej strony nie jestem w stanie czasem wykorzystać 440l obecnego BMW ze względu na specyficzne wymiary. (Chodzi głównie o pakowanie wózka, gondola się nie mieści do bagażnika razem ze stelażem)
- Lexus GS 300 mk3. To jest chyba bardziej mój mokry sen niż coś, w co powinienem pójść. Strasznie mi się podoba, żonie również, no i jej odpowiadają też gabaryty. Ale chyba za duże auto żeby spędzać w nim tyle czasu w mieście na krótszych dystansach, a i pewnie budżet nieco za niski? Co myślicie?
- C klasa W204. Mało wiem o tym aucie i opcjach silnikowych.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc :)
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI
Paliwo: Benzyna

02 Sie 2018, 23:09

Pomoże ktoś? :-)
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Sie 2018, 23:34

Na GS300 Mk3 za mały budżet, Lexus i Mercedes ok. Jeśli chodzi o W204 to możesz szukać czegoś z początku produkcji z 1.8 i kompresorem (156 lub 184KM). Do sprawdzenia od razu łańcuch rozrządu z napinaczem, bo to jedyny słany punkt tych silników. Skrzynie aut.5b są trwałe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Sie 2018, 00:23

Ok, dziękuję.

A na przykład Alfa Romeo 159 z 1750 TBi 16v 200KM?
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Sie 2018, 07:51

Spoko, ale bierz pod uwagę, że nie jest to bardzo przestronne auto.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Sie 2018, 10:30

Invi napisał(a):Spoko, ale bierz pod uwagę, że nie jest to bardzo przestronne auto.

dla rodziny z 2 dzieci to raczej nie ten typ auta. To jest dobre na weekend z laską pojeździć, miejsca w środku jest naprawdę bardzo mało, nie mówiąc o tyle gdzie nie ma go wogóle, może przez te napompowane kubełkowe fotele + rozbudowany kokpit , jeżeli chcesz jakąś topową wersję, nawet ja sam jeżdżę taką w wersji TI i to auto tylko do sportowej jazdy, zawieszenie sztywne, fajny wygląd, mocne silniki, ogólnie auto godne polecenia ale raczej nie dla rodziny, to ma wyglądać i zapie***** w końcu "design by Giugiaro" do czegoś zobowiązuje :lol:
Ja bym proponował jakieś fajne Volvo z silnikiem 2.5T , w wersji kombi, dla rodziny jak znalazł, i jest moc i miejsca nie zabraknie, a nie gnieść się w alfie 159, gdzie tymi autami młodzi włosi ganiają za młódkami po włoskich plażach :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...

05 Sie 2018, 11:15

Jak Volvo to może coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

05 Sie 2018, 11:40

Problem polega na tym, że nie cierpię kombi :-) Mimo że z praktycznego punktu widzenia to jest świetny wybór dla rodziny. Nigdy samochodów nie traktowałem jako wozideł z punktu a do b, samochód dla mnie musi mieć to coś, musi mi się podobać i dawać frajdę.

W moim konkretnym przypadku, z 6 miesięcznym dzieckiem i kolejnym dopiero w planach, nie tyle istotne jest miejsce w środku, co przestrzeń bagażowa. Konkretne chodzi o to, by mieścił się wózek z gondolą w bagażniku, bo w obecnym e46 jest to problem i gondola musi iść na przednie siedzenie.

Dlatego wyjątkowo brałbym pod uwagę 159 kombi. Naprawdę nie jest brzydkie, byłby to chyba sensowny kompromis.
A do czasu gdy dzieci będą starsze i faktycznie będzie potrzeba mieć większe auto to zdążę zmienić samochód 2 razy.

Co sądzicie?
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Sie 2018, 12:14

Silu napisał(a):Dlatego wyjątkowo brałbym pod uwagę 159 kombi. Naprawdę nie jest brzydkie, byłby to chyba sensowny kompromis.

Tylko, że 159 jest po prostu ciasne. Tak samo bagażnik w sw jest po prostu mały. 445l w kombi segmentu d szału nie robi. Zresztą kształt otworu załadunkowego również taki sobie. 159 to świetne auto ale nie jako bagażówka

Popatrz sobie na mondeo 4 liftback/hatchback, masz 550l
Invi
Forumowicz VIP

05 Sie 2018, 14:57

W porządku. A Volvo S80 z tym silnikiem to ciekawa propozycja.
Mondeo 4 mi się nie podoba.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Sie 2018, 18:38

Wybrałeś sobie strasznie małe samochody, jak na na auto, które z założenia miało by służyć 4 osobowej rodzinnie. Teoretycznie małe dzieci potrzebują mało miejsca, ale to połowiczna prawda. Ostatnio testowałem montaż nosidełka dla córki i wbrew pozorom takie nosidełko zajęło sporo miejsca. Oczywiście są różne nosidełka, jedne są mniej rozbudowane inne bardziej, no ale nosidełko z założenia wkłada się do auta razem z dzieckiem więc wypadało by, aby ta operacja poszła w miarę gładko, bez specjalnego siłowania się.
Zresztą skoro masz małe dziecko to raczej nie muszę tego tłumaczyć :)
IS250 nie będzie większy od Alfy, ani od twojego obecnego auta, więc z miejsca bym ten samochód skreślił. To samochód dla małego kawalera, a nie dla rodzinny z dziećmi.
Volvo S80 to będzie teoretycznie dobry kompromis...ale też nie do końca. To jednak sporych gabarytów samochód i tłuczenie się nim po mieście nie będzie najprzyjemniejsze. Ale jeśli gabaryty nie będą Ci przeszkadzać, to będzie chyba najlepszy z samochód z tych jakie się tu pojawiły.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

06 Sie 2018, 19:17

pkc napisał(a): Ostatnio testowałem montaż nosidełka dla córki
no proszę, kolejny świeżo upieczony tato na forum, a i widzę, że nowy nabytek w garażu :wink:

No i co racja, to racja - dobierasz raczej singielskie fury, ew takie, na które może sobie pozwolić osoba, której dzieci są na etapie "kapa jeździć ze starymi" :mrgreen: z premium może coś typu a5 sportback?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

07 Sie 2018, 19:44

Po prostu desperacko szukam kompromisu, nie chcę wielkiego auta, bo dzień w dzień jeżdżę po Krakowie :-) A w204 też za mały? Bagażnik 470 czy 480 litrów, patrząc na centymetry, nieco większy od BMW. Czy też za mały? A5 na otomoto to same coupety w tym budżecie.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Sie 2018, 23:34

mike napisał(a):no proszę, kolejny świeżo upieczony tato na forum, a i widzę, że nowy nabytek w garażu

Jeszcze nie upieczony, ale to kwestia kilku dni, a może i godzin. :ok: A nabytek nie taki świeży, bo mam go ponad rok i w sumie dawno temu go dopisałem, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio grzebałem w ustawieniach forum :D
Ostatnio oglądałem W204 i w sumie też jakiś szałowy gabarytowo nie jest. Będzie nieco lepiej jak w Alfie i IS250, ale też bez rewelacji. Sedan jest ogólnie mało poręczny dla rodziny, ale przy odrobinie wyrzeczeń i gimnastyki przy pakowaniu różnych rodzinnych ":gadżetów" pewnie da radę.

P.S
Mike kupiłeś już tego nowego gołębia? :mrgreen:
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

15 Sie 2018, 00:53

Wszystkie wersje kombi będą ok, ewentualnie liftbacki np. Mondeo Mk4, Mazda 6 II.
Ossy
Forumowicz VIP